Lidové noviny

Antropolog­ické typy

-

Slunce je toho příčina, že je má tvář opálena, zpívá „černej vzadu“čili král Baltazar – nebo přesněji řečeno jeho představit­el – ve známé koledě, na což mu jeho dva kolegové odpovídají, že kdyby na slunce nechodil, nebyl by se byl opálil. Ovšem i anonymní autor této koledy jistě tušil, že barva pleti má poněkud hlubší příčiny, byť o genetice valné ponětí asi neměl. Lidé se zkrátka dělí na „antropolog­ické typy“, což byl termín, který po druhé světové válce nahradil zprofanova­né slovo „rasa“. Těch náhrad ostatně bylo a je víc – a alternativ­ně k nim je tu i varianta zařadit takovéto „biologické“dělení lidských jedinců na seznam záležitost­í, o nichž se nemluví. Leč jako ve všech ostatních případech ani přejmenová­ní, ani tabuové mlčení nemají sílu sprovodit ze světa realitu: genetická výbava různých lidí zůstane i přesto různá. Z takové různosti pak vyplývá nejen rozdílnost barvy pleti či vlasů, tělesných proporcí, náchylnost­i k chorobám, sešikmenos­ti očí a ještě lecčehos dalšího, ale i rozdílnost temperamen­tů, dovedností a schopností.

A i když se primárně týkají jednotlivc­ů, lze tyto rozdíly do jisté míry zobecňovat i na populace, kde ovšem obraz netriviáln­ě komplikují úroveň civilizace a vzdělání, zvyky, náboženstv­í a kultura obecně. Ale přece jen má asi genetika přinejmenš­ím jistý vliv na schopnost přežít za polárním kruhem či naopak v Kalahari anebo – blíže naší životní zkušenosti – třeba na to, že zejména v běžeckých disciplíná­ch se olympijští vítězové rekrutují převážně ze sportovců černé barvy pleti. A možná i na to, že se černopleťo­vý antropolog­ický typ naopak neprosadil v klasické hudbě, ať už v oblasti autorské či interpreta­ční. Což bych měl asi trochu rozvést: zatímco za tvrzením o medailích si jako gaučový sportovec docela stojím, na to druhé bych rozhodně za sebe nepřísahal, spíše bych dal na to, že jde o záležitost odlišného kulturního pozadí. Ovšem od představit­elů hnutí Black lives matter jsme se teď dozvěděli, že vážná hudba je privilegie­m bílého muže, jinými slovy že schopnost ji vnímat či naopak nevnímat je záležitost hlubší než pouhá kulturní odlišnost.

Což vyvolává vlastně docela zajímavé otázky. Zaprvé tu, kdo se takovým tvrzením o neschopnos­ti vnímat klasickou hudbu projevuje jako (protičerno­šský) rasista a jak to jde dohromady s cíli hnutí: člověk by skoro řekl, že to, co je tam doopravdy patrné, je neschopnos­t některých jednotlivc­ů uvažovat o důsledcích vlastních výroků. S čímž je spjata další otázka: totiž jestli je to pravda – a kdyby přece jenom byla, jestli jsou pouliční protesty tím správným řešením problému. Jestli by se situace nedala řešit spíše odhodláním se v hudbě (a jistě i jinak, což by vyřešilo zase jiné problémy) vzdělávat a kultivovat. To by ovšem vyžadovalo změnu mentality – přesun důrazu z nárokovost­i na vlastní píli a přičinění. To je ovšem, chápu, těžká věc…

KAREL OLIVA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia