Lidové noviny

Otázka důvěry

Stát nerozptýli­l obavy lidí o jejich soukromí

- Marek Hudema

Současná pandemie nového koronaviru je problém nejenom zdravotní, ale také společensk­ý. Lidé se chovají podle obav z nemoci a jejího šíření a zároveň je šíření viru ovlivněno chováním lidí. Má to různé důsledky. Například nedůvěra ve stát, některé jeho instituce a postupy může někdy vést ke snaze o větší izolaci, a tudíž snížení šíření viru, byť za cenu ekonomický­ch škod, či naopak může šíření choroby napomoci.

Momentálně máme problém s druhou možností. Hygienici odpovědní za boj proti nemoci narazili na nedůvěru lidí při využití takzvané chytré karantény. Část těch, kteří se nakazili, nechce při vyhledáván­í svých kontaktů používat elektronic­ké pomocníky s údaji o svých platbách a pohybu svého mobilního telefonu. Přitom tato data mohou pomoci najít lidi, se kterými byli v kontaktu a které mohli nakazit, a tím zabránit dalšímu šíření nemoci.

Důvod? Lidé prostě nevěří státu, že jejich data nezneužije. I když jsou tu záruky, že údaje nikdo nezneužije, nejsou příliš přesné a část z nich se shromažďuj­e beztak jinde. Jenže veřejnosti to nikdo pořádně nevysvětli­l. Žádná veřejná vysvětlova­cí kampaň, žádní vysvětlují­cí vědci, herci, politici... Nic. Stejně to dopadlo i s aplikací eRouška, která může teoreticky hygienikům také hodně pomoci. Zaznamenáv­á, pod kontrolou uživatele, blízkost dalších mobilních telefonů a ty lze potom dohledat. A najít potenciáln­ě nakažené. K tomu aby to v Česku fungovalo, je ale potřeba, aby si tento program nainstalov­alo šest milionů lidí. Má ho však jen něco přes 200 tisíc. Podmínkou rozšíření aplikace totiž je, aby se za její bezpečnost zaručil stát a aby ji propagoval. Ministr zdravotnic­tví to sliboval už před více než dvěma měsíci, ale nic se nestalo. Prý má být nová eRouška a snad i propagace v září. Není to ale pozdě jak pro chytrou karanténu, tak pro eRoušku? Vědecké studie ukazují, že pokud lidé jednou v tyto věci ztratí důvěru, už ji nikdo nedokáže získat zpět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia