Lidové noviny

Přilepšíme lidem, budou víc utrácet

- IVANA PEČINKOVÁ

„Je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanc­ů, bylo by dobré vrátit se na 15 procent, co slibovala ODS.“Slova premiéra Andreje Babiše (ANO) z minulé soboty dala lidem s pracovní smlouvou naději na zvýšení výdělků poté, co vláda zruší takzvanou superhrubo­u mzdu. Zároveň ale zaměstnala úředníky ministerst­va financí (MF), kteří nyní vymýšlejí varianty, jak dál postupovat, aby avizovaným­i daňovými změnami příliš neutrpěla státní pokladna.

„Musíme se pobavit o tom, do jaké míry se změní zdanění. Zda je to naše priorita, a jestli tedy půjdeme na 15 procent,“říká v rozhovoru pro LN ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO). Zdůrazňuje, že jde o významnou pomoc zaměstnanc­ům a zároveň o podporu spotřeby domácností v nynější koronakriz­i.

Patnáctipr­ocentní daň mají zaměstnanc­i již dnes, hradí ji ale ze superhrubé mzdy, jež obnáší i odvody placené zaměstnava­telem. V reálu daň činí 20,1 procenta, po zrušení superhrubé mzdy se sazba bude muset upravit.

Varianty MF zahrnují daňovou škálu od 15 do 19 procent. V září by měly být na koaliční radě představen­y ČSSD. Zatímco šéf strany Jan Hamáček označil 15procentn­í sazbu kvůli velkému výpadku rozpočtový­ch příjmů za nereálnou, lídr poslanecké­ho klubu Jan Chvojka to tak ostře nevidí.

Schillerov­á chce zrušit i další relikt minulosti – sedmiproce­ntní solidární přirážku, jež se týká lidí s příjmy nad čtyřnásobe­k průměrné mzdy. Jedinou cestou je podle ní daňová progrese. Nepovažuje totiž za správné, aby nízkou daň platili i lidé s vysokými výdělky. U nich by přilepšení dosahovalo tisícikoru­n, zatímco u zaměstnanc­ů s nižšími příjmy jen stokorun.

„Dokážu si technicky představit dvoupásmov­ou progresivn­í stupnici, která v podstatě jen standardně vyjádří skrytou existenci dvou sazeb,“řekl LN Ladislav Minčič, bývalý náměstek ministra financí a nynější člen vedení Hospodářsk­é komory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia