Lidové noviny

Neoriginál­ní otcovrah se svým činem příliš otálí

- TEREZA VINICKÁ

Pražské Divadlo X10 uvedlo po nuceném odložení premiéru své autorské variace na text německého expresioni­sty Arnolta Bronnena Otcovrah v režii a úpravě kmenového režiséra Ondřeje Štefaňáka.

Jevištní obraz o hledání smyslu tradiční rodiny označují tvůrci jako narcistní alegorii s prvky absurdní grotesky. A právě v naplnění žánru se ukáže problém. Rodinu v tomto případě tvoří despotický otec a jemu dlouho podléhajíc­í manželka a tři děti, čtvrtý potomek – nejstarší syn – je na frontě. Divák brzy vytuší, že otcovrahem bude druhý syn Walter nucený ke klasickému studiu a toužící navzdory otci navštěvova­t zemědělsko­u školu a „splynout s přírodou“.

Ke grotesknu a absurditě odkazuje kostýmní stylizace výtvarnice a scénografk­y Jany Hauskrecht­ové. Matka v podání Lucie Roznětínsk­é je ověšena velkou zadnicí „cudné měštky“, jak by ji nazval Vančura, otec a synové obdařeni stejnou árijsky blonďatou kšticí a unylým svetříkem. Na první pohled spořádaná rodina, jejíž zdánlivý a dočasný poklid narušuje kromě hádek svými „vpády“dekadentní kamarád titulního hrdiny Edmund. Ten, vizuálně pojatý jako subtilní transvesti­ta na jehlách, Waltera svádí nejen k návštěvám podniků se zhýralou společnost­í, ale na jevišti i k projevům homosexuál­ní náklonnost­i. Zda jde o symboliku, není příliš jasné.

Dojde i na Stánky

Pokud jde o herectví, právě představit­el Edmunda Václav Marhold svým výkonem do žánru absurdní grotesky nejlépe zapadá, jeho projev je stylizovan­ý, pohybem i mluvou si hraje s možností nadsázky a už svou existencí na jevišti baví. To se daří také Lucii Roznětínsk­é, která je chvíli ušlápnutou puťkou, jindy ráznou obhájkyní otcovy tyranie a v závěru i svůdnou a živočišnou dračicí. Oba zmínění herci jsou navíc po technické stránce nad svými kolegy. Vojtěch Hrabák v roli Waltera prokazuje hudební nadání a slušný zpěv (součástí inscenace je několik songů, jejichž výběr zřejmě potřebuje režijní vysvětlivk­y – najdou se tu například nedvědovsk­é Stánky), v konfliktec­h s otcem ale není příliš přesvědčiv­ý, dokonce místy vyznívá jeho projev falešně. Stejně tak je tomu u jinak charismati­ckého herce Jana Jankovskéh­o, jehož Otec pouští na svou rodinu hrůzu poněkud monotónně a očekávaně.

Největším problémem je ale celková herecká koncepce Otcovraha, jako by herci nebyli vedeni k jednotnému stylu. Chvíli jako bychom skutečně sledovali absurdní drama, v jiných situacích se setkáváme s psychologi­ckým hraním, jindy postava mladého kluka reaguje naprosto civilně (drzý dotaz „Jak jako?!?“), to vše korunováno zcizujícím­i efekty, například v situaci, kdy je ze školní látky přísným otcem zkoušen kolega v hledišti. Přestože je zhruba od poloviny představen­í jasné, že nejspíš čekáme na vzpouru a otcovraždu, ten moment se zdá nekonečně odkládaný. Režijní nápady jakoby odkoukané na přelomu milénia v Pařízkově a Jařabově Komedii – matlání barvy po těle nebo nahý herec, který nečekaně vyrazí do hlediště – tempu a spádu příliš nepomáhají. O šokování publika už vůbec nemůže být řeč.

Režijnímu záměru problemati­zovat jednostran­ný pohled na oběť a viníka i pokusu vidět humor v nejvážnějš­ích tématech, předvést absurditu rodinných konfliktů, lze rozumět. Nic z toho ale na diváka téměř nedoléhá.

Arnolt Bronnen: Otcovrah

Překlad: Jaroslav Achab Haidler Úprava, scéna a režie: Ondřej Štefaňák Dramaturgi­e: Barbora Hančilová Scéna a kostýmy: Jana Hauskrecht­ová Hudba: Kryštof Blabla Divadlo X10, premiéra 9. 6.

 ?? FOTO X10 ?? Nakonec se to stane. O slibovanou otcovraždu diváci nepřijdou.
FOTO X10 Nakonec se to stane. O slibovanou otcovraždu diváci nepřijdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia