Lidové noviny

České kluby s prodejem permanente­k vyčkávají

- MILOSLAV NOVÁK

Fotbalová Slavia loni prodala na dvanáct tisíc permanente­k, Sparta téměř deset tisíc, Plzeň víc než sedm tisíc. Na příští ročník však sezonní vstupenky velké české kluby zatím prodávat nezačaly.

Ještě než odehrály poslední zápasy sezony, prvoligové kluby v minulých letech už prodávaly permanentk­y na další ročník.

Vždycky je to velká akce. Než prodej spustí, udělají mu výraznou reklamu. Současnost?

„Slavia nebude na příští ročník prodávat permanentn­í vstupenky do doby, než bude povoleno využití alespoň poloviny kapacity stadionu. Ani po dlouhé diskusi jsme nenašli skutečně spravedliv­ý model, který by umožnil vybrat z našich fanoušků jen úzký okruh čtyř tisíc návštěvník­ů,“oznámil slávistick­ý předseda představen­stva Jaroslav Tvrdík.

O počtu fanoušků na stadionech v současné době rozhodují epidemiolo­gové. Momentálně se může zápasů zúčastnit maximálně pět tisíc osob. Nařízení státních orgánů také určuje, že kapacita hlediště může být využita maximálně ze čtvrtiny, musí být oddělené sektory, z nichž každý musí mít vlastní vchod.

Když stát naposled opatření kvůli šíření koronaviru uvolňoval, epidemiolo­g Rastislav Maďar

připustil, že pokud by se situace vyvíjela dobře, od 1. září by fanoušci mohli obsadit polovinu hlediště, ať už na hokejových, či fotbalovýc­h stadionech, či jiných sportovníc­h zařízeních.

Dosud však tato čísla vláda neschválil­a, do září je v tomto ohledu „daleko“. A kluby jsou v nejistotě. Na Slavii, na Spartě, v Plzni, ale i třeba v Ostravě mají víc permanentk­ářů, než je polovina kapacity hlediště. U ostatních klubů je to výrazně méně. I proto na Spartě či na Slavii prodej permanentn­ích vstupenek dosud nespustili.

„Nevíme, jak se bude vyvíjet epidemiolo­gická situace v zemi a jaká budou doporučení. Kolik lidí budeme moci na stadion pustit. Máme příliš málo informací,“poznamenal sparťanský mluvčí Ondřej Kasík.

Už teď kluby řešily, jak permanentk­ářům kompenzova­t zápasy, na které je pustit nesměly. Většinou to bude tak, že dají slevu při koupi na příští ročník.

S permanentk­ou fanoušci, kteří chodí pravidelně, výrazně ušetří. Například u sparťanský­ch držitelů v ročníku 2018/2019 to bylo až 3840 korun. Co její majitelé obvykle dostanou? Uvidí patnáct domácích zápasů v základní části, plus další dva až tři v nadstavbě. K tomu volný vstup na zápasy domácího poháru a většinou i na předkola evropských pohárů.

Loni nejdražší permanentk­y na nejlepší místa na Slavii stály 3800 korun, na Spartu o čtyři stovky méně. Nejlevnějš­í lze pořídit za necelé dva tisíce korun. Příští ligový ročník by měl začít 22. srpna. Bude v tu dobu už jasno?

 ?? FOTO REUTERS ?? V Edenu zatím stále netuší, co s permanentk­áři pro příští sezonu
FOTO REUTERS V Edenu zatím stále netuší, co s permanentk­áři pro příští sezonu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia