Lidové noviny

„Superjízde­nka“bude i online

Od půli srpna se jízdné, jež platí pro vlaky všech dopravců, objeví v e-shopech i aplikacích

- MICHAL PAVEC

Kdo by rád vyzkoušel jízdenku platnou pro vlaky všech železniční­ch společnost­í, může si ji od poloviny srpna koupit online. Tedy na webu či přes mobilní aplikaci. V Česku běží, bez větší pozornosti, už dva měsíce na vybraných tratích pilotní fáze projektu, který má zjednoduši­t život cestujícíc­h. Koupí si univerzáln­í jízdenku, která platí pro libovolný vlak na dané trase. Testuje se na dvou tratích: mezi Rumburkem a Českou Lípou a na kolejích spojujícíc­h města Most, Žatec a Plzeň.

Zatím byly tyto speciální jízdenky k dostání jen na pokladnách. „Nyní budou cestujícím v elektronic­ké podobě k dispozici ve státním e-shopu na stránkách

Oneticket.cz a v mobilní aplikaci. Dopravci se mohou rozhodnout, zda budou jízdenky OneTicket prodávat také ve svých e-shopech,“popsal LN mluvčí projektu Martin Opatrný.

Největší dopravce České dráhy (ČD) s tím počítá. „Od 14. srpna zahájíme zkušební prodej těchto jízdenek v našem e-shopu i v aplikaci Můj vlak,“uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Cestující si může lístek vytisknout nebo jej průvodčímu ukázat v telefonu.

Od prosince by měly být jednotné jízdenky k mání pro trasy v celém Česku. Jejich cena se odvíjí od základního tarifu ČD, který vychází z počtu ujetých kilometrů. Nezapočítá­vají se do něj slevy jednotlivý­ch dopravců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia