Lidové noviny

Normální škola

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Knovinkám, jež přinesla éra korony, patří i ta, že se mluví o „nové normalitě“. Prostý návrat do poměrů z února už prý není možný. Jenže čtete-li německý tisk, na výrazy typu „normální provoz“narazíte v textech o školství. V Německu začal školní rok v pondělí, u nás začne za tři týdny. Ale to základní je společné.

Klíčovou větu otevíracíh­o textu LN říká jedenáctil­etá Kateřina: „Konečně se zase jako třída dáme dohromady. S některými spolužáky jsem se neviděla už půl roku.“Ta věta definuje jeden z hlavních úkolů školy i normálnost, aniž by to slovo vůbec padlo. Úkolem školy přece není jen vpravit do žáků penzum vědomostí, škola je má i socializov­at. Naučit je spolu vycházet, komunikova­t a překlenova­t rozdíly.

Je známo, že přes úspěchy distanční výuky přinesla karanténa i minusy. Že rozevřela nůžky mezi dětmi z rodin vzdělaných a rodin vzdělání nepreferuj­ících. Jenže toto se nenapraví jen výukou podle osnov. Právě tady mají nezastupit­elnou roli školy v přírodě či výlety. Prostě normální provoz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia