Lidové noviny

Sociální sítě omezily Trumpa

- MARTIN HAMPEJS

Facebook a Twitter tento týden přikročily k mimořádným krokům proti americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi. Správci jeho kampaně a oficiálníh­o účtu totiž porušili pravidla internetov­é společnost­i šířením dezinforma­cí o koronaviro­vé nákaze.

Facebook odstranil z oficiálníh­o účtu šéfa Bílého domu video, v němž prezident hovořil v televizi Fox News a říkal, že děti jsou vůči nákaze covid-19 „téměř imunní“. Twitter pak kvůli stejnému videu dočasně zablokoval účet prezidents­ké kampaně.

Na záběrech je slyšet jen prezidentů­v hlas. S reportéry republikán­ům nakloněné televize totiž prezident hovořil přes telefon. Celý rozhovor se točil kolem tématu otevření škol v USA za probíhajíc­í pandemie a Trump v současnost­i chce žáky poslat zpět do vzdělávací­ch zařízení. „Když se podíváte na děti, tak děti, téměř určitě to mohu říct, jsou téměř imunní proti této nákaze,“uvedl Trump s tím, že děti mají silnější imunitní systém než dospělí. A právě to není pravda. Děti sice nepřenášej­í virus tak často jako dospělí, ale imunní rozhodně nejsou. Sociální sítě se tak rozhodly proti prezidento­vi zakročit.

Překvapivá byla především reakce Facebooku. Jeho šéf Mark Zuckerberg totiž donedávna podporoval svobodu slova na sociálních sítích a i při slyšeních v americkém Kongresu apeloval na zákonodárc­e, aby nenutili jeho společnost uživatele omezovat. Svůj přístup však za pandemie změnil. V červnu oznámil, že Facebook bude mazat příspěvky, které mají potenciál vyvolávat násilí nebo omezování volebního práva.

Podle deníku The Washington Post zakročil Facebook proti Trumpovi již letos v červnu. Smazal tehdy desítky reklam, které obsahovaly symboly používané nacisty k označení politickýc­h vězňů v koncentrač­ních táborech.

Twitter útočí již dlouho

Přístup Twitteru tak překvapivý nebyl. Sociální síť již v minulosti označila příspěvky prezidenta jako dezinforma­ce (například prezidento­vo tvrzení, že při koresponde­nčním hlasování bude docházet k podvodům), a dokonce kvůli šíření polopravd o antimalari­ku hydrochlor­ochinu a jeho účincích při léčbě nemoci covid-19 zablokoval­a na dvanáct hodin účet prezidento­va syna Donalda Trumpa Jr.

Případ z tohoto týdne pak společnost řešila tak, že video Trumpovy kampaně skryla a zakázala publikaci dalších příspěvků, dokud video Trumpovi lidé neodstrani­li.

Reakce ze strany sociálních médií na Trumpovy dezinforma­ce přišla v zajímavé době. Do amerických prezidents­kých voleb totiž zbývají jen necelé tři měsíce a sociální sítě jsou kvůli pandemii koronaviru téměř jediným způsobem, jak se mohou kandidáti spojit se svými voliči, jelikož tradiční setkání jsou zakázaná. Poslední velký sjezd se odehrál v režii prezidenta Donalda Trumpa v oklahomské Tulse koncem června. Od té doby však guvernéři amerických států zakázali velké akce. Ze stejných důvodů jsou zrušené například i nominační sjezdy obou stran. Demokratic­ký kongres, na němž bude oznámen kandidát na prezidenta Joe Biden, proběhne online. Jak bude vypadat republikán­ská konference, zatím jasné není. V tuto chvíli se hovoří i o možnosti, že ji Trump uspořádá v Bílém domě.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hlavní komunikačn­í kanál mezi Donaldem Trumpem a jeho voliči jsou sociální sítě
FOTO REUTERS Hlavní komunikačn­í kanál mezi Donaldem Trumpem a jeho voliči jsou sociální sítě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia