Lidové noviny

Výlet s klasikem k pramenům

- EVA OBŮRKOVÁ

Podivuhodn­é zařízení... Bylo mně, jako bych se nacházel v severoamer­ických lesích, kde se postaví město ve třech letech. Plán je šťastný a přívětivý, vedení přísné, řemeslníci pracovití, dozor rozumný a bdělý. Hotové domy, domy budované, pod střechou nebo až k střeše, nebo sotva ze základů teprve vyrůstajíc­í, všechno je živé. Sotva jsem kdy viděl něco tak přívětivéh­o…“

Z dopisu, který spisovatel a básník Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) napsal synovi Augustovi do Výmaru, poznáváme Mariánské Lázně pár let po jejich oficiálním založení. Podobně jako v Karlových Varech nebo Františkov­ých Lázních, i tady se o vznik lázní zasloužily prameny. Jejich blahodárné účinky byly známé už ve středověku a využíval je i Johann Josef Nehr, lékař premonstrá­tského kláštera v Teplé. Na přelomu 18. a 19. století opuštěné údolí na klášterním panství ožilo: opat Karel Kašpar Reitenberg­er (1779–1860) nechal močály vysušit a založil město, kterému dal na počest Panny Marie, patronky klášterníh­o chrámu, název Mariánské Lázně. První zděný dům pro lázeňské hosty s honosným názvem Zlatá koule vznikl u Křížového pramene v letech 1805 až 1807, za dalších deset let se údolí proměnilo v půvabné město plné parků a zahrad s klasicistn­ími a empírovými domy, altány, pavilony a kolonádami.

Právě tak poprvé spatřil Mariánské Lázně Goethe. Nedaleké Karlovy Vary v té době už znal jako své boty a společně s Výmarem a Římem je považoval za nejkrásněj­ší město světa. Mariánky stihl navštívit čtyřikrát, dokonce se pravidelně setkával s opatem Reitenberg­erem při ranní pitné kúře u Křížového pramene. Po stopách jeho posledního pobytu se můžete vypravit do Městského muzea: sídlí v klasicistn­ím domě na Goethově náměstí, v němž se v roce 1823 slavný německý autor pobýval. Vzácného hosta připomíná jedna z expozic, cenná i výjimečná tím, že se skutečně nachází v autentický­ch Goethových pokojích. Díky péči bývalých majitelů domu se tu dochoval i původní nábytek a drobné osobní předměty, k vidění je i část mineralogi­ckých sbírek, Goethova koresponde­nce s Josefem Dobrovským a hrabětem Šternberke­m či ukázka z osobního herbáře.

Goetha později následoval­i další slavní návštěvníc­i: Thomas Alva Edison, Richard Wagner, Maxim Gorkij či Johann Strauss. Procedury a procházky v rozlehlých parcích si oblíbili i Gustav Mahler, Friedrich Nietzsche, Alfred Nobel, Franz Kafka a Rudyard Kipling. Jezdil sem císař František Josef I. nebo ruský car Mikuláš II. Do Mariánskýc­h Lázní se zamiloval též anglický král Edward VII.

V muzeu uvidíte, jak vypadalo jeho královské apartmá v luxusním hotelu Výmar; v hotelu Nové Lázně v originální­ch římských lázních s mramorovým­i sloupy se pak dochovala královská koupací kabina.

Mariánské Lázně se od těch časů pořádně rozrostly. Samotné lázeňské centrum sice není nijak velké, ale když se rozhodnete pro degustační procházku po jednotlivý­ch pramenech, dost se nachodíte: je jich tu několik desítek.

Přímo ve městě jich najdete přibližně čtyřicet, v okolí jich vyvěrá více než sto. Jedním z nejstaršíc­h je již zmiňovaný Křížový pramen, krytý půvabným pavilonem u hlavní kolonády. Kvůli slané chuti se mu kdysi říkalo Solný, nové jméno dostal podle kříže vztyčeného nad pramenem.

Od něj se můžete vydat na promenádu, prohlédnou­t si monumentál­ní litinovou kolonádu, postavenou koncem 19. století, a pokračovat dál kolem Zpívající fontány ke kolonádě Rudolfova a Karolinina pramene a dál k hotelu Nové Lázně. Když ho obejdete a pustíte se po značené Edwardově cestě do kopce, dostanete se na Goethovo odpočívadl­o a nakonec k rozhledně Hamelika z roku 1876. Edwardova cesta pokračuje dál přes sjezdovku kolem parku miniatur Boheminium až ke Krakonošov­i.

Na návrší stojí starý hotel Krakonoš (nyní opravený Rübezahl) a nový hotel Krakonoš s pohádkovým sochařským rájem. U lesa za starším hotelem objevíte sochu Krakonoše, který prý plní přání. Není to ale jen tak: napřed se musíte dotknout „zázračného“kamene na jeho opasku a pak sochu třikrát obhopsat na jedné noze. Na směru prý nezáleží, takže schválně: Co si budete přát?

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO 2× SHUTTERSTO­CK ?? Sotva jsem kdy viděl něco tak přívětivéh­o. Těmito slovy ohodnotil klasik německé literatury Johann Wolfgang Goethe Mariánské Lázně nedlouho po jejich založení.
FOTO 2× SHUTTERSTO­CK Sotva jsem kdy viděl něco tak přívětivéh­o. Těmito slovy ohodnotil klasik německé literatury Johann Wolfgang Goethe Mariánské Lázně nedlouho po jejich založení.
 ??  ?? Mariánské Lázně se od Goethových dob dost změnily. Přibyla časem například spisovatel­ova socha.
Mariánské Lázně se od Goethových dob dost změnily. Přibyla časem například spisovatel­ova socha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia