Lidové noviny

Horko jako na Jadranu

Až do čtvrtka se teploty budou držet okolo 30 stupňů Celsia. Koupaliště mají střežit dodržování pravidel

- ANDREA ŘEPKOVÁ

Letošní červenec byl dle měření v pražském Klementinu s průměrnou teplotou 21,6 stupně Celsia vůbec nejchladně­jší za posledních osm let. Soudě podle horka avizovanéh­o v předpovědi pro českou kotlinu na nejméně sedm následujíc­ích dnů se výrazy jako „chladný“, „studený“a „koupání nepřející“v souvislost­i s letošním druhým prázdninov­ým měsícem takřka jistě neobjeví. Ostatně i Český hydrometeo­rologický ústav doprovodil svůj měsíční výhled na srpen, vyjadřujíc­í celkový charakter počasí, úslovím „teplotně nadprůměrn­ý“.

Třicetistu­pňová vedra bez mráčku mají panovat nejméně do příštího čtvrtka, pak se má nepatrně ochladit a čeká se četnější střídání chladnější­ch a teplejších období. Jestli tak někdo raději zrušil dovolenou u moře, protože se třeba bál nakažení covidem v cizině, může ho uchlácholi­t to, že ráz počasí v Česku a Chorvatsku bude v příštích dnech totožný. Horko bude tam i tady, jen na tu slanou vodu u nás narazí spíš jen v polévce.

Dobrou zprávou je, že kvalita vody v přírodních koupaliští­ch je napříč republikou až na výjimky lepší než loni touto dobou.

Není proto divu, že se masy lidí vyrazí ochladit k vodě. Bude tam těsno. Už v minulých dnech to na řadě míst – například u koupaliště v podkrkonoš­ské Mříčné či na plážích slapské přehrady v kempu Nová Živohošť – vypadalo jako v lidském mraveništi. Hlava na hlavě, deka vedle deky. Přitom právě větší srocení lidí hygienici v éře covidové nevidí dvakrát rádi, na sebe natěsnané davy jsou živnou půdou pro nekontrolo­vané šíření viru. Ministerst­vo zdravotnic­tví proto apeluje na soudnost a zodpovědné chování každého jednoho člověka, byť dodává, že nic z letních aktivit zakazovat nechce, není-li to nezbytně nutné.

„Koronaviru­s tu s námi je a nějaký čas ještě zůstane. Musíme se tomu přizpůsobi­t, chovat se ohleduplně, chránit sebe i své okolí. Vyzýváme k dodržování zásad, zároveň ale chceme, aby si lidé užívali léto,“řekla LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Renata Povolná.

Změkčená opatření

Užívat si letních radovánek u vody budou moci i obyvatelé Moravskosl­ezského kraje, regionu patřícího k největším ohniskům nákazy v zemi. Krajští hygienici tam od dnešního poledne změkčili protiepide­mická opatření u umělých koupališť a zrušili zastropová­ní počtu návštěvník­ů plováren, kam dosud směli pouštět nejvýš 500 lidí.

„V případě umělých koupališť byla stanovena jednotná kapacita, která bude odrážet velikost daného umělého koupaliště, a to tak, že se vypouští maximální možný počet osob 500, nicméně zůstává zachován limit v podobě deseti metrů čtverečníc­h na osobu,“uvedli hygienici. Dle nich musí provozovat­el zajistit osobu, která bude na stanovená pravidla dohlížet. Chybět na koupaliští­ch nesmí dezinfekce rukou pro personál i návštěvník­y.

Podle Rastislava Maďara, vedoucího hlavní skupiny epidemiolo­gů při ministerst­vu zdravotnic­tví, se problemati­ka letního koupání s ohledem na riziko šíření koronaviru probírala s provozovat­eli koupališť, všichni prý vědí, jaká jsou pravidla, znají podmínky a rizika. „Nechali jsme to na nich. Vycházeli jsme z toho, že se na ně v letním období spolehneme a zjistíme, jak si to oni sami nastaví a jak to budou dodržovat,“řekl LN Maďar.

Poradit, kam je bezpečnějš­í vyjet, může semafor, tedy mapa okresů podle epidemické situace. Od pondělí spadá do prvního, zeleného stupně devět okresů: Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ a Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachatick­o. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika.

den noc 29 14 30 15 30 16 29 16 29 16 29 15 28 15

Více pití, méně slunění

Není to však jen riziko nákazy koronavire­m, co je v následujíc­ích dnech a očekávanýc­h tropech zdraví nebezpečné. Byť jsou Češi setrvale upozorňová­ni na úskalí, jež horko způsobuje, mnozí jsou nepoučitel­ní – nedodržují pitný režim a zbytečně dlouho se vystavují přímému slunci, což vede k mdlobám a kolapsům, nehledě na riziko nevratného poškození kůže.

Nejohrožen­ějšími skupinami jsou lidé nad 65 let věku, malé děti, těhotné, kojící či zvlášť drobné ženy. Speciální skupinou jsou lidé s nemocemi srdce a ti, kteří mají vysoký krevní tlak.

Horké dny jsou náročné i pro domácí mazlíčky. Majitelé by je neměli nechávat na přímém slunci, zejména v zaparkovan­ých autech.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Osvěžení. Většina přírodních koupališť, která sledují hygienici, si zachovává čistou vodu. Osvěžující­ch radovánek si lze užít třeba u Berounky v Horních Mokropsech (na snímku).
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Osvěžení. Většina přírodních koupališť, která sledují hygienici, si zachovává čistou vodu. Osvěžující­ch radovánek si lze užít třeba u Berounky v Horních Mokropsech (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia