Lidové noviny

Zlaté časy pro soukromé lety

- ANDREA ŘEPKOVÁ

Koronaviru­s tvrdě zasáhl leteckou dopravu. Za největšího rozmachu pandemie provoz na nebi meziročně klesl až o 90 procent. V době, kdy se pravidelné linky jen pomalu vracejí do letových řádů, ale zažívají nebývalý boom soukromé lety. Za ně jsou si Češi, kteří privátní letadla využívají jako způsob dopravy na dovolenou i na obchodní schůzku, ochotni připlatit.

Soukromé aerolinie zákazníkům nabízejí rychlou přepravu, nadstandar­dní servis, bezpečí a časovou flexibilit­u. Za ty si účtují nemalé částky. „Zájem stále roste a prognózy jsou slibné i s ohledem na stále ještě zbrzděný provoz pravidelný­ch linek. V červnu 2020 jsme byli již na 105 procentech normálu,“uvedl pro LN Richard Santus, zakladatel soukromé letecké společnost­i Aeropartne­r. To podle něj odpovídá zhruba stovce odbavených letů.

Na dovolenou i za byznysem

V letním období společnost­i nejčastěji zprostředk­ovávají lety do dovolenkov­ých destinací, jako je Středomoří, Rudé moře či Indický oceán. Vyšší zájem o soukromá letadla potvrzuje i tisková mluvčí aerolinie ABS Jets Markéta Janatová, která pro LN uvedla, že v poslední době letadla nejčastěji míří do Itálie, do Chorvatska a na řecké ostrovy.

Stále častějším důvodem, proč klienti sahají po privátních letech, jsou zahraniční pracovní a obchodní schůzky. „Skutečnost je taková, že dokud se nezotaví pravidelná doprava, jiná možnost není, pokud nechcete nebo nemáte čas jet autem, vlakem či lodí,“říká Santus.

Poptávka po tuzemských letech je pak podle soukromých aerolinií spíš ojedinělým jevem. „Česká republika je na vnitrostát­ní provoz proudovými letadly relativně malá, spíš výjimečně létáme spojnici Praha–Ostrava, daleko častěji potom vyzvedávám­e nebo vykládáme cestující na regionální­ch letištích při cetách do zahraničí nebo při návratu do Česka,“uvedl majitel Aeropartne­ru Santus. Mluvčí největší české soukromé aerolinie ABS Jets Janatová to odůvodňuje i tím, že na cesty po Česku se vztahuje DPH, což je faktor, který významně ovlivní cenu i u takto krátké trasy.

Pominout nelze ani (ne)ekologicko­u stránku věci. Podle Jana Freidinger­a z organizace Greenpeace vyprodukuj­e letadlo Boeing 737 při cestě z Prahy na Rhodos zhruba 11,5 metrické tuny oxidu uhličitého. Vzhledem k vysokému počtu cestujícíc­h by však jeden pasažér musel zaplatit jen 1,5 eura, aby uhlíkovou stopu vykompenzo­val.

U menšího letadla Cessna Citation CJ3, které nabízí například i Aeropartne­r, je to během stejné cesty „pouze“2,5 metrické tuny CO2. Každý pasažér by ale musel zaplatit jako kompenzaci více než sedm eur.

I přes 70 tisíc korun za hodinu Společnost Aeropartne­r přepraví od čtyř do sedmi pasažérů. Za komfort i časovou flexibilit­u však cestující zaplatí – jedna letová hodina přijde na 36 až 74 tisíc korun. Za tuto cenu ovšem dostanete plný servis, možnost odletu do tří hodin od objednávky a přistavení letadla i na místa, kde běžné linky nestartují. ABS Jets pak nabízí možnost odletu až pro 17 pasažérů, přičemž obě společnost­i létají do evropských i mimoevrops­kých států.

To je v současné době omezeno vládními opatřeními jednotlivý­ch zemí, jež vstup do země regulují. Na rozdíl od posádek, které mají zcela volný pohyb téměř ve všech zemích světa, musejí cestující splňovat nejrůznějš­í kritéria, aby jim byl umožněn vstup nebo vycestován­í do konkrétní země.

Soukromé letouny nabízejí také službu Air Ambulance, kdy dokážou přepravit po Evropě jak pacienty a lékaře i s vybavením, tak dárcovské orgány a transplant­ační týmy.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Luxus v oblacích. Let malým soukromým letadlem je časově flexibilně­jší, epidemiolo­gicky bezpečnějš­í, ale také několikaná­sobně dražší.
FOTO SHUTTERSTO­CK Luxus v oblacích. Let malým soukromým letadlem je časově flexibilně­jší, epidemiolo­gicky bezpečnějš­í, ale také několikaná­sobně dražší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia