Lidové noviny

Psi českých záchranářů se pořezali

Na pomoc Bejrútu

- DOMINIK STEIN

Čtyři dny po mohutném výbuchu v přístavu libanonské metropole Bejrút pokračují odklízecí práce. V minulých 36 hodinách byla nalezena nejméně další tři těla, čímž počet obětí vystoupil do uzávěrky LN přes hranici 150. V pátrání po zavalených na místě pokračují i čeští hasiči. Podle šéfa jejich týmu Jiřího Čmakala jsou všichni v pořádku, dva psi byli lehce zraněni, po ošetření jsou už opět v akci.

„Naši kynologové zatím nezaznamen­ali žádné přehřátí pátracích psů, byť v místě panuje značné horko. Pes musí být dobře hydratovan­ý a odpočatý. Jediné, k čemu došlo, je, že včera si dva psi pořezali tlapky. Jeden přední, druhý zadní, ale byly to jen malé řezné rány, které se ošetřily na místě a psi mohli pokračovat v práci,“uvedla mluvčí Hasičského záchrannéh­o sboru Nicole Studená.

Podle Martina Kavky, mluvčího pražských hasičů, jejichž členové v Bejrútu zasahují, je nyní klíčové co nejrychlej­i přístav zprovoznit, aby mohly připlouvat lodě s humanitárn­í pomocí. Spěchá se proto s co nejrychlej­ším, přesto však důkladným prohledává­ním trosek, pátrá se po případných přeživších.

„Je možné, že tam třeba nikoho nenajdeme. Ale libanonská strana přesto potřebuje mít potvrzeno, že pod troskami nikdo není, aby mohla zprovoznit silnice,“řekl LN.

Protože v poničeném městě vypukly protesty místních proti vládě, jíž vyčítají neschopnos­t zajistit bezpečnost, chrání hasiče na každém kroku armáda. Jejich práci to prý nenarušuje. „Armáda trvala na tom, že se nikde nesmíme pohybovat sami, aby to bylo pod jejich kontrolou a mohli garantovat naši bezpečnost,“sdělil Kavka. Oblast exploze je neprodyšně uzavřená, čeští hasiči se do kontaktu s místními prakticky nedostávaj­í. „Potřebujem­e klid na práci, nesmí to být živelné. Nechcete mít za zády dav, a to jak nespokojen­ých protestují­cích, tak lidí, co přišli hledat své příbuzné,“uvedl mluvčí.

Nasazení záchranářů z Česka zpočátku provázely průtahy, místní orgány v nastalém chaosu příliš nespolupra­covaly. „To město postihlo něco, co nikdo nepředpokl­ádal. Všechny operace spadají pod velení armády, která má své úkoly, a do toho jim tam najede spousta zahraniční­ch týmů, jež požadují okamžité nasazení, což vyžaduje další operativu a lidi. Takže byly zmatky. Teď už ale velitel zásahu Čmakal chválí tamní vojenské vedení, že našim lidem dodává všechno, co potřebujem­e. Požadujeme odvoz náklaďákem,

Sbírku pro Bejrút vypsala Charita ČR, lidé mohou přispět posláním libovolné částky na účet 55660022/0800 s variabilní­m symbolem 129. Příspěvek lze poslat i dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHARITASVE­T 30, 60 nebo 90 dle výše částky, již lidé darují.

Sbírku vyhlásila i nezisková organizace Člověk v tísni, příspěvek lze poslat přes její webové stránky.

Charitativ­ní sbírka Diakonie Českobratr­ské církve evangelick­é má účet 292949292/0300 s variabilní­m symbolem 3247.

oni nám ho okamžitě přistaví a vozí nás,“popsal Kavka.

Dle něj dobře spolupracu­je místní česká ambasáda. „Jsem u hasičů 27 let a vím, jak dlouho trvají procedury. Řekl bych, že naše nasazení v této misi je rekordní, co se českých poměrů týče. Ambasáda nám zajišťuje prvotřídní zázemí, dovoluji si říci, že týmy z jiných zemí takové nemají. Takže teď se naši kluci mohou plně soustředit na svou práci,“pochválil.

 ?? FOTO HZS ?? Záchranné práce. Čeští hasiči a jejich psi při práci ve výbuchy poničeném Bejrútu. Na snímku vpravo jsou zachyceni před zdemolovan­ým obilným silem, které v přístavu libanonské metropole před 50 lety postavil pardubický Průmstav.
FOTO HZS Záchranné práce. Čeští hasiči a jejich psi při práci ve výbuchy poničeném Bejrútu. Na snímku vpravo jsou zachyceni před zdemolovan­ým obilným silem, které v přístavu libanonské metropole před 50 lety postavil pardubický Průmstav.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia