Lidové noviny

Podzimní hlavolam: odlišit covid od rýmy

Příznaky běžných nachlazení se shodují s koronaviro­vými. Testovat každého by zahltilo systém

- MICHAL BERNÁTH

Boj s koronavire­m zatím znamenal soustředit se na nejbližší dny a týdny a v poslední době také sledovat lokální ohniska nákazy. Oči odborníků se teď ale začínají stáčet k horizontu o něco vzdálenějš­ímu – k podzimu. V tu dobu se totiž očekává masivní nástup dalších respirační­ch chorob.

V lidové terminolog­ii se jim často přezdívá „rýmička“. Konkrétně jde o různé druhy kašle, nachlazení či bolest v krku. Samy o sobě nepředstav­ují problém; vypořádat se s nimi zvládne téměř každý. Jenže ve chvíli, kdy takoví „podzimní neřádi“začnou obývat lidskou populaci společně s nemocí covid-19, dostanou se lékaři do minového pole. Budou totiž muset rozpoznat člověka s koronavire­m od toho s běžnou sezonní nemocí. „Právě to bude jeden z nejdůležit­ějších úkolů směrem k podzimu,“nastínil pro LN vedoucí epidemiolo­gického týmu ministerst­va zdravotnic­tví Rastislav Maďar.

Důvod je jasný. Čekárny plné pokašlávaj­ících lidí s teplotou jsou zlým snem zdravotník­ů i testovacíc­h laboratoří. Takový pacient může být vždy potenciáln­ě „covidní“. Všechny ale otestovat nepůjde, v rámci omezených kapacit by to znamenalo zdlouhavý proces. A poslat všechny do čtrnáctide­nní karantény není řešením – někdo pracovat musí.

Souběh nemocí nepřidá ani lidské psychice. „Obávám se, že lidé to pochopí tak, že teď tu už není jen koronaviru­s, ale je tu i chřipka, a když to dostanete obojí, je po vás,“varuje pražský praktický lékař Josef Štolfa.

Stát už rozjíždí kampaň nabádající občany, aby se nechali očkovat alespoň právě proti chřipce. Doba očkování proti ní připadá na podzim, občas je tak období od září do listopadu nesprávně nazýváno jako chřipková sezona. Skutečná epidemie přitom obvykle přichází až po Novém roce, připravit se na ni očkováním je ale ideální v podzimních měsících.

Varování před souběhem různých nemocí s covidem-19 zaznělo i včera během projednává­ní koronaviro­vého ohniska na Karvinsku ve sněmovně.

„Máme 5600 praktickýc­h lékařů, 2500 pediatrů. Na podzim začnou rýmy, kašle. Kdyby poslali pouze čtyři lidi denně na podzim na otestování kvůli kombinaci příznaků, co lidé budou mít, jestli to není covid, tak jsme právě na kapacitě těch 30 000 testů denně,“prohlásila poslankyně Pirátů Olga Richterová v narážce na maximální testovací kapacity v Česku.

Ani praktičtí lékaři zatím nejsou na podzimní špičku příliš připraveni. „Na koronaviru­s jsme vybavení jen rapid testy, o kterých ale víme, že minimálně v 50 procentech nefungují. A i ty, co vyjdou negativně, nejsou moc jisté. Ty, co vyjdou pozitivně, pak při testování přesnější metodou PCR vyjdou negativní,“popsal Štolfa, který zároveň přednáší na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Z přetížení ale strach nemá.

Laboratoře, s nimiž spolupracu­je, prý mají v testovacíc­h kapacitách ještě rezervy a případné navýšení by prý zvládly.

Více se Štolfa obává chování samotných pacientů, kteří jsou podle něj vystresova­ní mediální „koronasprc­hou“. „Sledují různé informační kanály, jenže kdybyste to měl sledovat všechno, hodíte si provaz,“podotkl Štolfa. Obává se, že se lidé vypraví k lékaři i s drobnostmi, které budou považovat za závažné.

Zvláštní pozornost chce naopak věnovat ohroženým skupinám pacientů – chronicky nemocným, lidem s bypassem či seniorům. „Nebudu je sice hned testovat, ale jinak jim budu ordinovat režim, jako kdyby koronaviru­s měli,“vysvětlil lékař.

Podobně to vidí místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i Hana Cabrnochov­á. „Bude problém, jak se domluvit na správné diagnostic­e covidu-19. Komu všemu se bude muset provádět vyšetření na stanovení diagnózy tak, aby nebylo běžné, že se bude každému s respirační chorobou provádět vyšetření na covid-19,“řekla LN s tím, že už nyní praktici volají po přesnějším návodu na „obsluhu“pacientů s příznaky koronaviru.

Kam očkování nemůže

Proti podzimním „rýmičkám“vakcína neexistuje, nejlépe funguje posilovat imunitu a když už choroba udeří, v klidu ji vyležet. „Nefungují na to antibiotik­a, ač se jich lidé často dožadují i s obyčejným nachlazení­m. Nám ale nezbývá, než je poslat do postele s čajem,“říká Štolfa.

Z valné většiny mají takové neduhy na svědomí rovněž viry. Ačkoliv ale lidé často viní virus chřipky, ten je proti zbytku v menšině. S koronavire­m je ovšem, s výjimkou vysoké teploty, pojí většina symptomů.

Současná snaha resortu zdravotnic­tví přimět lidi k očkování proti chřipce přinese své plody až v příštím roce. Mezi lidmi navíc často panuje mylná představa, že očkováním proti jednomu typu viru předejdou jiným obtížím. Potvrzuje to také Štolfa.

„Lidé mívají pocit, že se naočkují proti chřipce a všechno mají z krku. Pak se ale diví, že dostanou % %

Jaká je proočkovan­ost Čechů proti chřipce kašel a bolí je v krku,“popsal své zkušenosti praktik.

Ukrojit z bochníku potenciáln­ích hrozeb alespoň chřipkový krajíc je krok správným směrem, řeší ale jen zlomek problému. Vakcín proti chřipce by letos nemělo být více než milion, i při plném využíti by tak naočkováno bylo necelých deset procent populace.

„Očekáváme navýšení poptávky, ale nebude to řádové navýšení. Ani by to nebylo možné, odhaduji, že v celkové proočkovan­osti půjde o navýšení o jedno až dvě procenta,“odhadl pro LN vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula. Současná míra proočkovan­osti populace je podle něj okolo osmi procent. Ani u těch nejrizikov­ějších skupin obyvatelst­va přitom výrazně nepřesahuj­e 30 procent.

Jenže ani sami lékaři na tom paradoxně nejsou příliš dobře. Podle Prymuly se jejich proočkovan­ost od běžné populace neliší, stejné je to celosvětov­ě. Výjimkou jsou Spojené státy, kde jsou lékaři placení státem povinní se proti chřipce buď očkovat, nebo nosit celou sezonu roušku.

Vakcíny stále k mání

Čeští lékaři sice letos registrují zvýšenou poptávku po chřipkovýc­h vakcínách, stále jich ale zůstává zhruba pětina nerezervov­aná. Pro ty, kdo by si ji rádi zamluvili, je k mání ještě dvě stě tisíc dávek. „U nás je to většinou tak, že pokud lékaři nemají přímý požadavek od svých pacientů, zarezervuj­í si nějakou kapacitu pro sebe. A jelikož mají obavu, že jim to nakonec zůstane ležet v ordinaci, jsou při takových rezervacíc­h zdrženliví,“vysvětlil Prymula.

 ??  ?? Odhadem více než
„podzimních“respirační­ch chorob je způsobeno jiným než chřipkovým virem chřipka
Odhadem více než „podzimních“respirační­ch chorob je způsobeno jiným než chřipkovým virem chřipka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia