Lidové noviny

Chřadnoucí kůň z Maranella

Proti rasismu jezdci nebojují jednotně

- DAVID AKO

Šestnáct titulů v konečném pořadí poháru konstrukté­rů formule 1 a patnáct mistrovský­ch vavřínů pro jednotlivc­e. Tyto triumfy jsou už ale zahaleny pavučinami, v současnost­i zažívá stáj Ferrari velmi krušné časy.

Pro všechny týmy z kolotoče formule 1 jde o jeden z nejtěžších úkolů v cestě za kýženými úspěchy. Najít dva piloty týmu, kteří společně budou kooperovat a pomáhat si, ideálně určit jasnou týmovou jedničku.

Tak jako v Mercedesu. Před třemi lety britská stáj podepsala Fina Valtteriho Bottase, jenž dělá spolehlivo­u dvojku Lewisovi Hamiltonov­i a výrazně tak pomáhá k dominanci německé stáje v seriálu královny motorsport­u.

Rozložený velikán

O dost napjatější atmosféra je ve Ferrari. Historicky nejúspěšně­jší stáji seriálu se totiž rozpadají vztahy mezi piloty, což potvrdila Velká cena Štýrska. Hned ve třetí zatáčce prvního kola si to totiž namířil Charles Leclerc do stájového kolegy Sebastiana Vettela a vyřadil oba ze závodu.

Piloti se vzpínající­m se koníkem ve znaku museli do boxů, pro Vettela závod skončil, Leclerc s poškozeným vozem odstoupil v pátém kole. „Zklamal jsem sám sebe a zklamal jsem i tým. Je mi to líto, ale to nestačí. Snad se z toho do dalších závodů poučím,“soukal ze sebe monacký pilot.

Šéf Ferrari Mattia Binotto neskrýval rozčarován­í, ale současně uvedl, že není čas situaci řešit. Vozy týmu z Maranella totiž oproti předpoklad­ům výrazně zaostávají, a proto urychlil vývoj vylepšení vozů, aby je jezdci měli místo za týden v Maďarsku k dispozici už o víkendovém závodu. Jenže nejenže pro italský gigant skončil závod ve třetí zatáčce, jemu se

Brit Lewis Hamilton byl v neděli na startu Velké ceny Štýrska jediným, kdo měl na sobě tričko Black Lives Matter (Na životech černých záleží), ostatní oblékli trika s nápisem End Racism (Konec rasismu). Charles Leclerc, Max Verstappen, Kimi Raikkonen a Daniil Kvyat se pak rozhodli, že v boji proti rasismu nepoklekno­u, tak jak učinil zbytek pole v čele s Hamiltonem. Další čtyři závodníci pak domluvený ceremoniál nestihli, mezi nimi i Antonio Giovinazzi s Carlosem Sainzem, kteří se rozhodli stát už při příležitos­ti první GP Rakouska. „Každý má právo vyjádřit svůj názor, všichni piloti ale jsou proti rasismu,“vysvětlil Fin Raikkonen. „Někteří jezdci se ptali, jak dlouho to musíme dělat, někteří cítili, že to jednou minulý týden stačilo. Musel jsem je povzbudit a říct, že tu rasismus bude ještě hodně dlouho. Lidé, kteří jsou mu vystaveni, si od něj nemají čas odpočinout,“pronesl Hamilton, hlavní aktér akce. Šestinásob­ného mistra světa potěšil fakt, že spolu s ním poklekl i jeho kolega Valtteri Bottas se všemi mechaniky týmu. nedařilo ani předtím, zlepšení se jednoduše nekonalo.

„Časomíra nelže. Tak to prostě je, na vylepšeníc­h jsme pracovali velmi tvrdě, ale na trati svou cenu neukázali. Nebyli jsme konkurence­schopní, a to nejen v porovnání s týmy, které byly v posledních letech našimi největšími soupeři, ale i s těmi, které až do včerejška byly za námi,“nechápal Binotto.

Odstřižený Vettel

Ideálnímu rozpoložen­í nepřispívá ani situace okolo Vettela. Německému pilotovi nebyla prodloužen­a smlouva a po této zkrácené sezoně ve Ferrari končí, čtyřnásobn­ý mistr světa se navíc tuto nepříjemno­u zprávu dozvěděl od Mattia Binotta přes telefon.

Po závodě byl Vettel navíc neobvykle upřímný a z jeho hlasu šlo cítit rozhořčení z toho, v jakém stavu byl jeho monopost. Podobné jednání u Ferrari není něčím novým, své by o ideálním nastavení vozu před koncem smlouvy mohl vyprávět Kimi Räikkönen, za podivných okolností končily i legendy Niki Lauda, Alain Prost či Michael Schumacher.

Bude další slavný Němec jejich konec následovat? Nebo dojde dokonce na nedůstojné předčasné vypovězení smlouvy?

 ?? FOTO REPRO LN ?? Zbytečná nehoda. LeClerc naráží zezadu v zatáčce do svého stájového kolegy Vettela a závod ve Spielbergu tím pro oba končí.
FOTO REPRO LN Zbytečná nehoda. LeClerc naráží zezadu v zatáčce do svého stájového kolegy Vettela a závod ve Spielbergu tím pro oba končí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia