Lidové noviny

Bejrút mezi solidarito­u a vztekem

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Libanonská vláda tlačí na rychlé prošetření příčiny devastujíc­ího úterního výbuchu v bejrútském přístavu. Počet mrtvých překročil 150, pohřešuje se ale ještě nejméně sto lidí.

V libanonské metropoli probíhal po celý včerejší den úklid trosek po explozi způsobené výbuchem dusičnanu amonného. Zatímco v přístavu a jeho blízkém okolí se domácí i zahraniční profesioná­lní záchranářs­ké týmy snaží nalézt pod ruinami zničených budov přeživší, v ulicích samotného města si vyhrnuli rukávy samotní obyvatelé města a pokoušejí se alespoň zčásti obnovit běžné fungování dvoumilion­ové metropole.

„V ulicích je cítit ohromný duch solidarity, každý dělá, co může,“popsal včera situaci v Bejrútu serveru BBC osmnáctile­tý mladík, který se představil jako Andrew.

Počet obětí úterního výbuchu vyšplhal do uzávěrky LN na 157, zraněno bylo přes 5000 lidí. Podle Libanonské­ho červeného kříže se ale ještě nejméně stovka lidí pohřešuje a tyto osoby mohou být pod sutinami. Asi čtvrt milionu lidí se přinejmenš­ím dočasně octlo bez přístřeší.

Mezi některými záchranáři byla včera cítit frustrace. „Bohužel nacházíme jen části znetvořený­ch mrtvých těl, případně kusy oděvů,“řekl katarské televizi al-Džazíra jeden specialist­a, který podle vlastních slov pracoval na prohledává­ní trosek 48 hodin v kuse.

Prezident: prověřujem­e také možný úmysl

Během prvních desítek hodin po katastrofě se všeobecně předpoklád­alo, že příčinou exploze byla nedbalost a zanedbání bezpečnost­ních předpisů. Včera však libanonský prezident Michel Aún překvapivě prohlásil, že vyšetřovat­elé také zkoumají, zda výbuch způsobila nedbalost, nehoda či vnější zásah. „Je možné, že šlo o vnější zásah raketou, bombou či o jiný čin,“vyjádřil se Aún.

Libanonská vláda rovněž včera nařídila, aby první výsledky vyšetřován­í byly zveřejněny již do čtyř dnů. Tak ostrý termín je dalším dokladem toho, že kabinet je pod velkým tlakem a snaží se manévrovat před hněvem ulice. Neštěstí totiž zvýšilo znechucení velké části běžných obyvatel nad špatným výkonem vlády, který se podle oponentů projevuje neschopnos­tí kabinetu řešit vleklou hospodářsk­ou krizi i špatným management­em na nižších úrovních. Na to, že uskladněné téměř tři tisíce tun ledku (které v úterý vybuchly) představuj­í velké bezpečnost­ní riziko, upozornily přístavní úřady v minulých letech několikrát – a nic se nestalo.

Nedůvěra běžných Libanonců k politikům se v posledních hodinách projevila vedle sporadický­ch protestů v ulicích Bejrútu i peticí žádající na omezenou dobu obnovit francouzsk­ý mandát v Libanonu. Ačkoli se v praxi jedná o nereálný požadavek, podepsalo jej během 36 hodin více než 65 000 lidí. „Libanonští politici ukázali totální neschopnos­t tuto zemi vést (...) Dospěli jsme na konec cesty,“praví se v petici.

Libanon byl francouzsk­ým mandátním územím v letech 1920 až 1943.

Nepřímou kritiku vládnoucí garnitury vyjádřil i sám francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, který do Bejrútu přiletěl jako první vrcholný cizí politik po neštěstí. Šéf Elysejskéh­o paláce slíbil Libanonu pomoc, současně však varoval, že „bez hlubokých reforem se země bude dál jen potápět“.

Nasralláh vyzval k jednotě

S napjatě očekávaným projevem včera odpoledne vystoupil šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Výbuch označil za národní katastrofu a vyzval k tomu, aby při překonáván­í následků Libanonci pracovali společně bez ohledu na náboženské rozdíly. Spekulace o tom, že na explozi má jím vedená organizace podíl, Nasralláh odmítl.

Hizballáh, jehož vojenské křídlo řada států a také EU považuje za teroristic­kou organizaci, je významným hráčem na libanonské politické scéně. Zároveň provozuje řadu veřejně prospěšnýc­h organizací jako nemocnice či školy

8

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Apokalypsa. Členové jednoho ze záchrannýc­h týmů obhlížejí terén v blízkosti epicentra úterního výbuchu v Bejrútu.
FOTO ČTK/AP Apokalypsa. Členové jednoho ze záchrannýc­h týmů obhlížejí terén v blízkosti epicentra úterního výbuchu v Bejrútu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia