Lidové noviny

Trumpův strategick­ý omyl M

Z Německa se stahuje více vojáků, než se čekalo. A to je chyba

-

inulý týden padlo už konečné rozhodnutí amerického prezidenta o stažení vojáků z Německa. Vojáků se stáhne z Evropy ještě více, než bylo původně oznámeno, a velení se přesune do Belgie. Není to správné rozhodnutí a má přímý dopad na naši bezpečnost.

Notorické kritiky Donalda Trumpa to nepřekvapi­lo, neshledáva­jí totiž na něm nikdy nic dobrého. Trump ale zaznamenal řadu úspěchů v oblasti zahraniční politiky. Vypovězení dohody s Íránem bylo správné, Írán je oslaben a přestává mít vůli a prostředky na financován­í spřátelený­ch bojovníků tam či onde. Cílené zabití íránského generála Solejmáníh­o nevyvolalo útoky na cíle USA. Blízký východ jako celek připomíná spíše kaši bez chuti než sud s prachem. Islámský stát už neexistuje a americký raketový útok v Sýrii vytrestal použití chemických zbraní. Amerika omezila svou závislost na regionu Blízkého východu.

Trump pochopil, že s Čínou se dá obchodovat, když se poměry sil srovnají, a zároveň je třeba brzdit její vzestup. Americká reakce na chování Číny v Hongkongu je ostrá. Zároveň není pravda, že Trump vnímá Evropskou unii jako nebezpečné­ho konkurenta. EU je pro něj spíše nečitelná a moc složitá, nemá s ní trpělivost. Neví, s kým má jednat – s Macronem, či Merkelovou, nebo s úředníky z Komise?

Na druhou stranu lze Trumpovi vyčítat unáhlený odchod z mnohých mezinárodn­ích institucí a smluv a nepochopen­í pro mezinárodn­í obchod, který chápe jako hru s nulovým součtem. Správné a pochopitel­né je i to, že vycouval z nepovedený­ch zbrojních dohod, které Rusko stejně okázale nedodržova­lo. Celkový obraz a hodnocení je smíšený.

Oslabování střední Evropy Rozhodnutí o stažení vojsk z Německa je ale rozhodnutí špatné, a to jak z pohledu Evropy, tak z pozice amerických zájmů, a dokonce – jak upozorňuje deník The Wall Street Journal (WSJ) – i z pohledu amerických daňových poplatníků.

Americký ministr obrany Mark Esper popsal plán přesně. Počet amerických vojáků v Německu se sníží z 36 000 na 24 000. Místo 9000 vojáků avizovanýc­h před měsícem se jich stáhne 12 000. A velení se přesune ze Stuttgartu do Belgie. Celkem 5600 vojáků se přesune jinam do Evropy, především do Belgie a Itálie, a 6400 se jich vrátí do Ameriky.

Pentagon vysvětluje Trumpův příkaz tak, že se zvýší flexibilit­a. Jenže jak zdůrazňuje WSJ, americká přítomnost v Německu byla umístěna strategick­y a geopolitic­ky přímo v srdci Evropy. Desítky let se tu budovala infrastruk­tura, logistika a znalosti. Přesouvat síly na jih a na západ znamená, že Amerika oslabuje prostor ve středu Evropy, kam by Rusko mohlo provést nějaký tah. Předlužené země jako Španělsko a Itálie těžko budou za přítomnost amerických vojáků platit více než bohaté Německo.

Když Obamova administra­tiva v letech 2013 a 2014 stáhla z Německa bojové brigády, Rusko odpovědělo invazí na Ukrajinu. Je možné, že i tentokrát si to Rusko vyloží obdobně. Možná se nějací vojáci přesunou do Polska, ale žádná konkrétní dohoda ani její načasování není vůbec na stole. Jediný logický návrh je, že se na jih Evropy přesune americké velení pro Afriku.

Co se týče vojáků, kteří se vrátí domů do Ameriky, tak část jich podle Espera bude rotovat do oblasti Černého moře. To ale bude velmi nákladné. Jen toto stažení z Německa bude stát osm miliard dolarů.

Můžeme se utěšovat tím, že budoucí války budou více založeny na dronech, umělé inteligenc­i, kybernetic­e, superchytr­ých a přesných střelách a kdo ví čem ještě spíše než na tancích, velkých letadlech, hrubé síle a počtu vojsk. Jenže zkušenost praví, že počet vojáků je zrovna něco, na co Rusko docela slyší.

Prezident USA trestá Německo tak, že přesouvá vojáky na jih a západ Evropy, kde se plní zbrojní závazky NATO ještě méně než v Německu

Chybující a impulzivní prezident Vícekrát jsme na tomto místě psali, že Trumpova netrpělivo­st vůči Německu má určitou legitimitu. Německo neplní závazky výdajů na obranu v rámci NATO, podporuje ruský plynovod a závislost na ruském plynu a ještě je zcela naivní ve vztahu k Číně. Trump mohl Německu leccos naznačit tím, že by třeba převelel dva tisíce vojáků do indopacifi­cké oblasti s tím, že to je dnes hlavní světové strategick­é a geopolitic­ké divadlo. Místo toho ale trestá Německo tak, že přesouvá vojáky na jih a západ Evropy, kde se plní zbrojní závazky NATO ještě méně než v Německu.

Trump si poslední tři roky budoval image, že je na Putina tvrdší než demokraté. A v tomto směru i jednal. Nyní ale dělá chyby a rozhoduje se impulzivně. Němci se mu smějí a nemají ho rádi. To by ale na rozhodnutí prezidenta, který je formát, nemělo mít vliv. Z pohledu České republiky se to těžko kritizuje, když jsme sami k nám Američany nepozvali. Poláci, kteří dělali, co mohli, ale zatím také nic nedostali. Měli bychom však spolu s nimi zdůrazňova­t, že máme zájem, aby americká vojenská síla a přítomnost v Evropě zůstaly zachovány.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia