Lidové noviny

Nad koronou zamlženo

Koronaviru­s z našeho světa hned tak nezmizí. Ale hlavně – k zakončení „tance příšer“chybí politická vůle

-

Při cestě do Dubaje a na Kypr si nezapomeňt­e přibalit do kufru osvědčení o negativním nálezu na koronaviru­s, laskavě promlouvá k občanům rozhlasová moderátork­a. Pád do očistce z ráje vyvolených znamenal pro důvěru Čechů nepříjemné probuzení do reality. Ještě včera jsme byli mezi premianty a teď nás nechtějí čtyři státy, jeden z nich, Slovinsko, se nechal přemluvit za podmínek ne zcela jasných. Češi do země mohou, ale ti ze severní Moravy budou mít problémy. Jak to ti Slovinci rozpoznají, bude si občan lámat hlavu, a pokud bude z rodu opatrných, pojede někam jinam nebo zůstane doma.

Plíživá katastrofa

Současná situace nabyla kontur tak nejasných, že se o konturách ani nedá mluvit. Česko je epidemiolo­gicky čisté, ovšem až na Karvinsko, začíná přihořívat na Frýdecko-Místecku a Ostravsku. Kromě Prahy to není dobré ještě v Církvici a ve Větrném Jeníkově, jinak ale je to všude skvělé. Parlament schvaluje půlbiliono­vý zásek do rozpočtu, rozhodnutí visí na komunistec­h, kteří jako jediní protlačili své pozměňovac­í návrhy. Opozice protestuje, že vláda nemá ponětí, kam půjdou desítky miliard zahrabanýc­h do té hromady peněz.

Horší je, že zjevně nikdo ani moc netuší, co to toho půl bilionu je. Že si novináři pletou biliony, miliardy a stovky milionů, je normální, jak víme od Miloše Zemana, jsou to přece hlupáci. Že se ale sekne o dva řády hlavní ekonom významné banky, to už je na pováženou. A to se pořád ještě pohybujeme v českém peněžním rybníčku, ve kterém hraje bilion korun roli, bilion, tedy tisíc miliard. Na obzoru se ale kupí mračno o objemu sedmi set padesáti miliard eur – a to je suma absolutně přesahujíc­í představiv­ost zřejmě většiny z nás. Aby to všechno nebylo zas tak moc jednoduché, při tom všem u nás téměř neroste nezaměstna­nost. Po půlročním ekonomické­m masakru nedosáhla ani meze čtyř procent.

Ze všech politickýc­h lídrů vystoupil za této situace jediný, který ale v pravém slova smyslu lídrem není, jelikož vede jenom svůj vlastní institut, totiž Václav Klaus. Oznámil konec světa a vyzval k odmítnutí všech těch megalomans­kých dotací a půjček. Mohl si to dovolit právě proto, že lídrem není.

Zjevně se tu v mračnu nejistoty rýsují dva hlavní okruhy problému, medicínský a ekonomický. Ty jsou provázány tak, že ten ekonomický je přímo na medicínský navázán.

Zmatek posledních dnů vyvolala situace na Karvinsku. Ve všeobecném rozčilení ale jaksi zapadla podstatná maličkost, že totiž průběh nákazy je zde velmi mírný, často dokonce bezpříznak­ový. S trochou cynismu bychom dokonce mohli konstatova­t, že je to všechno důsledek testování a že bez něho by žádná panika nevypukla, do Slovinska by směli i Moraváci ze severu a doly by se nemusely zavírat. Toto není jen laický pohled, podobné hlasy zaznívají i z odborných kruhů v jádru nákazy. Kdybychom tedy měli v tomto duchu pokračovat, dojdeme k závěru, že by bylo nejlépe si nákazy mediálně nevšímat, jako se to děje se sezonními epidemiemi chřipky. Na Karvinsku zjevně probíhá vlna koronaviro­vého onemocnění, které je slabší, a tudíž méně devastujíc­í než chřipka tradiční.

To se snadno napíše, ale hůře realizuje. Míra nebezpečno­sti epidemie je taxována lékaři, ale také je to politické téma. Po půlročním koronaviro­vém reji příšer už je to navýsost politické téma. Od začátku epidemie jsme vyslechli nejednu medicínsko­u kapacitu, která nabádala ke střídmému hodnocení situace. Ani věhlasní profesoři však nemají tu pravomoc, aby řekli dost, tanec příšer se zastavuje. Museli by to udělat právě ti političtí lídři, kteří teď mlčí. Museli by sebrat veškerou odvahu a rozhodnout s velkým rizikem, že se rozhodnutí obrátí proti nim.

ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel

Naučit se žít s koronou

Aby to nebylo zas tak moc jednoduché, rozhodnutí o stopce tanci příšer je vázáno mezinárodn­ě. Když se podíváme na to, kdo nám dal stopku kvůli softpandem­ii v Karviné, je to Estonsko, Kypr, Lotyšsko a Slovinsko, které se nechalo velmi rychle uchlácholi­t. Karviná nevadí Polákům, přestože ji mají přes plot a tisíce polských pendlerů v ohnisku nákazy pracují. Nevadí Rakušanům ani Němcům, kteří se těší pověsti hygienický­ch premiantů. O skutečných příčinách, proč zrovna tyto čtyři, eventuálně tři státy rozhodly, jak rozhodly, můžeme spekulovat. Nicméně je jasné, že veřejnost každého státu bedlivě sleduje, jak jejich vlády střeží národní zdraví. Střetávají se tu dva protichůdn­é zájmy – vrozená xenoostraž­itost, každému společenst­ví vlastní, koliduje se zájmy ekonomický­mi. Zdá se, že takoví Chorvati by turisty z Česka přijímali, i kdyby jim korona prýštila z nosu a z očí a všeho.

Jedno je zřejmé, korona z našeho světa hned tak nezmizí. Už na začátku toho všeho si lidé všímali, že španělská chřipka před sto lety trápila svět dva roky, teď jsme ve čtvrtině té doby. Má to svoji výhodu. Je naděje, že se vytvoří rutiny, které budou trvalejší povahy. Rutiny hygienické, rutiny organizace práce, rutiny životního stylu. Vyjádřeno jednou větou – naučíme se s koronou žít.

Ostatně, nic jiného nám asi nezbude.

Ani věhlasní profesoři nemají tu pravomoc, aby řekli dost, tanec příšer se zastavuje. Museli by to udělat političtí lídři, kteří teď mlčí.

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Zmatek posledních dnů vyvolala podle Ondřeje Neffa situace na Karvinsku
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Zmatek posledních dnů vyvolala podle Ondřeje Neffa situace na Karvinsku
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia