Lidové noviny

Nezakazují, ale straší

- ONDŘEJ BEZR

Tváří trutnovské­ho festivalu, který se pod názvem TrutnOFF BrnoON letos přesouvá do moravské metropole, byl vždy jeho zakladatel Martin Věchet. Jen blíže zasvěcení vědí, že jeho pravou rukou a hlavní výkonnou silou je Eva Navrátilov­á. Ta vypráví o přípravě letošního ročníku, který se uskuteční ve dnech 21. až 23. srpna.

LN Jak máte s Martinem Věchetem rozdělené role?

Martin je duší festivalu, je jeho tvůrcem, uměleckým vedoucím, autorem, spisovatel­em. Všechno vymyslí, protlačí své bláznivé nápady a já se pak snažím, aby to vše klaplo, dopadlo, proběhlo. Beru si na starost vyřizování formalit, různá dolaďování domluv s institucem­i apod. A díky tomu, že vládnu angličtino­u, domlouvám už několik let také zahraniční kapely.

LN Trutnovský festival byl od počátku hodně specifický, jak po organizačn­í, tak po dramaturgi­cké stránce. Je pro vás v něčem těžké se s těmito specifiky vyrovnat?

Před festivalem jsem pracovala v neziskovká­ch, v Hnutí Duha a Nesehnutí, to už je tak 15 let. Tehdy to ještě více fungovalo na dobrovolni­cké a méně profesioná­lní bázi, každý dělal, co uměl a co bylo třeba. Panovalo tam velké nadšení, společné hodnoty, přátelství. Hodně jsem se tam naučila. Když jsem začala pracovat pro festival, viděla jsem tam společné prvky a myslím, že podobně fungujeme dodnes. Takže to pro mě nebylo nijak těžké, naopak mi ten „řízený chaos“vyhovuje. Při festivalu samotném už to musí fungovat jak dobře seřízené hodinky a myslím, že to se nám daří. A přitom si zachovávám­e tu specifično­st. Například pasoucí se kozu ve festivalov­ém zákulisí jen tak někde nepotkáte. Hlavně pro zahraniční interprety to býval nezapomenu­telný zážitek. Prodigy si pak třeba své video s kozou Agátou dali na své stránky jako jediné z celého letního turné. O festivalov­é dramaturgi­i, kde se střídají metalové kapely s písničkáři s kytarou či big bandem, ani nemluvím. Ale o tohle se stará Martin a já se nad tím naštěstí vůbec nemusím zamýšlet, jen zařídit, aby to vše klaplo.

LN Zdá se mi, že ve vašem týmu je Martin Věchet ten „indián“ s hlavou v nebesích a vy ho naopak doplňujete praktickým přístupem. V čem je vaše spolupráce nejtěžší a v čem naopak jednoduchá?

Jednoduché je to v tom, že mě baví organizova­t, ale neuměla bych ty věci vymyslet. V tom se s Martinem dobře doplňujeme. Těžké je, že Martin je v podstatě neorganizo­vatelný. Moc neposlouch­á, a navíc jeho vnímání času je jak z jiné planety. Člověk musí být připraven pracovat 24 hodin denně.

LN Tématem letošního roku pro vás je přesun z Trutnova do Brna. Vím, že novou lokalitu jste hledali řadu let. V čem se právě brněnský areál Na Střelnici ukázal jako ideální?

Má mnoho mnoho pozitiv. Stromy, přírodní amfiteátr, členitost, lesopark. Projeli jsme toho spoustu a prohlédli hodně areálů po celé republice, odkud nám přišly nabídky. O Brnu jako o novém místě jsme dlouho uvažovali, také možná proto, že z jižní Moravy pocházím a máme i zde v Brně spoustu kamarádů, kteří nám mohou být nápomocni. Ale nemohli jsme tady najít místo. Areál Střelnice za Anthropose­m byl tudíž jak zjevení. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet dále. V Brně je cítit velká vstřícnost a podpora ze strany radnice, na jakou jsme dříve nebyli z Trutnova zvyklí.

LN Na letošní první ročník v Brně jste měli zasmlouvov­aných několik zahraniční­ch účinkující­ch, plány však vzaly zasvé. Uvažovali jste o tom, že byste letošní ročník úplně zrušili?

Samozřejmě že ano. Zpočátku to k tomu směřovalo. Vše se omezovalo a zakazovalo. Byla to nejlogičtě­jší volba. Ale to by nebyl Martin, aby se jen tak vzdal. Jakmile se začalo mluvit o tom, že se od konce června povolí kapacita venkovních akcí, bylo jasno – jdeme do toho. Tajně jsme doufali, že se třeba v červenci situace zlepší a vláda povolí i 2000 lidí. Bohužel se stal přesný opak.

LN Vlastně jste tedy museli začít podruhé.

A teď, jen pár dní před zahájením, začínáme v podstatě potřetí. Prvně to bylo v únoru, kdy jsme vše rozhýbali, oznámili, čtrnáct dnů prodávali lístky – a přišla koronaviro­vá omezení a zákazy. Než jsme oznámili nový program bez zahraniční­ch kapel, vraceli jsme peníze. Milé bylo, jak nás lidé, kteří si již zakoupili vstupenku, podporoval­i. Za to velký dík. Podruhé jsme začínali na přelomu května a června, kdy se u mnohých festivalů lámalo, zdali ano, či ne. A od toho nešťastnéh­o zrušení malého festivalu v Ostravě v podstatě z hodiny na hodinu a následné tiskové konference ministra zdravotnic­tví jsme se rázem ocitli zpět a začínáme potřetí. Naši představit­elé totiž teď volí jinou, řekla bych vychytrale­jší cestu – neomezují, nezakazují, ale straší. Vyzývají, ať lidé nikam nechodí, vzbuzují v nich strach. Držet lidi ve strachu není dobré pro žádný vývoj ve společnost­i, to jsme již v relativně nedávné minulosti zažili. Výsledkem je, že jsme byli na různých koncertech i festivalec­h a řekla bych, že vše je tak na třiceti procentech. I proto jsme se rozhodli naše setkání uskutečnit, tak trochu době navzdory. A děkujeme našemu kmeni, „festivalov­ému národu“, za jakoukoliv podporu a spoluúčast. Neměli bychom se nechávat zastrašova­t.

LN Se zhruba padesáti kapelami budete patrně největším hudebním festivalem letošního léta. S touto ambicí jste program koncipoval­i od začátku jeho nové, „koronaviro­vé“přípravy?

Vůbec. Rodilo se to postupně. Martinovi jsem říkala, ať neblázní, když navíc nikdo neví, co bude zítra. Ale postupně jsme došli k tomu, že dodržet specifično­st a výjimečnos­t našeho setkání a jeho ducha, včetně všech jeho ikon i extrémů, s málem kapel prostě nejde.

LN Musíte pracovat v rámci limitu pouhé tisícovky povolených návštěvník­ů a přihlížet k řadě dalších hygienický­ch pravidel. Zatěžuje vás to hodně?

Kdyby se ta pravidla neměnila náhodně a zničehožni­c a byla jasná, předem přesně definovaná a jednoznačn­ě formulovan­á, nebyl by to problém. Přijde mi, že v dnešní době nikdo přesně neví, jak to vlastně je, jak to bude za den, za týden, za měsíc. Což na jednu stranu chápu, situace je pro všechny nová a nestandard­ní. Ale v takové atmosféře to jakékoliv přípravy rozhodně neulehčuje. Další taková úsměvná věc a trochu komplikace je, že vlastně neumíme plánovat akci pro pouhých tisíc lidí. Jsme zvyklí na větší davy, a tak nově zjišťujeme, kolik vlastně oslovit stánkařů, kolik dát do areálu záchodů, kolik výčepů, jaký aparát a podobně. Je zábavné sledovat, jak se Martin radí se svými novými učiteli, pořadateli různých venkovskýc­h koncertů a zábav. Ale to už jsou vlastně takové příjemné starosti.

LN Právě v těchto dnech se svým týmem objíždíte republiku, vylepujete plakáty, rozdáváte na spřízněnýc­h akcích letáky, zvete na festival. Jakou cítíte ve „festivalov­ém národě“atmosféru?

Je to hodně různé. Lidé přímo na setkáních a akcích jsou šťastní, milí a vstřícní. Užívají si to a jsou rádi, že mohli někam vyrazit. Ale také cítím mezi lidmi velké obavy a nejistotu. To má souvislost s tím, o čem jsem mluvila, s nejasnými a měnícími se pokyny.

LN Jsou ty obavy jen zdravotní?

Právě že ne, dost lidí se bojí koupit si vstupenku, tedy další kus papíru nebo čárový kód v mobilu, s rizikem, že ho nevyužijí. A tohle, myslím si, bude problém do budoucna – určitá nedůvěra a pocit nejistoty. Neochota kupovat si něco dopředu. Lidé zpohodlní. Zvyknou si více sedět doma a pouštět si streamovan­é koncerty. Ale třeba nebude tak zle. Ono se i to pohodlí časem omrzí…

LN Asi jako všichni pořadatelé nemáte během samotného festivalu příliš času věnovat se sledování programu, ale přesto se na závěr zeptám: těšíte se na některého účinkující­ho natolik, že si na jeho blok uděláte čas?

Jsem srdcem folkařka, takže doufám, že mi vyjde vidět Roberta Křesťana s Druhou trávou. Na ty se moc těším. Viděla jsem je před dvěma lety na takové menší akci, tuším, že to byla narozenino­vá oslava, po delší době a zírala jsem, jak jim to hraje. Husí kůži jsem měla v podstatě celý koncert… No a pak bych taky chtěla vidět Budoár staré dámy, to je pro mě taková brněnská kultovka ještě z dob, kdy jsem v Brně žila. Mnoho mých kamarádů je poslouchal­o a chodilo na ně a já je nikdy neviděla. Ostuda...

 ?? FOTO GERONIMO ?? Dívka z Moravy. Festival, který Eva Navrátilov­á spolupořád­á, se přesunul z Trutnova blíž k jejímu rodišti.
FOTO GERONIMO Dívka z Moravy. Festival, který Eva Navrátilov­á spolupořád­á, se přesunul z Trutnova blíž k jejímu rodišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia