Lidové noviny

Pět jednoduchý­ch her na cestu autem

-

Cesta autem může být neskutečně otravná: monotónní krajina u dálnice za okny jedoucího auta, malé děti v sedačkách se ukrutně nudí a dávají to zřetelně najevo a větší děti zlobí a dospělákům z toho třeští hlava. Co s tím? Existuje řada nenáročnýc­h her na ukrácení dlouhé chvíle, a zdaleka nejde jen o „slovní fotbal“.

ABECEDA

Někdo vysloví jedno písmeno abecedy a všichni ostatní hledají ve svém okolí věc, která na toto písmeno začíná. Můžete procházet abecedu od A do Z nebo vybírat písmena náhodně. Vyhrává ten, kdo „uloví“víc písmenek.

UHODNI PÍSNIČKU

Vyberte si nějakou známou písničku a zkuste ji jen broukat. Děti mají uhodnout, která písnička to je. Můžete si ji pak společně i zazpívat.

POČÍTÁNÍ AUT

Každý si vybere jednu barvu. Poté počítáte kolik jiných aut „své“barvy jste po cestě ze svého jedoucího vozu uviděli. Vyhrává ten, kdo napočítá nejvíc aut své barvy. Hra se dá se různě obměnit, například na počítání aut určité značky.

VIDÍM DALŠÍ!

V duchu si vyberte nějakou věc, kterou je po cestě často vidět, například strom, kostel, benzinka, odbočka, červené auto, atd. Vždy, když tuto věc uvidíte, řeknete nahlas: „Vidím další“. Děti se snaží uhodnout, kterou věc máte na mysli.

TETIČKA JELA NA VÝLET

A DO KUFRU SI SBALILA…

Skvělá hra na zapamatová­ní. Jeden z hráčů začíná větou „Tetička jela na výlet a do kufru si sbalila…“a vymyslí jednu věc. Další hráč zopakuje větu i vyslovenou věc a přidá „do kufru“věc další. Ostatní hráči se postupně připojí tím, že zopakují všechny „přibalené“věci a přidají tu svou. Kolik věcí se do tetiččina kufru vejde, záleží jen na vaší dobré paměti...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia