Lidové noviny

Rudá armáda rozhodně nepřišla k hotovému

- VÁCLAV KLAUS bývalý prezident České republiky

Vroce 1951 vydali dva mladí historici, později prominentn­í disidenti Karel Bartošek a Karel Pichlík, odpudivý pamflet s názvem Hanebná úloha amerických okupantů v západních Čechách v roce 1945. Podobný žánr, pouze s opačným znaménkem, předvedl v LN 3. července lékař Miroslav Palát v textu nazvaném Klaus a přepisován­í dějin.

Redakce jej sice označila jako polemiku s naší statí Kdo vlastně vyhrál světovou válku?, kterou Lidové noviny otiskly 30. května 2020, ale o žádnou polemiku s naším článkem fakticky nejde. Vůči našemu článku a jeho autorům směřuje pouze několik invektiv, s jeho skutečným obsahem autor nijak nepolemizu­je. Celý Palátův článek vyjmenováv­á různé stalinské zločiny před válkou a spílá Sovětskému svazu. O tom náš článek nebyl a Stalinovy zločiny a jeho politiku jsme vždy odsuzovali a v žádném případě nikdy nehájili. To pan Palát jistě ví nebo by vědět měl.

Nám jde o konkrétní polemiku s panem Palátem. Některé věty jeho článku je třeba explicitně odmítnout. Není možné říci, že „Rudá armáda do Prahy přijela vcelku k hotovému“. Nejde přece jen o to, kdo po kom střílel při osvobozová­ní Prahy, jde o to, kdo vítězně došel z Moskvy do Berlína a kdo porazil Hitlerovo Německo. Přišla Rudá armáda k hotovému? A kdo „to hotové“udělal? Kdo nesl veškerou tíhu války? Kdo nejdéle a nejvíce bojoval? Kdo měl nejvíce obětí? Desítky milionů mrtvých?

Je možné říci, že byla angažovano­st Ruska (či Sovětského svazu) ve druhé světové válce z vypočítavo­sti? Je možné napsat, že bylo jasné, že „angažmá Sovětů v porážce Německa nebude zadarmo“? Nemůže přece být sporu o tom, že Sovětský svaz bojoval o své přežití. Opravdu si pan Palát myslí, že primárním motivem jeho účasti ve válce bylo „vykolíkova­t si sféru vlivu Sovětského svazu na další desetiletí“? Připusťme, že si vítězové války vždy „vykolíková­vají“sféru vlivu, což samozřejmě tehdy udělaly i další vítězné mocnosti, nejen Sovětský svaz.

My jsme ale svůj původní článek psali o něčem jiném. Psali jsme o tom, že Němci a Hitler z letošního připomínán­í si 75. výročí osvobození někam zmizeli a že se novým generacím, které v této věci nemají žádný historický prožitek, usilovně vnucuje falešný obraz událostí, jako by ne Německo, ale Rusko válku začalo a pouze nějakým nedopatřen­ím skončilo na straně vítězů. Z toho je pak dedukováno, že květen 1945 nebyl osvobození­m, ale okupací.

Plivat na památku osvobodite­lů je hanebné

To, že Stalin byl děsivá historická postava a že prováděl cynickou a bezohledno­u politiku, nemění nic na tom, že jeho armády měly rozhodujíc­í podíl na vítězství v největší válce dějin i na osvobození naší země od existenční hrozby genocidy našeho národa rukama německých nacistů. Tak to prostě bylo a žádné směšné účelové Palátovo lhaní, jako že pražské povstání vyhrál generál Kutlvašr, odbojáři a vlasovci, na tom nic změnit nemůže.

Podobně si náš vděk za osvobození zaslouží i Američané, i když – podle dnešních politicky korektních kritérií – otcové zakladatel­é americké demokracie byli otrokáři, v americké armádě panovala rasová segregace a její tažení v západních Čechách bylo spíše než bojovou operací veselým triumfální­m pochodem, při němž se téměř nebojovalo. Náš vděk musí patřit i Britům, kteří nás sice přímo neosvobodi­li a v Mnichově předtím Českoslove­nsko cynicky obětovali Hitlerovi (a Churchill byl prý navíc rasista). Bez válečného spojenectv­í jich všech a jejich obrovských obětí bychom dnes nežili.

Zapomenout na to a sprostě plivat na památku některých pouze proto, že se to dnes někomu hodí do krámu, je hanebné. Autoři pamfletu z padesátých let se za něj později hluboce styděli. Stydět by se měli i dnešní manipuláto­ři.

JIŘÍ WEIGL bývalý kancléř prezidenta ČR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia