Lidové noviny

Cestování po Evropě se komplikuje

- VERONIKA KREJČÍ

Úřady v Lublani si vyhodnotil­y epidemiolo­gickou situaci v Česku jako rizikovou, což znamená jediné: hodláte-li strávit ve Slovinsku více než půl dne, musíte na dva týdny do karantény. Pouze ti, kdo zemí projíždějí a stihnou to za 12 hodin, mají zelenou. Cesty do Čechy oblíbeného Chorvatska tak ohroženy nejsou. Slovinská vláda své aktuální rozhodnutí oznámila bez varování v noci na pátek.

Nyní dlí na území Slovinska několik stovek Čechů. Cestující, kteří do země přijeli ještě 6. srpna nebo si do toho dne stihli zarezervov­at pobyt, se karanténě vyhnou, pokud předloží potvrzení o negativním testu na covid-19. Nesmí být ale starší 36 hodin. Hrozba dvoutýdenn­í izolace nicméně zájem o oblíbenou turisticko­u destinaci zřejmě stopne.

Slovinsko není jedinou zemí, která reaguje na rostoucí počet nakažených v Česku. Deset dní v karanténě čeká české cestující i po příjezdu do Norska, kde omezení platí od páteční půlnoci. Karanténě se Češi nevyhnou ani na Ukrajině, v Irsku či Estonsku a Lotyšsku.

„Nyní nemáme informaci, že by nás další stát měl zařadit na seznam rizikových zemí. Vzhledem k tomu, jak dynamicky se situace v tomto ohledu vyvíjí, ale nelze možná omezení pro české turisty v budoucnu vyloučit,“řekla LN mluvčí ministerst­va zahraničí Mariana Wernerová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia