Lidové noviny

Kalouskův time out

Opoziční integrace zůstává zbožným přáním

- Martin Zvěřina

Se zahalování­m se do tibetské vlajky to nevyšlo, proto Miroslav Kalousek zkusí jinou metodu. V neděli tento parlamentn­í matador a expředseda dvou politickýc­h stran ohlásil, že ve sněmovních volbách příští rok nebude kandidovat, čímž si hodlá uvolnit ruce pro vyjednáván­í společného postupu demokratic­kých stran. Nechme stranou otázky, zda k tomu má nějaký mandát či jak se mu bez tohoto mandátu může vést, a přejme mu úspěch.

Reakce na tento krok jsou až kýčovitě dojemné, jako by volby odpískalo vtělení toho nejlepšího ze svatého Mikuláše a matky Terezy. Kalouskova vlastní strana může jeho odchodu jen želet, schopnostm­i své následovní­ky přesahuje o třídu a Markéta Pekarová a Tomáš Czernin nebudou mít vděčnou roli. Obzvlášť naplní-li se interpreta­ce prezidento­va mluvčího Ovčáčka, který vidí jen pragmatick­ý útěk z prohrané bitvy. Ať už bude pro TOP 09 výsledek sněmovních voleb v roce 2021 jakýkoli, těžko z něj bude moci být viněn Miroslav Kalousek.

Zlí jazykové mohou tvrdit, že po čtyřleté „karanténě“se může politik Kalouskova formátu vrátit ke straně v roli zachránce. Vždyť volič rád a snadno zapomíná, vzpomeňme si na Miloše Zemana kandidujíc­ího v roce 2013 po desetileté­m důchodu na prezidenta. Tehdy byly všechny předchozí zlozvyky a nemravnost­i zapomenuty a Zeman se jevil mnoha voličům jako muž s neposkvrně­nou pověstí. O to horší bylo vystřízliv­ění.

Nepřipisuj­me však panu Kalouskovi postranní úmysly. Vysvětlil, o co mu jde, a zároveň nijak nekličkuje a připouští, že v politice rozhodně nekončí. Jaké jsou šance Kalouska supervyjed­navače? Nevelké. Vzniku protibabiš­ovského bloku brání mnohem více faktorů než jen osobní animozity a přehnané ambice politickýc­h vůdců. Je třeba zohlednit též sílu jednotlivý­ch uskupení. Piráti i občanští demokraté jsou jiná váhová kategorie než zbytek „demokratic­kých stran“a ve spojování musejí vidět nějaký užitek. A ten je hlavně u Pirátů sporný.

Navíc zakladatel topky vynikl jako vyjednavač zejména v exekutivě, kde měl s čím obchodovat, uvidíme, jak se bude dařit pragmatiko­vi obchodujíc­ímu s ideálními holuby na střeše. Než podlehneme představě rytíře Miroslava Kalouska na bílém koni zachraňují­cího demokracii v naší zemi, vzpomeňme klasické: liška mění srst, nikoli zvyky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia