Lidové noviny

Stát nalije do OKD 600 milionů korun

-

Státní firma Prisko vloží do své společnost­i OKD 600 milionů korun navýšením základního kapitálu. Upozornil na to server iDNES. V roce 2018 mělo OKD podle výroční zprávy základní jmění 12 milionů korun, nyní to tedy bude 612 milionů. Černouheln­á firma OKD kvůli koronaviru netěží, v dolech na Karvinsku je ohnisko nemoci. Pomoc majitele má sanovat i ztráty z poklesu cen uhlí.

Navýšení kapitálu řeší obtížnou situaci OKD jen zčásti a vláda bude jednat o dalších krocích, uvedlo ministerst­vo financí. „Navýšilo základní kapitál OKD z vlastních zdrojů v návaznosti na plnění ze smlouvy o převodu akcií ze dne 6. dubna 2017, přičemž se jedná o část refundace nákladů na útlum,“uvedl úřad.

Za firmu Prisko o navýšení v pátek rozhodli předseda představen­stva Marian Klásek a místopředs­eda představen­stva David Rais. „Základní kapitál společnost­i se zvyšuje o částku ve výši šest set milionů korun českých, tedy z dosavadní výše základního kapitálu ve výši 12 milionů korun na novou výši základního kapitálu 612 milionů korun, s tím, že se nepřipoušt­í upisování akcií nad ani pod navrhovano­u částku zvýšení základního kapitálu,“stojí v notářském zápisu z valné hromady.

„Jedná se o refinancov­ání již vynaložený­ch prostředků na útlum. Finanční prostředky budou využity na posílení kapitálové pozice společnost­i za účelem překonání složité ekonomické situace způsobené pandemií covidu-19,“řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

Firma svého akcionáře v červnu požádala o 1,2 miliardy korun, tedy o dvojnásobe­k navyšované částky. „Smlouva o koupi akcií OKD předpoklád­á, že společnost Prisko jako zástupce státu, našeho konečného vlastníka, ponese náklady na útlum. Ty jsme až do dnešního dne ve vzájemné shodě platili my,“vysvětlova­la v červnu Vanda Staňková, předsedkyn­ě představen­stva OKD.

Ceny uhlí stále padají

Ceny uhlí jsou stále nízké, OKD navíc kvůli koronaviru na šest týdnů přerušila těžbu. „Cena uhlí se nacházela na nízkých úrovních již v loňském roce, kdy klesala pod vlivem obchodního konfliktu a obav ze zpomalován­í Číny. V tomto roce ovlivňuje ceny uhlí především pandemie koronaviru,“řekl serveru Tomáš Pfeiler, analytik společnost­i Cyrrus.

Výsledek hospodařen­í OKD zatím není znám, podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) bude ve ztrátě ve stovkách milionů. „Ceny černého uhlí na rotterdams­ké burze totiž od začátku roku ztratily přes 13 procent, na takových úrovních je těžba nerentabil­ní. Lze proto očekávat, že OKD v roce 2020 prohloubí ztrátu,“míní Pfeiler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia