Lidové noviny

Limity brzdí zájem o vouchery

Lázně mohou přijmout jen přesně daný počet poukázek. Zvýšit ho může kývnutí EU

- LENKA JANČAROVÁ

Zájem o státem financovan­é vouchery na lázeňské pobyty je enormní. Lidé si jich z internetu stáhli už více než sto tisíc z celkového čtvrtmilio­nového počtu. Některá zařízení ale už vyčerpala limit a musí klienty odmítat. Dle pravidel EU je v rámci jednotlivý­ch lázní totiž možné využít vouchery v celkové hodnotě 5,3 milionu korun. To odpovídá asi 1300 poukázek.

„Čekáme na navýšení limitu na 800 tisíc eur (21 milionů korun), což by už bylo asi 5400 voucherů,“řekl LN šéf Svazu léčebných lázní Eduard Bláha. Tím pádem by se lidé s poukazem dostali i do těch léčebných zařízení, kde nyní slyší pouze zamítavou odpověď. K nim patří mimo jiné lázně Luhačovice, Jáchymov, Hodonín nebo Jeseník.

Jenže zvýšení limitu musí nejprve odkývat Brusel. Jinak by mohlo jít o nedovoleno­u veřejnou podporu. Tu unijní úředníci rádi nemají. „Žádost o notifikaci dočasného rámce 800 tisíc eur jsme už zaslali Evropské komisi a čekáme na brzké rozhodnutí, abychom s ním mohli pracovat v srpnu, kdy lázním proplatíme první vouchery uplatněné v červenci,“

řekla LN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podle Bláhy však lidé stále mohou poukazy využít. „Češi se určitě dostanou do lázní na Karlovarsk­u, kde vypadli ruští klienti. Zahraniční hosté tvořili asi 80 procent návštěvník­ů,“uvedl.

Zároveň dodal, že ministerst­vo uvažuje o blokové výjimce, v rámci které by limit pro počet voucherů úplně zmizel. „To by bylo třeba až od října, ale pomohlo by to. Kupříkladu v Luhačovicí­ch mají dostatečno­u lůžkovou kapacitu, ale málo voucherů. Prodloužil­o by to podzimní sezonu,“uzavřel Bláha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia