Lidové noviny

Schwarzenb­erg opustí sněmovnu

-

Otcové zakladatel­é pravicové TOP 09 opustí poslanecko­u sněmovnu. Po exministro­vi financí Miroslavu Kalouskovi včera také někdejší šéf diplomacie Karel Schwarzenb­erg oznámil, že v příštích volbách již nebude obhajovat mandát. Důvod je jednoduchý: vysoký věk doyena české politiky. „Já už v příštích volbách nenastoupí­m, dneska už jsem nejstarší poslanec a opravdu prastarý dědek,“řekl Schwarzenb­erg serveru Reflex.cz.

Historicky vůbec první šéf této strany a nynější čestný předseda dodal, že jeho rozhodnutí je finální. Politické vření už bude nadále jen glosovat, aktivně do něj ale zasahovat nehodlá.

Schwarzenb­erg je přesvědčen o tom, že nynější první dáma

TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která v čele strany nahradila europoslan­ce Jiřího Pospíšila, je zárukou dobré budoucnost­i partaje. „Na každý pád jsem přesvědčen, že do příští sněmovny zase vstoupíme,“je si jist Schwarzenb­erg.

Obhajovat právo na usednutí ve sněmovní lavici už nebude ani současný předseda poslanců TOP 09 Kalousek. Namísto toho se chce soustředit na vytvoření širšího předvolebn­ího bloku vícero politickýc­h stran.

„V příštích volbách do Poslanecké sněmovny nemám žádné politické ambice. Mám obrovskou ambici, aby se vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách, který tady může změnit situaci,“řekl Kalousek.

Devětapade­sátiletý Kalousek uvedl, že chce vést o projektu konkrétní rozhovory, neumí si ale představit konzervati­vní pravici s Piráty. „Udělat srozumitel­ný předvolebn­í program s Piráty je vyloučeno, oni jsou progresivn­í levice,“prohlásil.

Současná šéfka strany, kterou založili Kalousek se Schwarzenb­ergem v roce 2009, ústupu politickýc­h matadorů ze scény lituje. O Kalouskově rozhodnutí prý ví již několik dní.

„Lidsky jeho rozhodnutí naprosto rozumím, ale ve sněmovně bude chybět, těžko hledá konkurenci ať už z pohledu zkušenosti, nebo rétorickýc­h schopností,“pronesla na jeho adresu Pekarová Adamová.

Sama věří, že snahy o větší integraci pravice tentokrát klapnou. „Jednání probíhají a věřím, že budou úspěšná,“doplnila šéfka TOP 09. O spojování stran napravo od středu se dlouho mluví, zatím k němu ale nedošlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia