Lidové noviny

Bazény jdou na dračku. Obce ale šetří vodou

-

Dodavatelé bazénů letos hlásí až dvojnásobn­é prodeje oproti loňsku. Protože se dovolená u moře komplikuje kvůli koronaviru, někteří Češi se již během karantény připravili na dovolenou v tuzemsku a rozhodli si pořídit vlastní bazén, aby se mohli osvěžit alespoň doma na zahradě.

„Zabudování bazénu je dlouhodobě­jší proces, který zahrnuje spoustu stavebních prací. Kdo se chtěl vykoupat v této sezoně, musel objednávku udělat od dubna maximálně do června,“uvedl pro LN mluvčí firmy Albixon, jež se zaměřuje právě na zapuštěné bazény. Zhruba dvojnásobn­ý meziroční nárůst poptávky zaznamenal Albixon už na konci dubna.

Řada těch, kdo se zavčas nerozhoupa­li nebo teplému srpnu po zkušenoste­ch z července nevěřili, se rozhodla pro levnější, zato však mnohem rychlejší variantu – nadzemní bazén. Společnost Mountfield uvádí, že oproti srovnateln­ému období vloni vzrostla poptávka po těchto bazénech asi o čtvrtinu.

Pro obce však tento trend znamená komplikace, mnohé totiž bojují se suchem a napouštění bazénů plošně zakazují. „Zákaz napouštění bazénů jsme zavedli již vloni, letos v něm pokračujem­e a nehodláme jej měnit,“uvedl například František Ludvík, starosta středočesk­ých Lešan. Na toho, u koho by se prokázalo, že se vyhláškou neřídí, čeká podle Ludvíka správní řízení a pokuta až 50 tisíc korun.

Stejný problém řeší množství dalších obcí napříč Českem. Zákaz vydaly již obce, jako je Stvolová v jihomoravs­kém kraji, Břežany na Kolínsku, Skuhrov pod Brdy, Drahanovic­e na Olomoucku a mnohé další. anr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia