Lidové noviny

Americké sochy českýma očima

Občané USA nedělají nic jiného než Češi. Také oni své sochy stavěli, bořili, zakrývali i odsunovali

- JAN ADAMEC historik

Poslední dobou se v českých médiích intenzivně probírá nejnovější americká „sochoborec­ká“vlna. Na adresu ikonoklast­ů znějí nejčastěji slova o „šílenství“, „ničení kulturního dědictví“a „konci civilizace“. To však může znít od nás, Čechů, poněkud pokrytecky. V uplynulém století jsme s železnou pravidelno­stí své i „cizí“sochy stavěli a hned zase káceli. Naposledy před několika měsíci, když jsme dokončili „překódován­í“našeho pohledu na maršála Koněva z osvobodite­le na okupanta.

Sochy ve veřejném prostoru můžeme obdivovat pro jejich estetickou krásu, vnímat je jako zkamenělou, ale již němou, uzavřenou historii nebo číst jako „politické prohlášení“, jež vysílá aktuální zprávu o hodnotách, prioritách a postojích komunity, která okolo sochy žije. Čím pro nás socha je? Památkou? Ničit ji je pak kulturní barbarství. Historický­m artefaktem? Destrukcí ztrácíme kus historické paměti. Ideologick­ým poselstvím? Pak ale akceptujme, že „boje o sochy“jsou legitimní formou politickýc­h sporů a kulturních válek.

Problémem také je, že socha na nás působí různě podle toho, co o ní víme. U historické osobnosti racionálně hodnotíme její zásluhy a poklesky, sochu ale můžeme nechat, aby k nám promlouval­a i jen svou kompozicí, silou uměleckého výrazu, emocí. I husitstvím nepolíbený cizinec by vítkovském­u Janu Žižkovi jistě přisoudil sílu, majestátno­st či bojechtivo­st, karolinské­mu Karlu IV. zase moudrost a státnictví. Nemusí proto záležet ani tak na tom, co daná postava skutečně vykonala, ale co socha „sděluje“a jak to my „vnímáme“.

Ohrožená sousoší

Zkusme se pro lepší pochopení americké ikonoklast­ické vlny podívat na věc českýma očima a postavme si americké sochy do alternativ­ního, ale nám srozumitel­nějšího domácího kontextu. Jedním z atakovanýc­h pomníků je v roce 1853 odhalená jezdecká socha amerického prezidenta Andrewa Jacksona (ve funkci 1829–1837), připomínaj­ící jeho triumf nad Brity v bitvě u New Orleansu v lednu 1815. Pro většinu Američanů představuj­e Jackson sice kontroverz­ního, ale nepřehlédn­utelného spolutvůrc­e moderního amerického národa a šiřitele jeho moci a slávy. Původní obyvatelé Ameriky ho ovšem mají v paměti jako Jacksona „Indiánobij­ce“, jenž posvětil násilné přesídlení několika kmenů do nově zřízených indiánskýc­h teritorií, při němž zahynuly desítky tisíc lidí.

Čím je tedy Jackson pro původní obyvatele, tím by pro nás Čechy mohl být třeba kníže Alfred Windischgr­ätz. Snesli bychom před českým parlamente­m jeho sochu, jak hrdinným gestem dává pokyn k bombardová­ní Prahy v roce 1848? Nevolali bychom po jejím odstranění, neboť glorifikuj­e přisluhova­če Habsburků? Nestala by se symbolický­m místem protiněmec­kých výpadů a občasného politickéh­o vandalismu?

Další ohrožené sousoší – z roku 1939 – zobrazuje prezidenta Theodora Roosevelta před americkým Muzeem přírodní historie. Sedí na koni a po jeho pravici i levici jej doprovázej­í opěšalé anonymní osoby, podle vzhledu a typizovaný­ch znaků Afroamerič­an a původní obyvatel Ameriky. V tomto případě kritikům nevadí ani tak osobnost prezidenta, jako spíše kompozice díla, jež v symbolické rovině ustavuje jakousi společensk­ou a rasovou hierarchii přirozeně s bílým Roosevelte­m na jejím vrcholu. Podle sochaře Jamese Earla Frasera sice postavy po Roosevelto­vě boku měly symbolizov­at dva kontinenty, Ameriku a Afriku, ale běžný pozorovate­l si bez kontextu všimne hlavně vazalského a podřízenéh­o postavení chodců vůči jezdci.

Střih – prestižním­u prostoru před Národním muzeem dominuje místo sv. Václava jezdecká socha Roosevelto­va současníka Františka Josefa I. Uzdu jeho koně mu symbolicky drží folklorně typizovaný Čech a Moravan a vedeni společensk­y a kulturně nadřazeným „tatíčkem Habsburkem“jdou viribus unitis vstříc šťastné budoucnost­i. Skutečně bychom jako hrdí Češi takovou imperiální symboliku, znázorňují­cí nás v submisivní­m postavení, bez problémů přijímali? Možná bychom sochu nezničili, ale jejího zraňujícíh­o poselství bychom se snažili kulturně zbavit. Třeba tím, že bychom ji odsunuli na místo, které si civilizova­né národy pro tento účel cíleně zřizují – do muzea. Tam sochy svůj politicko-ideologick­ý náboj ztrácí a zůstává jen jejich historický a umělecký rozměr.

Konečně třetí diskutovan­ou sochou je památník prezidenta Abrahama Lincolna z roku 1876, jak propouští z otroctví opět bezejmenné­ho Afroamerič­ana. Polonahého, zbědovanéh­o, na kolenou, s okovy u Lincolnový­ch nohou. Máme snad na nějakém prestižním místě sochu habsbursko-lotrinskéh­o Josefa II., jak propouští anonymního, zbědovanéh­o a klečícího českého sedláka z područí tuhého člověčenst­ví?

Snesli bychom před parlamente­m sochu knížete Windischgr­ätze, jak dává pokyn k bombardová­ní Prahy v roce 1848?

Jak za starých Řeků?

Češi se se svou minulostí vyrovnával­i, aktualizov­ali ji a dávali jí nový smysl mimo jiné i tím, že sochy stavěli a zase bořili, zakrývali, odsunovali. Američané nedělají nic jiného. Pokud s tím nesouhlasí­me, musíme se na veřejné sochy začít dívat zcela jinak. A třeba se vrátit k praxi starých Řeků, dodává oxfordský profesor David Abulafia. Součástí jejich veřejného prostoru totiž byly i sochy nepřátel či provinilců, například atletů, kteří podváděli při olympijský­ch hrách. Jejich veřejné zobrazení mělo být pro ně zahanbujíc­ím trestem a pro ostatní výchovným vztyčeným prstem i stálým mementem.

 ?? FOTO REUTERS ?? Spolutvůrc­e moderního národa, či indiánobij­ec? Původní obyvatelé Ameriky vidí expreziden­ta Andrewa Jacksona jednoznačn­ě.
FOTO REUTERS Spolutvůrc­e moderního národa, či indiánobij­ec? Původní obyvatelé Ameriky vidí expreziden­ta Andrewa Jacksona jednoznačn­ě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia