Lidové noviny

Někteří Češi se při pandemii rozpili

Jitka Gryga Medřická (40)

- EVA VOGELOVÁ

Lidé, kteří do zavedení covidových restrikcí a zákazů dokázali držet své závislosti pod kontrolou, do nich nyní zase spadli. Po rozvolnění opatření registruje­me zvýšený zájem zejména o protialkoh­olní léčbu, říká v rozhovoru pro LN Jitka Gryga Medřická, vedoucí Pražské linky důvěry, již provozuje městská organizace Centrum sociálních služeb Praha.

LN Jak se z vašeho pohledu vyvíjí situace v oblasti duševního zdraví po rozvolnění protiepide­mických opatření?

Momentálně dozrávají potíže, jež vznikly v souvislost­i se sníženou dostupnost­í psychiatri­cké a psychologi­cké péče, kdy se kvůli riziku šíření nákazy koronavire­m odkládala vyšetření a kontroly. Docházelo i k potížím spojeným s dostupnost­í léků, někteří pacienti si je nemohli vyzvednout či dostat recept od lékaře. Mnozí terapeuti či psychiatři reagovali na vzniklou situaci velmi pohotově, nabízeli konzultace po telefonu či online. Rozhodně se to ale nedá říci o všech, někteří klienti kvůli tomu nedostali adekvátní péči, již potřeboval­i. To byly časté důvody, proč se více lidí obracelo na linky důvěry.

Absolventk­a Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v oborech učitelství pro střední školy a psychologi­e

Působí jako psycholožk­a na Pražské lince důvěry v Centru sociálních služeb v Praze, od roku 2012 je její vedoucí. Kontakt na Pražskou linku důvěry je

222 580 697 – nonstop telefonick­á krizová pomoc

Přednáší o práci na linkách důvěry pro studenty magistersk­ého programu psychologi­e na FF UK

LN O kolik víc přibylo volajících během pandemie?

Nemám přesná data, dle odhadu to vzrostlo o deset až patnáct procent. Na větší nárůst bychom už ani neměli kapacity. Teď už se počet volajících stabilizov­al.

LN Které duševní potíže se lidem během koronaviro­vé krize rozvinuly a nyní je řeší?

Aktuálně jsou na vzestupu různé závislosti, jde zejména o konzumaci alkoholu. Ti, kteří je měli před covidovou krizí pod kontrolou, do nich zase spadli. Obracejí se na nás jejich blízcí, ale někdy i oni samotní. Lidé se v období pandemie laicky řečeno rozpili, po rozvolnění opatření se zvýšil zájem o protialkoh­olní léčbu. Nyní bohužel není dostupná pro všechny, čekací listiny jsou mnohde dlouhé.

LN Objevily se kromě závislostí i jiná témata, která s vámi lidé řeší kvůli pandemii?

Spektrum problémů, jimiž se zabýváme, je široké. Kvůli atmosféře kolem covidu se cítí hůř nejen jedinci s konstantní­mi psychickým­i potížemi, ale i ti, u nichž propukly nově. Volají nám lidé, kteří se následkem protiepide­mických opatření dostali do finančních potíží, přišli o práci či o podnikání a aktuálně mají velké potíže zaplatit účty.

LN Jak pomáháte lidem, kteří se ocitli v hmotné nouzi?

Nemůžeme za ně danou situaci vyřešit, ale poskytneme jim adekvátní kontakty, kam se mohou obrátit. Někteří často ani nevědí, že mají nárok na finanční kompenzaci od státu. V průběhu hovoru také občas zjistíme, že existují určitá řešení. Většinou se je však snažíme motivovat, aby se nevzdávali a našli sílu pokračovat v hledání řešení svízelné situace.

LN Volají vám lidé kvůli obavám z nákazy koronavire­m?

Takové případy zaznamenáv­áme, víc jich však bylo, když krize vrcholila. Ti, kteří nás kontaktují, se většinou nebojí o sebe, ale o své blízké. Strachují se, že by mohli být přenašeči viru, a tím ohrozit starší členy rodiny. Mnozí těžce nesli odloučení od svých blízkých kvůli nařízeným omezením pohybu a zákazu návštěv v nemocnicíc­h či v domovech pro seniory.

Někteří byli vyplašení, protože na ně sousedé donášeli, že nenosí roušku. Báli se někomu otevřít dveře, aby se nenakazili. Část našich klientů konstantně trpí duševními potížemi, takže je okolnosti spojené s koronavire­m uvrhly do psychické krize ještě hlouběji. Báli se svého okolí, izolovali se od světa víc, než to bylo v rámci restrikcí nutné. Šlo převážně o ty, kteří mají paranoidní tendence, poruchu osobnosti, obsedantně-kompulzivn­í poruchu nebo úzkosti.

LN Dá se říci, že se během protiepide­mických opatření a krátce po nich vyostřily mezilidské vztahy?

Často nás žádali o podporu ti, kteří měli se svými blízkými vyhrocené konflikty. Trávili spolu najednou mnoho času a do popředí vytanuly problémy, které předtím nebyly tolik viditelné. Nepochybně přibylo i větší množství rozchodů mezi páry.

LN Máte zkušenost s tím, že by pandemie některým lidem s duševními problémy pomohla?

Někteří lidé trpící úzkostmi žijí často v napětí a bojí se světa okolo sebe. A najednou zjistili, že podobné stavy prožívají i ostatní. Paradoxně je to více spojilo s okolním světem. Najednou jim ostatní dokážou lépe porozumět. Strach vyjít mezi lidi, podat někomu ruku nebo se až nezdravě obávat budoucnost­i je pro ně totiž denním chlebem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia