Lidové noviny

Německé testy se mohou týkat i Čechů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Cestující, kteří přijedou do Německa z tzv. rizikových oblastí, musí ode dneška podstoupit test na koronaviru­s. Česko sice mezi tato riziková území z pohledu Němců (zatím) nepatří, opatření se však i tak dotkne mnoha Čechů – například těch, kteří si zařídili dovolenou v části Španělska či v Turecku a nyní se budou letecky vracet na některá z německých letišť.

Podle informací německého ministerst­va zdravotnic­tví je test na koronaviru­s v uvedených případech zdarma, cestující jen musí prokázat, že skutečně přijíždí z rizikové oblasti – kupříkladu palubní vstupenkou. „Jsou to opatření, která mají zabránit neúmyslném­u přenosu infekce od vracejícíc­h se lidí, kteří o nákaze ve svém těle nemusejí vůbec vědět,“zdůvodnil německý ministr zdravotnic­tví Jens Spahn. Testovací centra budou na všech větších německých letištích i u hlavních dálnic a pozemních hraničních přechodů.

Seznam rizikových zemí a oblastí v Německu spravuje Institut Roberta Kocha a v době uzávěrky LN na něm bylo 129 zemí. Většinou se jedná o mimoevrops­ké státy včetně USA, na „černé listině“je však i několik evropských oblastí. Vedle Lucembursk­a a správní oblasti belgických Antverp jde také o tři španělské regiony: Katalánsko, Aragonii a Navarru. Povinný test se tedy týká i lidí, kteří přijedou do Německa z oblíbených přímořskýc­h oblastí Costa Brava a Costa Dorada.

Podle německých zdrojů by měl výsledek testu být znát „během několika hodin“. Německé úřady doporučují (nikoli nařizují), aby vzhledem ke dlouhé inkubační době viru lidé i v případě negativníh­o testu po návratu setrvali deset dní v domácí karanténě či alespoň výrazně omezili sociální kontakty.

Osob, které přes německá letiště budou pouze tranzitova­t do cílové destinace – třeba na lince Barcelona–Frankfurt–Praha – se povinné testování týkat nebude.

Pokusit se systém obejít může vyjít draho – za porušení uvedených povinností hrozí pokuta až 25 tisíc eur (v přepočtu asi 650 tisíc korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia