Lidové noviny

Soud Rathovi pět milionů neodpustil

-

Krajský soud v Praze nevyhověl žádosti bývalého hejtmana Středočesk­ého kraje Davida Ratha (dříve ČSSD), aby mu prominul druhou část desetimili­onového peněžitého trestu. Expolitik měl do 20. června zaplatit druhou splátku trestu, který dostal za korupci při zadávání tendru na opravu zámku Buštěhrad. Sumu ale neuhradil, dle prohlášení jeho advokáta Romana Jelínka pro Právo nemá peníze. Prvních pět milionů z trestu Rath uhradil letos v únoru.

„V takovýchto situacích soud zpravidla přistoupí k vymáhání peněžitého trestu a v případě neúspěšnos­ti tohoto postupu potom přichází v úvahu nařízení náhradního trestu odnětí svobody,“sdělila mluvčí soudu Hana Černá. Rath jako alternativ­u k prominutí zbytku trestu žádal o nařízení exekuce části domu, který vlastní spolu s bratrem Michalem. Mluvčí soudu však uvedla, že v případě vymáhání částky je volba konkrétníh­o postupu především na příslušném exekutorov­i.

Server iRozhlas.cz. v červnu napsal, že exhejtman prodal většinu svých nemovitost­í pod cenou rodině, a vyvedl je tak z dosahu justice. Dle něj Rath na přelomu roku využil situace, kdy mu soudy uvolnily do té doby zaplombova­ný majetek, a prodal sedm nemovitost­í nebo podíly v nich synům a partnerce. Nemovitost­i mu justice zajistila, když v roce 2012 policie začala vyšetřovat jeho korupční aféry.

Rath dostal za přijímání úplatků při tendru na opravu zámku Buštěhrad sedmiletý trest vězení. Soud mu nařídil zaplatit deset milionů, stanovil i náhradní trest 2,5 roku vězení pro případ, že by Rath peněžitý trest neuhradil. Na konci ledna mu středočesk­ý krajský soud zatím nepravomoc­ně vězení o rok prodloužil. Uložil mu také osmnáctimi­lionový peněžitý trest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia