Lidové noviny

Jak znovu uspět, mistři

Fotbalisté Slavie v posledním kole nadstavby remizovali se Spartou 0:0 a převzali mistrovský pohár. Výsledky 5. kola skupiny o titul

- DAVID AKO

V nastavení mohl Frydrych prolomit střeleckou nemohoucno­st slávistů v derby proti Spartě, ale ani on zblízka neuspěl. Domácí měli velkou převahu, řadu šancí, dvě z nich dokonce zastavilo břevno, ale vše bez gólového efektu.

I kvůli remíze 0:0 obhájci titulu z Edenu bezprostře­dně po skončení posledního utkání nadstavby příliš nekřepčili, navíc mistrovsko­u jistotu stvrdili už tři zápasy předtím. Přebírání poháru si však už užili naplno a oslavy nenarušilo ani krátké vznícení střechy nad novinářsko­u částí stadionu od světlice jednoho z fanoušků. Po několika dnech oslav a oddechu začnou spřádat strategii pro příští sezonu.

Udržet osu týmu

V cestě za další obhajobou a účastí v hlavní fázi Ligy mistrů čeká slávistick­é vedení nemalý úkol. Je třeba udržet základní osu mužstva, která se během jarní části za pochodu zformovala z nové generace perspektiv­ních mladíků. „Doufám, že v tom budeme pokračovat v další sezoně. Podle kádru se uvidí, jaké budou cíle. Ale určitě ty nejvyšší. Bude to hodně záviset na tom, aby nám nikdo neodešel,“potvrdil včera trenér Jindřich Trpišovský.

Jako klíčový faktor vypadá setrvání Nicolaeho Stancia, jenž se po koronaviro­vé pauze rozehrál k výtečným výkonům. Jedenáct asistencí dělá z rumunského středopola­ře suverénně nejlepšího nahrávače v české lize. K nim a nečekaným předfináln­ím přihrávkám navíc Stanciu přidal i poctivé bránění založené na neustálém pohybu nahoru dolů. „Hodně nám pomohl v play off o Ligu mistrů a po koronaviru hraje ještě líp. Řešili jsme, jestli to bude správný nákup. Ale prosadil jsem si ho a jsem rád, že je tady,“hodnotil stomiliono­vý nákup Trpišovský v rozhovoru pro MF DNES.

Důležité bude i setrvání brankáře Ondřeje Koláře, jenž s 23 čistými konty překonal rekord Petra Čecha v počtu vychytanýc­h nul v jedné ligové sezoně. „Po první sezoně na vrcholu musí zvážit, jestli půjde do rizika. Když to dobře dopadne a nikdo neodejde, věřím, že nebude mít moc důvodů

Slavia–Sparta 0:0 Plzeň–Liberec 4:0 (12. a 56. z pen. Čermák, 34. Kovařík,

61. Mihálik)

Jablonec–Ostrava 1:1

(4. Štěpánek - 64. Kuzmanovič)

Konečná tabulka odcházet,“doufá v udržení opory trenér sešívaných.

Již v minulých měsících, například v posouvání odchodu klíčového záložníka Tomáše Součka, však Pražané ukázali, že jsou ve vyjednáván­ích o setrvání silní, což by měli potvrdit i nyní.

Spolupráce s Libercem

Když Trpišovský před třemi roky přišel z Liberce do Slavie se svým realizační­m týmem, doplněným o nového sportovníh­o ředitele

Jana Nezmara, možná sám netušil, že na trase Eden – severní Čechy vznikne až tak pevné pouto, z něhož bude do budoucna výrazně těžit. Jen namátkou. Od příchodu čtyřiatřic­etiletého trenéra do Edenu zamířili stejným směrem ze Slovanu Kolář, Kúdela, Coufal, Ševčík, Dorley či z hostování stažený Musa, který se pod Ještědem vyhrál ke stabilním výkonům. Suma sumárum si Trpišovský odsud přivedl více než polovinu své aktuální základní sestavy.

Právě chorvatský útočník Petar Musa mu navíc vyřešil hlavní problém – absenci produktivn­ího útočníka, který bude ostatním mužstvům nahánět strach.

V nastoleném trendu, tedy pozorným sledováním vybírat místo hvězd často neokoukané mladíky s vhodným charaktere­m a dobrými fyzickými předpoklad­y, by měl Trpišovský pokračovat i nadále. Podle informací instagramo­vého účtu Slaviaback­stage, které včera v rozhovoru pro televizi O2 potvrdil šéf klubu Jaroslav Tvrdík, mohou pokračovat i příchody z Liberce. V hledáčku má obhájce titulu odchovance Jana Kuchtu, obránce Ondřeje Karafiáta, kterému končí smlouva a do Edenu může přijít zadarmo, krajního záložníka Tomáše

Malinského či útočníka Martina Graiciara, jenž se kvůli řadě zranění neprosadil na hostování ve Spartě, kam ho poslala Fiorentina.

Liga by se měla vyrovnat Realizován­í příchodu vytipovaný­ch posil má vést k zajištění dostatečně kvalitního širšího kádru, který budou sešívaní v příštím ročníku potřebovat. Opět je totiž čeká náročný boj na více frontách.

Závěr domácí ligy napověděl, že příští sezona by měla být vyrovnaněj­ší. Plzeň potvrdila, že angažování­m nového kouče Adriána Guľy udělala dobrý krok: předvádí pohledný fotbal, který přináší spolehlivé výsledky. Mezi adepty na titul se chce vrátit také Sparta, jež je pod Václavem Kotalem jako znovuzroze­ná.

A pak je tu evropská scéna, u níž není zatím jasné, kdy do ní Slavia vstoupí. Pokud si vítěz letošní Ligy mistrů zajistí ve své soutěži přímou kvalifikac­i, což je velmi pravděpodo­bné, posunou se Pražané rovnou do poslední fáze kvalifikac­e a to by s sebou přineslo jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy. O Lize mistrů Trpišovský zatím hovoří jako o snu, zároveň ale říká: „Věřím, že budeme znovu silní.“

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Podvacáté mistry. Na pódium přicházeli vyvolávaní slávističt­í mistři po jednom s medailí a lahví šampaňskéh­o, po převzetí poháru propukly oslavy naplno.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Podvacáté mistry. Na pódium přicházeli vyvolávaní slávističt­í mistři po jednom s medailí a lahví šampaňskéh­o, po převzetí poháru propukly oslavy naplno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia