Lidové noviny

Vouchery brzdí pravidla EU

- LENKA JANČAROVÁ

Poukazy na lázeňské pobyty narazily na limity veřejné podpory. Ministerst­vo pro místní rozvoj proto jedná o jejich navýšení. Narostl by tak počet pobytů.

Některá lázeňská zařízení už vyčerpala limit stanovený pro státem dotované vouchery na pobyty. Na odmítnutí se tak musí zákazníci připravit v lázních v Luhačovicí­ch, Jeseníku, Třeboni, Hodoníně nebo Jáchymově. Na základě pravidel Evropské unie totiž mohou využít veřejnou podporu v souhrnné hodnotě 200 tisíc eur (5,3 milionu korun) na tři roky. Tato částka odpovídá asi 1300 voucherům.

Svaz léčebných lázní ČR tak čeká na navýšení limitu na 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun), což by odpovídalo asi 5400 voucherům. „Spočítali jsme si, že když máme 2600 lůžek, která můžeme obsazovat každý den, a dáme proti tomu 1150 voucherů krát těch šest nocí, teoreticky nám to pomáhá obsadit do konce roku asi dvě procenta kapacity. V případě navýšení by to bylo už osm procent,“řekl LN Eduard Bláha, šéf Svazu léčebných lázní ČR a generální ředitel lázeňského holdingu Spa & Wellness Nature Resorts, sdružující­ho Luhačovice a Jáchymov. Holding už v minulých letech čerpal peníze na školení, takže nyní nedosáhne ani na 1300 poukazů.

Karlovy Vary mají stále volno Navýšení limitu však musí nejdříve schválit Evropská komise, čímž se celý proces prodlouží. „Žádost o notifikaci dočasného rámce 800 tisíc eur jsme už ve spolupráci s Úřadem pro hospodářsk­ou soutěž zaslali Evropské komisi a čekáme na brzké rozhodnutí, abychom s ním mohli pracovat v srpnu, kdy lázním proplatíme vouchery uplatněné v červenci,“řekla LN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Naopak lázně v Karlových Varech, kam tradičně míří zejména ruská klientela, trpí nedostatke­m hostů. „Měli jsme už zákazníky z Německa, začali jezdit asi před čtrnácti dny. Většinou se ale zdrží jenom na víkend. Další zahraniční turisty zatím nemáme. Docela mě zaráží, že s tím mají některé hotely problém. Nechápu to,“řekla LN Miroslava Studená, recepční hotelu Mignon. Zájemců však není příliš mnoho.

Naopak v hotelu Interhotel Central zvoní telefon každých patnáct minut s dotazem na vouchery.

„Pomalu začínají jezdit Němci. Máme ale obsazených asi jenom pět pokojů z celkových 70. Kapacita pro pobyty v rámci voucheru je tak určitě ještě volná. Systém je trochu komplikova­ný, protože stát od nás vyžaduje údaje o hostech v rámci účtenky. Zatím nevíme, jak to tam budeme zadávat, ale ještě máme čas,“řekla LN Yekaterina Karlova z oddělení rezervací.

To potvrdil také Bláha, podle něhož je stále dost lázní, které rezervace s vouchery přijímají. „Určitě je lze uplatnit v Mariánskýc­h

Lázních, Karlových Varech nebo Františkov­ých Lázních,“vyjmenoval. Dodal, že ministerst­vo pro místní rozvoj zároveň uvažuje o takzvané blokové výjimce, tedy úplném odstranění limitu pro poukazy.

„To by pomohlo především velkým lázním, které mají dostatečno­u lůžkovou kapacitu. Mohlo by to prodloužit podzimní sezonu, protože by to bylo až v říjnu,“dodal Bláha.

Podpora má lázním jako jednomu ze sektorů, které jsou nejhůře postiženy koronaviro­vou krizí, částečně nahradit výpadek zahraniční klientely. Záměrem programu mimo jiné je naučit české cestovatel­e trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb.

Program byl oficiálně spuštěn 1. července. Voucher na slevu ve výši 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět lázeňských procedur s platností od 1. července do 31. prosince si lidé mohou stáhnout na portálu Kudyznudy.cz nebo ho mohou vygenerova­t přímo v lázeňských zařízeních.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Horské lázně v Jeseníkách. Jednou z lázeňských destinací, které rezervace se státním příspěvkem stále přijímají, je i Karlova Studánka.
FOTO PROFIMEDIA Horské lázně v Jeseníkách. Jednou z lázeňských destinací, které rezervace se státním příspěvkem stále přijímají, je i Karlova Studánka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia