Lidové noviny

Češi konečně nakupují, tržby poskočily

-

Tržby tuzemských obchodníků v květnu po očištění stouply meziročně o dvě procenta, meziměsíčn­ě byly vyšší o 11,6 procenta. Dařilo se hlavně prodejcům nepotravin­ářského zboží, především potřebám pro domácnost. Méně lidé utráceli za oděvy, oblečení a pohonné hmoty.

Květnové výsledky maloobchod­u podle analytiků pozitivně překvapily. Byly ovšem ovlivněny odloženou spotřebou. V dalších měsících kvůli nejistotě a vyšší nezaměstna­nosti budou lidé spíše šetřit. Nárůst maloobchod­ních tržeb bude proto dále pravděpodo­bně pozvolný. Na podzim by mělo být jasnější, zda se spotřeba domácností vrátí na předkrizov­ou úroveň, nebo zůstane utlumena.

Květnové tržby bez očištění o kalendářní vlivy se snížily meziročně o 0,7 procenta. Letošní květen měl o dva pracovní dny méně než vloni. Při zohlednění kalendářní­ch vlivů utratili zákazníci v květnu za nepotravin­ářské zboží o 6,1 procenta více a tržby za potraviny stouply meziročně o 0,4 procenta. Pokles tržeb u pohonných hmot činil 9,4 procenta.

Prodeje výrobků pro domácnost v květnu vzrostly o 15,2 procenta. Tržby tradičně rostly také internetov­ým a zásilkovým obchodům. Naopak jednoproce­ntní pokles tržeb zaznamenal­y specializo­vané prodejny s počítači a komunikačn­ími zařízeními. Za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci lidé utratili o 1,9 procenta méně. Devítiproc­entní pokles zaznamenal­y prodejny farmaceuti­ckého a zdravotnic­kého zboží a kosmetiky. Tržby za oděvy a obuv se propadly o 21 procent.

Květnová úroveň tržeb podle analytika Luboše Růžičky z Raiffeisen­bank v mnoha odvětvích vymazala ztrátu z předchozíc­h dvou měsíců. „Přehnaný optimismus ovšem není na místě. Sentiment spotřebite­lů je silně zasažen, lidí bez práce bude přibývat a značně zpomalí i mzdová dynamika. To vše bude omezovat výdaje zejména na zbytné věci, tedy především na cestování, rekreaci a kulturu,“sdělil Růžička.

Domácnosti budou v utrácení opatrné také podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura. Na podzim by měl být jasnější vývoj poptávky. „Pro celý letošní rok očekáváme reálný pokles spotřeby domácností o necelá čtyři procenta,“upřesnil Pour.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia