Lidové noviny

Vojtěch: Vir si u moře předávají turisté

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Léto je v plném proudu a Češi vyrážejí po dlouhé koronaviro­vé stopce na vysněnou dovolenou. Díky tomu ale přibývá případů, kdy si lidé přivážejí z letních radovánek nechtěný suvenýr v podobě koronaviru. Turisté přitom nemoc nemusí chytit od tamních obyvatel, ale mezi sebou.

„Je potřeba si uvědomit, že Češi se v zemi nemuseli nakazit, protože je riziková z hlediska epidemiolo­gické situace, ale proto, že tam jezdí i turisté z jiných států,“ říká v rozhovoru LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Krajané by si na dovolené měli dát pozor hlavně na to, s kým popíjejí drink na baru či tančí na parketu. „Měli by se vyhýbat místům, kde je vyšší koncentrac­e osob, zejména hromadným akcím ve vnitřních prostorách, jako jsou kluby a podobně. Tam se nachází velké množství turistů z různých zemí a to je riziko,“pokračoval Vojtěch.

Že cestovatel­é dovážejí nákazu do svých oblíbených dovolenkov­ých destinací, potvrzuje i Jakub Karfík, český velvyslane­c v Řecku. „Podíl importu je poměrně vysoký. Na začátku července představov­al zhruba jednu třetinu, čísla posledních dní už překračují dvě třetiny. Takže většina detekovaný­ch a diagnostik­ovaných případů prostředni­ctvím testů je u turistů nebo u lidí, kteří přijíždějí ze zahraničí třeba za prací,“řekl LN velvyslane­c o situaci v Řecku.

Počet Čechů, kteří se v červenci nakazili v zahraničí, je ale podle Vojtěcha mizivý. Ministerst­vo zdravotnic­tví celkově eviduje šestnáct případů nákazy importovan­é českými občany z jiných zemí, třeba ze Slovenska, Chorvatska, Švédska či Španělska.

„V tomto směru zatím nejde o žádné statistick­y významné číslo, jež by ovlivnilo epidemiolo­gickou situaci v České republice,“uklidňoval Vojtěch. Ve většině případů přitom nešlo o české turisty, ale o jednotlivc­e, kteří do země cestovali za prací či studiem.

S létem ale může turistů přibývat, inkubace viru je navíc čtrnáct dní a prázdniny teprve začaly.

si podle ministerst­va zdravotnic­tví během července přivezlo covid-19 z jiných zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia