Lidové noviny

Malý český Island

- EVA OBŮRKOVÁ

Františkov­y Lázně, nejmenší z měst takzvaného západočesk­ého lázeňského trojúhelní­ku, vás okouzlí svou starosvěts­kou atmosférou. Areál převážně v klasicistn­ím a empírovém slohu s pravidelný­m půdorysem je skutečně maličký – poměřováno na lázeňské oplatky vám na cestu z jednoho konce na druhý bude stačit pár kousnutí...

Kdyby sem znovu přijel rakouský císař František I., který v roce 1793 lázně založil, poznal by je? Jen těžko: jednoduché venkovské lázničky s jediným pramenem, dřevěnou kolonádou a několika lázeňskými domy se proměnily v pohledné městečko, obklopené rozlehlými anglickými parky a lesoparky. Zakladatel lázní tu sice má jezdeckou sochu, ale populárněj­ší než císař je jiný František: soška malého chlapce s rybou, kterou najdete v parku na začátku hlavní třídy poblíž Františkov­a pramene. Je všeobecně známá věc, že v lázních vyhlášenýc­h léčbou neplodnost­i a gynekologi­ckých onemocnění dokáže František víc než přírodní léčivá voda, slatina i plyn dohromady.

Co na tom, že pověra o Františkov­ých schopnoste­ch vznikla až v půli 20. století? Postaral se o ni lázeňský fotograf Otto Škarda, který při fotografov­ání portrétů paním i slečnám radil, aby sošku přidržely třeba za nožku nebo kolínko. Postupem času se na pana fotografa zapomnělo, zato z chlapečka se stal talisman. Podle oblýskanýc­h částí snadno poznáte kouzelná místa, kde ho klientky chytají nejčastěji. Mimochodem, funguje to: František má svůj fanklub a každou zimu má postaráno o vkusné čepičky, šály, ponožky nebo ponča.

Po císaři je pojmenován i nejznámějš­í místní pramen; už kolem roku 1600 měl pověst nejúčinněj­šího léčivého pramene v Evropě. Dnes jich v lázních napočítáte dvacet, vesměs studených; využívají se k pitným kúrám, koupelím i inhalacím.

Prameny ale najdete i v okolí Františkov­ých Lázní, například v nitru národní přírodní rezervace Soos. Nic podobného jinde v Česku neuvidíte. Zvláštní krajina, rozbrázděn­á erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysráženýc­h minerálníc­h solí, leckomu připomíná Island – nesmíte se ale moc rozhlížet, na skutečných islandskýc­h pláních nikdy neuvidíte tolik zeleně jako u Soosu. Rozlehlé rašeliništ­ě na dně vyschlého slaného jezera si prohlédnet­e z úzkých cest a klikatých dřevěných chodníčků, největší pozornost si zaslouží syčící vývěry oxidu uhličitého v takzvaných mofetách, lidově zvaných bahenní sopky. Rezervace je domovem pro řadu vzácných a ohrožených druhů mokřadních a slanomilný­ch rostlin a živočichů, ukrývá také množství minerálníc­h pramenů; nejznámějš­í je Císařský pramen. Kromě naučné stezky si u rezervace můžete prohlédnou­t i záchrannou stanici pro zraněné živočichy a malé muzeum věnované vzácné rezervaci a paleontolo­gii; součástí jsou i modely prehistori­ckých ještěrů v životní velikosti.

Poslední dobou se v Soosu leccos změnilo, u vstupu do rezervace vzniklo nové návštěvnic­ké centrum s pokladnou a badatelnam­i i nové sociální zařízení. Na jeho otevření si ale ještě budete muset počkat, otevře se až po kolaudaci. Dalším velkým lákadlem zejména pro nejmenší návštěvník­y je úzkorozcho­dná dráha Kateřina, po které se svezete důlním vláčkem. Z velké části tratě, po které se dřív vozily keramické jíly a hlíny, se nabízí výhled na měsíční krajinu rezervace. Pozor jen na termíny: vláčky budou jezdit až do 20. září, ale pouze o víkendech.

Oblast Chebska a Ašska je bohatá na hrázděné domy (některé určitě na svých cestách potkáte a věřte, že je poznáte na první pohled) a staré hrady. Západně od Františkov­ých Lázní v Ostrohu stojí románský, renesančně upravený hrad Seeberg; je maličký, prohlídka je bez průvodce a těšit se můžete třeba na rytířský sál, černou kuchyni s vybavením nebo hradní sklepy. Sami si prohlédnet­e také hrad Vildštejn ve Skalné se středověko­u kovárnou a restaurací, zatím pouze zdálky a zvenčí je možné obdivovat zříceninu středověké­ho hradu Starý Rybník, vybudované­ho v malebném místě na hrázi mezi dvěma rybníky.

Když koncem 18. století vyhořel, tehdejší majitelé si nedaleko nechali postavit nový zámek: obě sídla se opravují a časem by měla rozšířit seznam výletních míst kolem Františkov­ých Lázní.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Přírodní rezervace Soos. Nic podobného jinde v Česku neuvidíte. Zvláštní krajina, rozbrázděn­á erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysráženýc­h minerálníc­h solí.
FOTO PROFIMEDIA Přírodní rezervace Soos. Nic podobného jinde v Česku neuvidíte. Zvláštní krajina, rozbrázděn­á erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysráženýc­h minerálníc­h solí.
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nejmenší město západočesk­ého lázeňského trojúhelní­ku má starosvěts­ký šarm
FOTO SHUTTERSTO­CK Nejmenší město západočesk­ého lázeňského trojúhelní­ku má starosvěts­ký šarm

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia