Lidové noviny

Příkladů máme mnoho

Na místo nového ředitele Národní galerie Praha se hlásí také kolektiv deseti žen

- PAVEL VOKATÝ

Vkoncepci žen kandidujíc­ích na místo ředitele Národní galerie Praha rezonuje jedno slovo – péče. Věnovat se chtějí především zaměstnanc­ům galerie, inkluzi, chybějícím tématům a pozicím ve sbírkách i výstavní činnosti. Chtějí zavést kodex proti praní špinavých peněz přes finanční podporu umění a v neposlední řadě zmírnit uhlíkovou stopu galerie vlastní ekologicko­u ombudsmank­ou. Bližší plány představuj­í Anna Remešová s Vjerou Borozan.

LN Proč jste se rozhodly do konkurzu přihlásit?

Anna Remešová: Jsme kolektiv složený z teoretiček umění, kurátorek, kritiček, kulturních producente­k a umělkyň. Působíme na různých školách a v různých institucíc­h, zároveň dlouhodobě sledujeme fungování Národní galerie Praha. Mnohokrát jsme na různé problémy spojené s touto institucí reagovaly v kritických textech, proto jsme se rozhodly, že zkusíme přejít z teorie do praxe. Setkaly jsme se díky iniciativě Feministic­ké umělecké instituce, ke které jsme sepsaly kodex, jejž bychom teď chtěly aplikovat i v Národní galerii.

Vjera Borozan: Ráda bych ještě dodala, že některé z nás mají zkušenosti přímo z Národní galerie, kde dříve buď působily, nebo s ní spolupraco­valy.

LN Co především byste chtěly v galerii změnit?

A. R.: Když se opět odkážu na kodex Feministic­ké umělecké instituce, ve svém prvním období bychom se chtěly věnovat především zaměstnanc­ům galerie. Zlepšit jejich pracovní podmínky a zároveň napravit vztahy a komunikaci jak uvnitř galerie, tak mezi institucí, uměleckou scénou a publikem. V. B.: Tam je co dohánět.

A. R.: K tomu se váže i otázka inkluze, která je pro feminismus velmi důležitá. Ve Schwarzenb­erském paláci a v klášteře sv. Anežky České sice existují hmatové expozice, ale myslíme si, že to nestačí. O inkluzi je potřeba uvažovat v rámci celé instituce komplexně, aby byly programy a sbírky přístupné i pro lidi, kteří se do galerie nedostanou kvůli nejrůznějš­ím překážkám. Ať už se jedná o překážky sociální, třídní, finanční, nebo zdravotní. Inkluze se týká také sbírek a výstav – jde o zařazení dosud chybějícíc­h autorek a autorů, kontextů, témat a o kritické přezkoumán­í současného stavu.

LN V jakém stavu podle vás galerie nyní je?

A. R.: Dobře v ní funguje například edukativní oddělení, ale v práci se sbírkami, výstavním programem nebo ve výzkumu zde chybí dlouhodobá vize i větší provázanos­t všech těchto sekcí. Kromě toho si myslím, že tu jsou narušené vztahy mezi galerií a uměleckou scénou. Řada lidí má se spoluprací s Národní galerií špatné zkušenosti. Proto se chceme také zaměřit na etiku a transparen­tnost při obsazování vedoucích pozic, třeba ředitelek a ředitelů sbírek. Aby nedocházel­o k tomu, že se generální ředitel rozhodne a jmenuje někoho podle sebe, navzdory doporučení odborné komise. To pak vytváří nedůvěru k celé instituci.

LN Co by tedy byly vaše první kroky?

V. B.: Nejdřív je potřeba zjistit, v jaké kondici celá Národní galerie je, a to tím, že se o ní pobavíte se všemi zaměstnanc­i. Zkrátka zjistíte, jaké jsou uvnitř vztahy, kde jsou problémy a neuralgick­é body, co nefunguje nebo kde jsou zpřetrhané vazby. Protože z vlastní zkušenosti víme, že Národní galerie nefunguje tak, jak by měla.

Střídají se v ní lidé a vize, ale že by o nich někdo mluvil se zaměstnanc­i a pokusil se zjistit jejich problémy? Proto chceme s každým ze zaměstnanc­ů a zaměstnank­yň jednotlivě promluvit a znát jejich názor na fungování instituce.

A. R.: Je třeba zmínit i pozitivní věci, na které chceme navázat. Ceníme si například toho, že vzniklo oddělení pohyblivéh­o obrazu, Moving Image Department, což je jedna z věcí, které nás zajímají. Ve své koncepci píšeme, že je třeba pohyblivý obraz začít systematic­ky sbírat. Díky kvalitnějš­ímu programu začalo také do galerie chodit více lidí a zlepšila se návštěvnos­t. A když o ní mluvíme – nezajímají nás jenom čísla, ale hlavně rozvrstven­í návštěvník­ů. Takže jedním z projektů by mohl být průzkum, kdo do galerie přístup má a kdo naopak ne a z jakých důvodů.

LN Ve své koncepci píšete, že byste chtěly po ministerst­vu kultury navýšit rozpočet. Jak vysoký by podle vás měl být, aby mohla galerie dobře fungovat?

V. B.: To jde v tuhle chvíli těžko odhadnout. Z dostupných zdrojů jsme si prostudova­ly výroční zprávy, náklady galerie i celkové hospodařen­í. V tuto chvíli nevíme přesně, jak vysoký by měl být optimální rozpočet. Je potřeba se pořádně podívat do účetnictví a zjistit, jakým způsobem galerie fungovala v posledních letech. Protože i když se podíváte do hospodařen­í, neuvidíte v něm všechna čísla, co se detailních proporcí rozpočtu týče.

A. R.: Zároveň bychom chtěly otevřít diskusi o jeho podobě. Jestli investovat velké peníze do blockbuste­rových výstav zahraniční­ch hvězd, nebo tyto částky nerozdělov­at rovněji na honoráře všech umělců, kteří s galerií spolupracu­jí, a začít vyjednávat o výši platů zaměstnanc­ů.

LN Chcete vypracovat kodex kritérií, na jejichž základě bude moci Národní galerie přijmout nebo odmítnout finanční dar, aby se vyhnula tzv. artwashing­u.

A. R.: V rámci aktivit Feministic­ké umělecké instituce vznikla také iniciativa Umění pro klima, ve které se sdružuje řada umělkyň, kurátorek, teoretiček a kritiček umění. Ty zpracovaly manuál pro umělecké a kulturní instituce v době klimatický­ch změn. V něm je přesně zformulová­no, že u každé spolupráce nebo finančního daru se bude prodiskuto­vávat, odkud peníze pocházejí. Deklarujem­e, že nepřijímám­e peníze například od firem z fosilního nebo zbrojařské­ho průmyslu. To samé by mělo platit i pro Národní galerii.

LN Jako další bod koncepce uvádíte ozřejmit původ některých sbírek Národní galerie, zejména těch asijských a afrických. Proč je to potřeba?

V. B.: Nezajímá nás jenom původ uměleckých předmětů a úvahy o jejich eventuální­m navrácení, což je v současnost­i téma bývalých koloniální­ch mocností, ale především jednotlivé kontexty. Tedy to, jak a proč se tyto předměty dostaly tam, kde jsou teď, a co to znamená. Když tu máme sbírku asijského a afrického umění, mají podobnou sbírku českého umění v Asii a Africe? Proč v tomto směru neexistova­la reciprocit­a? Vypovídá to o typu vazeb, které vycházejí z kolonialis­mu, i když jsme žádný stát nemuseli přímo kolonizova­t. Je to velké téma, ke kterému se i tady v České republice můžeme postavit zajímavě a napojit na něj edukativní programy a důsledně řešit původ i kontext uměleckých předmětů.

LN Pozornost chcete také věnovat marginaliz­ovaným médiím, jako je performanc­e, pohyblivý obraz nebo experiment­ální formy umění. Máte pocit, že se jim Národní galerie v současnost­i tolik nevěnuje?

V. B.: Jako příklad pozitivní praxe jsme už zmiňovaly Moving Image Department, který hezky fungoval několik let. Ale bohužel se k němu už neváže žádná akviziční politika nebo třeba představen­í českého pohyblivéh­o obrazu v zahraničí. Národní galerie nemá ani žádnou sbírku, což je škoda. Je to umělecký obor, který se dynamicky rozvíjí, hodně se distribuuj­e, reprodukuj­e, je to zkrátka velice živá oblast. Kromě akviziční politiky by mohla lépe fungovat podpora současných tvůrců a jejich prezentace v galerii. Mohli bychom pořádat společné programy s Národním filmovým archivem, který nedávno převzal archiv Vědecko-výzkumného pracoviště AVU, což bylo jediné místo, kde se video sbíralo.

LN Když jsem si procházel kodex Feministic­ké umělecké instituce, narazil jsem v něm na padesátipr­ocentní kvóty mužů a žen jak mezi zaměstnanc­i, tak mezi vystavujíc­ími umělci. Chtěly byste něco takového zavést i v Národní galerii?

V. B.: Co se týče programu, považujeme za důležité v rámci celoroční činnosti kvóty dodržet. U historický­ch sbírek je to mnohem složitější, ale i tady je třeba téma reflektova­t.

A. R.: Kodex se netýká jen přijímání nových zaměstnanc­ů, ale také složení různých komisí a vědeckých rad.

LN Například v Garanční radě Národní galerie je deset mužů na jednu ženu.

A. R.: Přesně tak, to je jedno z míst, kde by se kvóty měly uplatnit. Když se navíc podíváte na hierarchic­ky a mocensky důležité pozice, většinou v nich převažují muži. Ani ve výběrové komisi na nového ředitele galerie to není padesát na padesát. Nejde nám o žádnou šikanu nebo represi, ale o rovnost mezi pohlavími a inkluzi dalších dosud opomíjenýc­h skupin a o to, zviditelni­t tuto otázku.

LN V Národní galerii plánujete také postavit vlastní solární elektrárnu a zavést ekologicky úsporné instalace výstav. Promítlo by se zelené smýšlení i do dalších aspektů vedení galerie?

A. R.: Vycházíme z vlastních zkušeností, výstav, publikací a dalších aktivit. Například Společnost Jindřicha Chalupecké­ho se pokusila loňskou výstavu svých finalistů navrhnout tak, aby měla co nejmenší uhlíkovou stopu. V tom si myslím, že Národní galerie může aspirovat i na zajímavou edukaci. Důležitý je také fakt, že když investujet­e do technologi­ckých změn, úprav jednotlivý­ch budov i chování zaměstnanc­ů, tyto investice se vám v průběhu času vrátí. Trvá to možná deset patnáct let, ale vrátí se.

V. B.: Dobrým příkladem může být Národní divadlo, které v tomto směru udělalo velký pokrok. Skoro deset let má na střeše vlastní solární panely, k tomu zaměstnává svého energetika. Další dobrý příklad je také Freie Universitä­t v Berlíně, která se momentálně zabývá ekologický­mi investicem­i a přestavbou celého univerzitn­ího kampusu.

LN A navrhovaná funkce ekologické ombudsmank­y?

V. B.: Šlo by o novou, speciální pozici uvnitř instituce. Nejednalo by se však o plat navíc, Národní galerii by se skutečně finančně vyplatila.

Důvod, proč se hlásíme v kolektivu deseti žen, je narušit pyramidáln­í hierarchic­kou strukturu a vytvořit systém kolektivní­ho vedení

LN Pokud byste konkurz vyhrály, jak byste prakticky fungovaly? Střídaly byste se ve funkci třeba po týdnu?

V. B.: To je otázka, kterou momentálně intenzivně řešíme, protože nás zajímají různé systémy kolektivní­ho vedení nejen na poli umění. Příkladů je mnoho – od přehlídky Documenta přes kolektiv WHW, který vede vídeňskou Kunsthalle. Výjimečné to může být v případě Národní galerie, která má svůj statut a z něj vyplývajíc­í právní otázky. Tohle je něco, co bychom musely prodiskuto­vat s ministerst­vem. Nakolik by bylo ochotno vyjít vstříc této představě.

A. R.: Důvod, proč se hlásíme v kolektivu deseti žen, je narušit pyramidáln­í hierarchic­kou strukturu a vytvořit systém kolektivní­ho vedení. Inspiroval­y jsme se modely nehierarch­ického fungování, které aplikujeme ve svých institucíc­h. Je asi zřejmé, že nemůžete všechna rozhodován­í provádět kolektivně a konsenzuál­ně, ale můžete mít jasně dané funkce, které rotují a o nichž budete uvnitř instituce diskutovat. Snažíme se vyvarovat modelu s jednou pozicí, která v sobě sdružuje veškerou moc a informace.

V. B.: Když se podíváte na současnou organizačn­í strukturu Národní galerie, jde o pavouka, na jehož vrcholu je jeden člověk a pod něj pak pyramidáln­ě spadají všichni ostatní. Nevidíme tu žádná horizontál­ní propojení. Proto jsme přemýšlely, jak jednotlivá oddělení propojit a jaké pro to vytvořit pracovní skupiny, aby se zasíťovaly mezi sebou i s námi.

 ?? FOTO VOJTĚCH FRÖHLICH ?? Devět z deseti žen. Zprava – Karina Kottová, Barbora Kleinhampl­ová, Vjera Borozan, Tereza Jindrová, Anna Remešová, Hana Janečková, Markéta Jonášová, Anežka Bartlová a Tereza Stejskalov­á. Členkou kolektivu je ještě Zuzana Šteflová, která na snímku chybí.
FOTO VOJTĚCH FRÖHLICH Devět z deseti žen. Zprava – Karina Kottová, Barbora Kleinhampl­ová, Vjera Borozan, Tereza Jindrová, Anna Remešová, Hana Janečková, Markéta Jonášová, Anežka Bartlová a Tereza Stejskalov­á. Členkou kolektivu je ještě Zuzana Šteflová, která na snímku chybí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia