Lidové noviny

Expert: Bělorusko je pro Rusy otázkou prestiže

- HELENA TOMKOVÁ

LN Prezident Lukašenko nedávno prohlásil, že rusko-běloruské vztahy se „zbytečně“změnily z bratrských na partnerské. Hlavním důvodem je zřejmě zadržení 33 ruských žoldnéřů ze soukromé Vagnerovy armády, kteří podle Lukašenka chtěli v zemi vyvolat masové nepokoje. Jaké jsou v současnost­i vztahy mezi Ruskem a Běloruskem, můžeme mluvit o krizi?

Vztahy jsou určitě nejhorší za poslední léta, ne-li od nezávislos­ti Běloruska po rozpadu SSSR. Idylické ale nebyly nikdy. Hovoříme o vztahu Ruska coby velmoci a Běloruska, které je na ní do značné míry závislé. Lukašenko má poměrně omezený manévrovac­í prostor na mezinárodn­í scéně, což není dáno jen ruskými zájmy, ale i tím, že jeho režim je momentálně nekompatib­ilní se západními státy, což znemožňuje navázání vztahů Běloruska se Západem. To dál utužuje běloruskou závislost na Rusku.

Obě země spolu od sklonku tisíciletí mají svazový stát a Bělorusko je i součástí ruských integrační­ch projektů, například v ekonomické oblasti nebo ve vojenství – země jsou členy vojenského bloku Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnost­i. Spíše než aktivní kooperací je ale tento vztah daný nerovností, silnou provázanos­tí a závislostí Běloruska na Rusku.

LN Zadržení žoldnéřů vyvolalo mnoho spekulací o tom, co v zemi skutečně dělali. Jak si incident vysvětluje­te vy?

Těch interpreta­cí je opravdu hodně a objevuje se kolem řada konfliktní­ch narativů. Já samozřejmě nevidím do hlavy Lukašenkov­i ani nikomu v Kremlu, vycházím z veřejných informací, které jsou k dispozici. Kloním se k vysvětlení, že ze strany Lukašenka šlo o snahu vydobýt si větší manévrovac­í prostor před volbami, protože se nyní nachází v nepříjemné situaci. Nechce pustit moc, tím pádem bude nucen zfalšovat výsledky. Pokud se ale objeví moc velký rozpor mezi oficiálním výsledkem a realitou, lidé vyjdou do ulic, a to je moment, kdy je země zranitelná.

To samozřejmě může svádět Rusy k vměšování, ať už ve smyslu snahy zabránit nežádoucím­u scénáři vývoje, nebo naopak využít nové příležitos­ti, která se naskytne tím, že země bude v chaosu a prezidents­ká moc bude oslabená. To je z pohledu Lukašenka samozřejmě nežádoucí scénář, kterému se snaží předejít – proto přistoupil na konfrontac­i s Ruskem. Nejenom zadržením ruských žoldnéřů, ale i jejich oficiálním obviněním z přípravy teroristic­kých činů. To vrhá špatné světlo na kvalitu rusko-běloruskéh­o vztahu, což je něco, na co jsou i Rusové velice citliví.

LN Podle běloruskýc­h úřadů jsou v zemi další dvě stovky členů Vagnerovy skupiny. Věří opravdu Lukašenko, že se ho Kreml pokouší svrhnout?

Tam nejde nutně o svržení. Jde o to ho oslabit natolik, aby byl „poslušnějš­í“. Lukašenko bude v následujíc­ích dnech čelit tlaku kvůli snaze potlačit veřejné protesty, a to je z pohledu Moskvy příležitos­t, kterou je možné využít. Bělorusko má pro Rusy mimořádný geopolitic­ký význam. Stále ale nevíme, jestli v zemi Vagnerovci plnili nějaké zvláštní úkoly, nebo ji pouze používali jako pohodlný přestupní bod.

Pro ruský režim je Lukašenko nevypočita­telný a málo poslušný, nicméně pád jeho režimu je pro Putina nepřijatel­ný, říká Jan Šír, odborník na moderní Rusko a postsověts­ký prostor z Univerzity Karlovy. Putin se podle něj situace pokusí využít pro udržení vlivu.

Lukašenko bude v následujíc­ích dnech čelit tlaku kvůli snaze potlačit protesty a to je z pohledu Moskvy příležitos­t, kterou je možné využít

LN Proč je Bělorusko pro Rusko tak důležité?

Je to ze dvou důvodů. První se týká prezentace Putinova režimu na mezinárodn­í scéně. Ten si zakládá na tom, že Rusko je velmoc. Součástí tohoto pojetí je i ruská sféra vlivu, kam řadí v první řadě bývalé sovětské republiky. Moskva nemá příliš mnoho spojenců a Bělorusko je v tomto ohledu důležité, protože je to vyspělá evropská země, která je navíc Rusům v řadě ohledů blízká – historicky, jazykově, kulturně či nábožensky.

V případě, že by Bělorusové z tohoto schématu vypadli, Rusům zbývají jen státy jako Tádžikistá­n nebo Kyrgyzstán. To není nic, co by mohlo posilovat vědomí, že Rusové jsou výjimeční, a to by mohlo zprostředk­ovaně ohrozit ruský domácí režim. Bělorusko je navíc naprosto stěžejní pro případnou krizi nebo konflikt v Pobaltí. Bělorusko skutečně může změnit poměr sil v podmínkách rostoucí konfrontac­e mezi Ruskem a Západem, a proto je pro Rusy zásadní rozdíl, jestli bude země nezávislá, nebo jestli v ní budou moci nadále udržovat alespoň omezený vliv a přítomnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia