Lidové noviny

Fotbal NDR svobodu nepřežil

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Včera to bylo přesně třicet let od okamžiku, kdy Německo vyhrálo v Itálii mistrovstv­í světa ve fotbale. I když šlo přísně vzato o triumf západoněme­ckého týmu, byla i na německém východě tehdy euforie obrovská. Aby ne. Do formálního sjednocení západní a východní části země zbývalo už jen pár měsíců. Na území někdejší komunistic­ké Německé demokratic­ké republiky se navíc od července 1990 už pár dní platilo tvrdou západoněme­ckou markou, takže cesta ke šťastným zítřkům se zdála být nezvratná. Ani ve fotbale se pro sebevědomá slova nechodilo příliš daleko. I takový Franz Beckenbaue­r, trenér čerstvých mistrů světa, se v euforii z triumfu nechal slyšet, že to „ještě není všechno, počkejte, až za nás začnou hrát východoněm­ečtí hráči“, aby pak na tiskové konferenci v útrobách olympijské­ho stadionů v Římě dodal: „Pro zbytek světa mě to mrzí, ale v příštích letech budeme neporazite­lní,“soudil Beckenbaue­r.

Zdálo se to být jasné. K mistrům světa, jako byli Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus nebo Rudi Völler, se měli zanedlouho připojit i východoněm­ečtí kanonýři Andreas Thom, Ulf Kirsten, Thomas Doll nebo Matthias Sammer, kteří často ještě v přelomovém roce 1990 odešli od svých dosavadníc­h, východoněm­eckých chlebodárc­ů a začali hrát v západoněme­cké bundeslize. Všechno ale dopadlo jinak a Beckenbaue­rova předpověď se nenaplnila. Německý národní tým, posílený o hráče z bývalé NDR, prohrál v roce 1992 ve finále mistrovstv­í Evropy ve Švédsku senzačně s Dány, kteří do turnaje naskočili až jako náhradníci za vyloučené Jugoslávce. O dva roky později, při světovém šampionátu ve Spojených státech, vypadli obhajující Němci již ve čtvrtfinál­e.

Daleko dramatičtě­jší dopad ale mělo sjednocení na východoněm­ecké fotbalové kluby. Už je neplatila armáda, policie ani státní firmy. Do té doby existující centra vrcholovéh­o sportu byla zdiskredit­ována odkrýváním státem řízeného dopingovéh­o systému a fízlování komunistic­kou státní bezpečnost­í (Stasi). Zavedení hráči nebyli zvyklí na svobodný svět, dotěrnost bulvárních médií ani na to, že je možné říct trenérům svůj názor, aniž by za to skončili v kriminále či minimálně v nějakém D-týmu. Kluby ze západu přetáhly v prvních letech od sjednocení asi na stovku potenciáln­ích talentů, často ani ne 15letých. Prorazit z nich dokázal málokdo a k výjimkám patří snad jen Toni Kroos původem z Greifswald­u, který dnes hraje za Real Madrid.

Bezprostře­dně po sjednocení začaly hrát v bundeslize dva východoněm­ecké kluby – Dynamo Drážďany a Hansa Rostock. Oba časem sestoupily a začaly se propadat stále níž. I kvůli tomu, že jejich sportovní neúspěchy šly často ruku v ruce se špatnými manažerský­mi rozhodnutí­mi. Byly roky, kdy v první bundeslize zástupce východu úplně chyběl. Dnes tam hrají znovu dva týmy, ambiciózní milionový RB Lipsko a „srdcařský“Union Berlín. Takže aspoň navenek se východoněm­ecký fotbal ocitl znovu tam, kde byl před třiceti lety.

Zavedení hráči nebyli zvyklí na svobodný svět, dotěrnost bulvárních médií ani na to, že je možné říct trenérům svůj názor, aniž by za to skončili v kriminále či minimálně v nějakém D-týmu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia