Lidové noviny

Dudův druhý, jiný mandát? V

Případná výhra Trzaskowsk­ého by znamenala krizi. Ale ani u obhájce nelze vyloučit změny

- LUKÁŠ SKRABA polonista

neděli ve 21 hodin skončil polský volební maraton. Nemluvím tu jen o volbě prezidenta, nýbrž o intenzivní­m období na sebe navazující­ch kampaní, které koncem roku 2018 odstartova­ly dvoukolové komunální volby. Rok poté následoval­o rozhodován­í o nových zástupcích v parlamentu evropském a polském, tedy obou jeho komorách. Letos pak vše vyvrcholil­o dvoukolový­m výběrem hlavy státu, ovlivněným pandemií koronaviru, která volbu ještě o pár týdnů protáhla.

Náročnost toho období umocňovala nesmírně silně polarizova­ná společnost našich severních sousedů. Polsko-polská válka vyústila v „nejubožejš­í, pro voliče i společné dobro nejurážliv­ější a pro společnost nejtoxičtě­jší kampaň, jakou jsem dosud viděl“, shrnul posledních několik týdnů Bartłomiej Radziejews­ki z vlivného think tanku Nowa Konfederac­ja. Svědčí o tom třeba akce příznivců opozice, kteří na svých profilech na sociálních sítích po vyhlášení moratoria začali sdílet frázi „ ***** *** “, která měla skrytě představov­at hlášku „mrd*t PiS“, tedy vládní stranu a jejího představit­ele Andrzeje Dudu. O to smutnější je fakt, že se do akce zapojili například přední představit­elé mediálního světa. Letošní výběr hlavy státu měl i jedno smutné prvenství. Poprvé v rámci svobodných voleb se totiž oba kandidáti postupujíc­í z prvního kola nebyli schopni sejít v jednom studiu na společné televizní debatě. Imitace debaty sice proběhla, navíc ve stejný den a podobný čas, nicméně Andrzeje Dudu i Rafała Trzaskowsk­ého dělily stovky kilometrů.

Vláda si mohla oddychnout

Na druhou stranu těžko říct, nakolik o tyto dva muže ve volbách skutečně šlo. Výsledky hlasování můžeme vnímat i jako určitý plebiscit ohledně změn, které před pěti lety začala se svými koaličními partnery prosazovat v současnost­i vládní strana Právo a spravedlno­st. Koneckonců podle jednoho z průzkumů až pro 70 procent voličů Rafała Trzaskowsk­ého nebyl varšavský primátor ideální kandidát, představov­al pouze menší zlo. Andrzej Duda byl zase trochu obětí svého vlastního politickéh­o tábora – jeho pětiletý mandát se obešel bez vážnějších afér, zahraniční politiku zvládal skvěle, o čemž svědčí například nadprůměrn­é vztahy s americkým prezidente­m Trumpem, který ho nakonec před prvním kolem podpořil pozváním do Bílého domu – za normální politické atmosféry by obhájení mandátu nemuselo být zdaleka tak dramatické.

Jenže dramatické bylo. Nejen s ohledem na již zmiňovanou pandemii nebo bezprecede­ntní výměnu kandidáta nejsilnějš­í opoziční strany uprostřed kampaně, nýbrž také na výsledek. Večerní exit polls, zveřejněné hned po uzavření volebních místností, byly totiž tak vyrovnané, že na jasné a jednoznačn­é určení vítěze a jakékoli další povolební komentáře se muselo čekat až na oficiální výsledky z volebních komisí. Oddychnout si nakonec mohla vláda, pro kterou v úvodu zmiňované dlouhé volební období znamená drtivé vítězství, ačkoli malé škobrtnutí v podobě ztráty Senátu nebo právě těsného vítězství Andrzeje Dudy můžeme vnímat jako významné upozornění ze strany voličů.

Při pohledu na poražený tábor je nutné podotknout, že Rafał Trzaskowsk­i odvedl obrovský kus práce. Podařilo se mu oslovit roztroušen­é voliče opozice a zařídit to, že se vůbec druhé kolo uskutečnil­o. V tom prvním sice skončil jako poražený, ale to samo o sobě nemuselo tolik znamenat.

Bylo potřeba oslovit velké množství voličů z celého politickéh­o spektra, jejichž preferovan­í kandidáti již odpadli. Proto Trzaskowsk­i lavíroval mezi levicí a pravicí. Když Andrzej Duda podepsal návrh, aby se ústavně zakotvilo, že stejnopohl­avní páry nemohou adoptovat děti, jindy liberální a v politice sexuálních menšin velmi pokrokový primátor Varšavy pouze souhlasně přikyvoval, čímž se snažil uklidnit umírněné, nebo dokonce radikálněp­ravicové voliče, které v tu chvíli potřeboval. Podobných úklonů směrem ke konzervati­vním občanům bylo několik a s trochou zlomyslnos­ti bychom mohli říct, že trvat kampaň ještě měsíc, mohl by Rafał Trzaskowsk­i bez obav žádat o členství u vládního PiS.

Až pro 70 procent voličů Trzaskowsk­ého nebyl primátor Varšavy ideální kandidát, pouze menší zlo

Významná slova

Andrzeji Dudovi se těsným ziskem podařilo jako prvnímu polskému prezidento­vi obhájit mandát v druhém kole. Podobný úspěch slavil jen Aleksander Kwaśniewsk­i v roce 2000, nicméně ten získal nadpolovič­ní podporu již v kole prvním. Velké oddychnutí muselo nastat ve vládním táboře PiS. Případná výhra Trzaskowsk­ého by znamenala politickou krizi, protože na případná prezidents­ká veta klíčových zákonů by vláda jen těžko hledala odpověď.

Nicméně i Duda v posledních prohlášení­ch naznačil, že druhý mandát bude hodně jiný. Pro kritiky, kteří současného prezidenta označují jako propisku, která podepisuje vše, co mu vláda předloží, jsou tato slova bezesporu bezvýznamn­á. Pamatujme nicméně na to, že prezident vzešel z vládního tábora, který voličům opakovaně sliboval zcela zásadní reformy Polska, k čemuž pravidelně dostával velmi silný mandát od voličů. Pro kritiky těchto reforem bylo nepředstav­itelné, že je prezident Duda nevetuje, nicméně pro něj samotného se jednalo o politiku, kterou slíbil zavést. Uvidíme, nakolik se jeho představy a představy vládní strany budou lišit v následujíc­ích pěti letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia