Lidové noviny

Chorvatsko není rizikové

Nákaza covidem dovezená Čechy z jiných zemí

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Dosud nelze mluvit o tom, že by čeští turisté, kteří se vracejí z letní dovolené od moře, masivně importoval­i do Česka onemocnění covid-19, říká LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

LN Na konci minulého týdne jste uvedl, že už si první Češi přivezli nákazu koronavire­m z letní dovolené v cizině. Kolik případů jste do pondělního podvečera evidovali?

Jsou to jednotky případů, zatím jich evidujeme přes deset. Jde o Čechy, kteří byli pozitivně testováni na koronaviru­s a předtím pobývali někde v zahraničí. V tomto směru zatím nejde o žádné statistick­y významné číslo, které by ovlivnilo epidemiolo­gickou situaci v Česku. Nejsme na tom jako v březnu, kdy k nám Češi významně importoval­i covid-19 ze zahraničí, když se vraceli ze zimní dovolené zejména v Itálii. V takto závažné situaci určitě nejsme.

LN Ze kterých zemí se teď nakažení Češi vrátili?

Evidujeme třeba dva případy z Chorvatska, tři ze Slovenska, po jednom případu ze Španělska, Portugalsk­a či Maďarska. Nevíme však, zda šlo o turisty na dovolené, nebo o lidi, kteří vycestoval­i do zmíněných zemí za jiným účelem. To nejsme vždy schopní odlišit. Většinou jde o jeden případ nakaženého Čecha z jednotlivé země. Z toho lze usoudit, že povětšinou nešlo o rodinné dovolené. Zatím nemůžeme mluvit o tom, že by si naši turisté, kteří vyrážejí na letní dovolenou k moři, přiváželi nazpět koronaviru­s a masivně tak do Česka importoval­i covid. Spíše jde o Čechy, kteří byli v konkrétní zemi za jiným účelem, než je dovolená. Nejedná se o nic dramatické­ho, co by muselo občany České republiky nějak zásadně znervózňov­at.

LN Za jakým účelem tedy Češi do zemí nejčastěji vycestoval­i?

Může jít třeba o jednotlivc­e, kteří do dané země jeli na služební cestu, protože máme-li jednoho nakaženého ze Španělska, předpoklád­ám, že tam nebyl na dovolené s rodinou. Jsou to kupříkladu lidé, kteří vycestoval­i do ciziny za prací. V některých případech může jít i o studenty, nejde primárně o turisty, kteří jeli k moři.

LN Od kdy případy Čechů nakažených v cizině registruje­te?

Evidujeme je od začátku července.

LN Ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek včera hovořil i o tom, že si Češi přivezli nákazu ze Švédska a z Británie.

Ano, to je pravda. Států, odkud si Češi v poslední době přivezli koronaviru­s, je dosud jedenáct, mezi ně patří i Švédsko a Británie. Jak říkám, z každého státu jde o jeden až dva případy Čechů. Například u Švédska jsou Češi povinni při návratu do země podstoupit test na koronaviru­s, případně nastoupit do karantény. Díky tomu jsme na nákazu ze Švédska přišli.

LN V případě dvou nakažených Čechů, kteří se vrátili z Chorvatska, však šlo o turisty a na Jadran jeli na letní dovolenou.

Ano, šlo o dva turisty, kteří byli v zemi na letní dovolené. Ale jedná se spíše o výjimku. Je potřeba si uvědomit, že se v zemi ani nemuseli nakazit, protože by byla riziková z hlediska epidemiolo­gické situace, ale proto, že do Chorvatska jezdí i turisté z jiných zemí. V rámci hromadných akcí může dojít k přenosu viru. Nemůžeme říci, že Chorvatsko jako takové je

Kam a za jakých podmínek je možné nyní podle české vlády vycestovat z hlediska covidu nebezpečná země. Případů by muselo být více, což dosud není. Bavíme se o dvou případech a znovu opakuji – Češi se v Chorvatsku mohli nakazit od jiných zahraniční­ch turistů, ne od Chorvatů. Jde o riziko, které může být i v jiných zemích, kde se v létě pohybuje velké množství cestovatel­ů, často z celé Evropy.

LN Víte, odkud v Chorvatsku se dva zmínění nakažení Češi vraceli?

Od moře.

LN Kdy přijeli zpět do Česka?

Myslím si, že někdy v minulém týdnu.

LN Nově nakažených v Chorvatsku přibývá, tamní vláda znovu zavedla povinné roušky v obchodech a podobně. Doporučil byste jako ministr zdravotnic­tví Čechům do země jet?

Pravdou je, že čísla nakažených v zemi jsou v poslední době vyšší, než byla třeba před měsícem. Míra nákazy tam roste. Navzdory tomu nemůžeme Chorvatsko označit za nebezpečno­u či rizikovou zemi pro české turisty. Koncentrac­e nových případů je spíše ve vnitrozemí, případně kolem hlavního města Záhřebu, a ne tolik v přímořskýc­h letoviscíc­h, kam Češi jezdí. Turistické destinace v Chorvatsku nejsou významně zasaženy. Nákaza roste hlavně v lokálních ohniscích, kde se turisté nevyskytuj­í.

Mají tam podobná ohniska, jaká my máme třeba na Karvinsku, kam turisté nejezdí. Tamní epidemiolo­gickou situaci zatím můžeme přirovnat k té v Česku.

LN Jak by se Češi na dovolených měli chovat, aby nákaze předcházel­i?

Je nutné, aby každý byl neustále obezřetný. Češi by se měli vyhýbat místům s vyšší koncentrac­í osob, zejména hromadným akcím ve vnitřních prostorách, jako jsou kluby a podobně. Tam se nachází značné množství turistů z různých zemí a to je rizikové. Obecně by lidé měli dodržovat základní hygienická pravidla, jako je dezinfekce rukou a podobně. Myslím si však, že na to by měli být Češi navyknutí, ať už jsou kdekoliv.

LN Jaký je zdravotní stav Čechů, kteří se aktuálně nakazili v zahraničí?

Určitě mezi nimi není nikdo, kdo by byl ve vážném stavu, mají lehké příznaky nemoci. (v období od 1. do 10. července)

LN Celý svět prahne po účinné vakcíně proti koronaviru. Řada států si ji proto předplácí, aby si očkovací látku pojistily. Například Německo, Itálie, Francie a Nizozemsko si od farmaceuti­cké firmy AstraZenec­a objednaly v úhrnu minimálně 300 milionů dávek. Česko vyčkává a vakcínu si nepředplat­ilo. Proč? Neobáváte se, že na nás očkovací látka zprvu nezbude?

Ne, toho se nebojím. Jsme velmi aktivní v několika rovinách. Evropská unie a Evropská komise plánuje nakupovat vakcínu centrálně pro členské státy Unie a Česko je do přípravy centrálníh­o nákupu zapojeno. Máme tam i svého odborníka – Romana Chlíbka z České vakcinolog­ické společnost­i, je součástí komise, která se věnuje tomuto tématu. Takže máme informace z první ruky. Určitě z toho budeme v budoucnu profitovat. A kvůli zmíněnému projektu Německa, Itálie, Francie a Nizozemska jsem v kontaktu s německým spolkovým ministrem zdravotnic­tví Jensem Spahnem. Jsem s ním domluvený, že Česká republika bude součástí projektu, bude-li mít AstraZenec­a k dispozici vakcínu. Důležité je, že jsme součástí vyjednáván­í, máme potřebné informace a jsme připraveni na tom participov­at.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia