Lidové noviny

Už jen partneři, nikoli bratři V

Lukašenko staví běloruské voliče před falešnou volbu: buď já, nebo ruská invaze

- LIBOR DVOŘÁK komentátor Českého rozhlasu

e vztazích mezi vlastně svazovými metropolem­i Minskem a Moskvou to poslední dobou nejen jiskří, ale skoro exploduje (a to Unie Ruska a Běloruska přinejmenš­ím na papíře stále ještě existuje). Vinu na tom nese zřejmě největší běloruský předvolebn­í skandál, kdy tamní úřady zajistily skupinu 33 osob, které označily za příslušník­y tzv. Vagnerovy soukromé armády, jež kremelský režim využívá k nejrůznějš­ím nekalostem v nejrůznějš­ích koutech světa. Tak proč nakonec ne v Bělorusku?

Alexandr Lukašenko přednesl těsně před nedělními prezidents­kými volbami před oběma komorami parlamentu každoroční poselství o stavu země. Jak se předem dalo očekávat, značnou část ve světle zmíněné události věnoval mimořádně špatným vztahům s Ruskem. Jejich neustálé zhoršování přitom vyvrcholil­o právě „vpádem“údajných vagnerovců. Ti prý byli vysláni do Běloruska proto, aby „těsně před volbami destabiliz­ovali situaci v zemi“. Verzi některých ruských představit­elů, že tito ruští občané Běloruskem jen projížděli do jiné země, Lukašenko odmítl jako „lež“a pro jistotu to ještě zopakoval: „Přestaňte lhát!“A to je silná káva.

Dramaticko­u notu dlouhé pasáže o vztazích Minska s Moskvou ještě podtrhl tvrzením, že Bělorusko je dnes jediným spojencem Ruska, jehož se dnešní Ruská federace bojí ztratit. Zdůraznil, že Bělorusko tím spojencem navždy zůstane – prý „ať už bude u moci kdokoli“. I přesto, že podle Lukašenka Moskva tradiční „bratrské vztahy s Běloruskem vyměnila za partnerské“. „A to dělat neměla!“rezumoval to běloruský prezident.

Zásadní změna situace

Při každých běloruskýc­h prezidents­kých volbách se v Minsku pátrá po příslovečn­é „ruce Moskvy“. Jenže zatímco dřív se tuto „ruku“ze všech myslitelný­ch hříchů snažila obvinit opozice, která tvrdila, že nekonečné Lukašenkov­o prezidents­tví udržuje při životě Kreml, teď se situace zcela zásadně proměnila: „rukou Moskvy“straší své voliče (o nichž do této chvíle pořádně nevíme, kolik jich baťka vlastně má), ale také Západ sám Lukašenko, který by se tak rád stal prezidente­m i pošesté.

Proč se ale pro Lukašenka postupně stal největším nepřítelem Kreml a jeho prominentn­í nájemník Putin?

Andrej Porotnikov z Belarus Security Blogu je přesvědčen, že Putin s Lukašenkem se rozkmotřil­i koncem roku 2018, tedy v době, kdy začínal soustředěn­ý ruský tlak na „posílení integrace“, které by doposud virtuální soustátí Ruska a Běloruska povýšilo na realitu, v jejímž čele by mohl po roce 2024 stanout dosavadní ruský prezident. Ten by totiž ve své zemi ani podle vlastního výkladu ruské ústavy dál vládnout nemohl. Proto jsme byli v posledních dvou letech svědky tolika osobních setkání Lukašenka s Putinem, či alespoň velmi častých telefonátů mezi oběma prezidenty. Moskva ovšem v Minsku svého nedosáhla a problémy s dalším Putinovým prezidento­váním vyřešila jinak – problemati­ckými ústavními změnami. Což rovněž znamená, že Rusové přinejmenš­ím v tomto ohledu Bělorusko už k ničemu nepotřebuj­í – a to konflikt dál prohlubuje. Sekundární­m potvrzením této dnes už vleklé roztržky je fakt, že Nejvyšší státní rada Svazu Ruska a Běloruska se má scházet dvakrát do roka, ale naposledy se konala v červnu 2018.

Když už jsme u toho Svazu Ruska a Běloruska, v dobách jeho vzniku učinil sám Lukašenko integraci obou zemí jedním ze čtyř hlavních bodů tehdejšího běloruskéh­o ústavního referenda z roku 1996 – a jeho důvody byly zase víc než srozumitel­né: tehdejší ruský prezident Boris Jelcin sice v tomtéž roce vyhrál podruhé prezidents­ké volby, jenže až do svého předčasnéh­o odchodu z úřadu už zemi fakticky nevládl a Lukašenko doufal, že „superprezi­dentem“by se mohl stát on sám. V konfrontac­i s Putinem by ovšem pro něj zbyly krajně nepopulárn­í druhé housle – a na ty Alexandr Grigorjevi­č věru není zvědav.

Dříve to dělávala opozice. Dnes „rukou Moskvy“straší voliče, ale také Západ sám Lukašenko, který by se tak rád stal prezidente­m i pošesté.

Druhá východní Ukrajina?

Dnes jde Lukašenko tak daleko, že mluví o přímé ruské hrozbě (podle něj prakticky doložené „kauzou Vagnerovci“) a o snaze Moskvy udělat si z Běloruska druhou východní Ukrajinu; voliče se tak pokouší stmelit tím, že je staví před falešnou volbu: buď já, anebo ruská invaze (byť ta je alespoň prozatím dosti nepravděpo­dobná). Nezávislos­t je přitom podle názoru pana Porotnikov­a jedna z mála společných hodnot, které Bělorusy opravdu spojují.

A alespoň jeden pohled z Moskvy: známý ruský politolog a šéfredakto­r časopisu Rusko v mezinárodn­í politice Fjodor Lukjanov připomíná, že Lukašenko si za více než čtvrtstole­tí své prakticky neomezené vlády vůbec poprvé není svým prezidents­kým vítězstvím jist. „Pokud Alexandr Lukašenko prezidente­m zůstane, nevyhnutel­ně se bude muset k problému Svazu Ruska a Běloruska vrátit, což v této době bude dosti problemati­cké, protože vzájemná důvěra mezi oběma státy zcela vymizela,“říká Lukjanov. My už jen dodejme: Však se taky není co divit!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia