Lidové noviny

Hlavně zahnat hlad, žízeň a zimu

Cestování s dětmi přináší nespočet pozitivníc­h zážitků. Stačí se na to jen důkladně připravit

- TOMÁŠ HÁJEK

Máte-li pocit, že cestovat se dá, jen dokud jste svobodní a bez dětí, tak vězte, že opak je pravdou. Výlety s dětmi jsou vlastně jakási nová dimenze, která vás a vaše potomstvo posune rychle kupředu v řadě oblastí.

Jistě, aby byl váš přechod z cestování „za svobodna“k cestováním s dětmi plynulý, vyžaduje to především přehodnoti­t mnohá vaše dosavadní očekávání. Zkrátka raději nečekejte, že projdete celou Vídeň svým tempem, prohlédnet­e si v klidu galerii a zastavíte se v každé druhé kavárně na Sacher dort, kávu a tiché rozjímání. Zato však poznáte na místě řadu zajímavých dětských hřišť či parků, o kterých jste do té doby neměli vůbec ponětí.

Věřte, že to může být krásná změna. Každý i sebedrobně­jší diskomfort se vám i vašim dětem stokrát pozitivně vrátí. A nemusíte kvůli tomu absolvovat dvouměsíčn­í cestu po Jižní Americe, stačí i víkend třeba v Orlických horách nebo na Vysočině.

Během cestování se totiž nejen děti, ale i rodiče stále něco nového učí tou nejpřiroze­nější cestou. Ať už jde o orientaci v mapě, louskání cizího jazyka, nebo vnímání jinakosti, rozdílných kultur nebo ras. Jen na cestách zjistíte, že Turci, Rakušané, Thajci, Mexičané, Slováci, Francouzi, Poláci, Italové, ale i Češi z druhého konce republiky řeší podobné životní situace jako vy, stejně se smějí, jsou milí, pohostinní, ale také trpí stejnými obavami.

Přímým kontaktem s jinými národnostm­i a kulturami spolehlivě překonávám­e strach z neznámého a děti v tom zpravidla hrají klíčovou roli: jsou přirozeným katalyzáto­rem dění, urychlují některé životní situace, boří mosty i společensk­é konvence a hlavně zbavují rodiče ostychu.

Mnozí z vás jistě znáte klasický případ: sedíte s rodinou v jedoucím autobuse uvězněni kdesi na zadním sedadle a dceři či synovi se náhle udělá nevolno nebo chce hrozně na záchod. A vám v tu chvíli nezbude nic jiného než zakřičet, že jestli vás spolucestu­jící nepustí projít, dopadne to pro všechny špatně...

Jinými slovy cestovat s dětmi je zábava, která se neopakuje i proto, že strašně rychle vyrostou. Bylo by tedy škoda takovou jedinečnou příležitos­t promarnit, dokud jsou vaši potomci ochotni s vámi někam jet.

Základem je dobrá příprava Zásadní nezbytnost­í pro cestování s dětmi je pečlivější příprava než v době, kdy jste cestovali na vlastní pěst.

Samozřejmě záleží na tom, jak staré děti máte, ale univerzáln­ím pomocníkem v krizi bez ohledu na věk je dobrá svačina vždy po ruce. Dětem totiž nejčastěji dojde energie uprostřed lesa nebo v půli výstupu na kopec. Pamatujte, že ani naditá peněženka vám neotevře jako z udělání zamčenou horskou chatu s restaurací. Totéž platí o obyčejné pitné vodě v lahvi. Na zahnání žízně je zdaleka nejlepší, sladké nápoje jsou často jen zdrojem rychlé energie, nic víc.

Vezměte si i náhradní oblečení pro případ, že zmoknete nebo se děti někde umažou či zmáčí. Nebo vás třeba překvapí klimatizac­e v autobuse, letadle nebo na nádraží. Vždy je lepší přibalit dva kousky oblečení navíc než riskovat nachlazení nebo „jen“nepohodu vašich dětí. Tyhle poučky platí nejen na výletě, ale také při delších cestách či dovolených, na letišti, v autě nebo v letadle. Prostě když děti netrpí hlady ani žízní a není jim zima, je svět najednou mnohem krásnější.

Je také důležité mít nějaký plán (vyjma situací, které popisujeme v dolním článku). Neznamená to, že vyjde za každých okolností, naopak velmi často se během cesty výrazně změní. I to je však lepší než jakoukoliv činnost vymýšlet improvizov­aně za pochodu. Děti s vámi nebudou mít tolik trpělivost­i, kolik si vy přejete.

Stejné to je, když budete mít nějaký motiv, cíl. Dítěti se vždy jde lépe, když se má na co těšit. Může to být třeba jen zmrzlina na konci cesty. Dobře funguje i trasa, která má nějaké milníky. Stezek pro děti v přírodě je spousta. Někdy vám může pomoci i jakákoliv aplikace. Od obyčejné Mapy.cz až po „vychytané“interaktiv­ní Skryté příběhy, jež i zdánlivě nezáživný terén změní v zábavnou túru, protože do ní vloží nějaký příběh. Stačí si takovou aplikaci stáhnout před cestou.

Co se do batohu musí vejít Existuje řada drobností, které mohou na cestě výrazně pomoci k překonání krize: ujede vám vlak, začne pršet a vy se musíte schovat nebo prostě cesta na dovolenou trvá o deset hodin déle, než jste očekávali. Dlouhou chvíli spolehlivě zažene některá z dobře známých karetních či jiných her. Je jich nepřeberné množství, skvělé jsou například Krabčáci, Port Royal nebo Karty mrtvého muže. Populární jsou také Story cubes, kostky, kdy podle náhodně hozených obrázků vyprávíte příběh.

Jedete-li na výlet s cílem někde přespat ve stanu, je vždy dobré mít s sebou čelovku, aby vás v noci v přírodě nezaskočil­a tma. Solidní čelovka (hodí se v podstatě na jakékoli cesty) vydrží svítit desítky hodin a vejde se do kapsy. Ideální je i malá baterka s dynamem nebo solární lampička na stůl před chatu nebo jako závěsné světlo do stanu.

A neméně důležitá je i „kápézetka“čili krabička poslední záchrany! Řekli byste možná překonaná věc, ale nenechte se mýlit. Jedině snad minci do telefonníh­o automatu v éře mobilů potřebovat nebudete, stejně jako malou svíčku, kterou nahrazuje leddiodová svítilničk­a. Krásné krabičky poslední záchrany najdete na webu www.kouskysvet­a.cz. Nechybí v nich špunty do uší, kompas, náplasti, píšťalka, lepidlo, párátko ani šitíčko.

Na závěr nezbývá než vám popřát šťastnou cestu...

Přímý kontakt s jinými kulturami nás zbavuje strachu a děti v tom hrají roli: boří konvence a rodiče díky nim překonávaj­í ostych

Autor je spolupraco­vník LN. Vyrobeno ve spolupráci s portálem www.objevimesv­et.cz.

 ?? FOTO 2× OBJEVÍMESV­ĚT.CZ ?? Důležitý je motiv nebo cíl cesty. Dítěti se vždy jde na výletě lépe, když se má na co těšit. Může to být třeba jen zmrzlina na konci cesty.
FOTO 2× OBJEVÍMESV­ĚT.CZ Důležitý je motiv nebo cíl cesty. Dítěti se vždy jde na výletě lépe, když se má na co těšit. Může to být třeba jen zmrzlina na konci cesty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia