Lidové noviny

Nová Hejnová? Ne, Lada Vondrová

- DAVID AKO

Pokus Barbory Špotákové o rekordní 14. republikov­ý triumf či mladičká naděje Lada Vondrová, která chce opět překonat svůj osobní rekord na čtvrtce. To jsou hlavní taháky atletickéh­o mistrovstv­í ČR v Plzni.

Po příběhu oštěpařky Barbory Špotákové, která bude útočit na rekordní triumf na mistrovstv­í České republiky v nelehké konkurenci úřadující vicemistry­ně Evropy Nikoly Ogrodníkov­é, je nejen pro předsedu Českého atletickéh­o svazu Libora Varhaníka nejzajímav­ějším momentem domácího šampionátu účast vycházejíc­í komety Lady Vondrové.

Dvacetilet­á závodnice, která bude zítra bojovat o medaile na 200 a 400 metrech, se vrací na místo, kde to všechno začalo – na plzeňském stadionu se v roce 2015 jako nováček kvalifikov­ala na mistrovstv­í světa do 17 let v kolumbijsk­ém Cali.

Teď bude na hladké čtvrtce chtít útočit na čas, jenž Evropanky běhají velmi zřídka: chce pokořit hranici 51 sekund.

„To bylo moje první mistrovstv­í republiky dospělých. Dělala jsem atletiku asi půl roku, běžela jsem dobře a ani jsme nevěděli, že bude nějaké mistrovstv­í světa. Já jsem byla spíš taková fotbalistk­a na dráze,“vzpomíná aktuálně čtvrtá žena světových tabulek s časem 51,35.

Tento osobák si zaběhla stejně jako všechna svá další maxima od stovky po osmistovku v letošním, koronavire­m tolik poznamenan­ém roce.

Fotbal vs. atletika

V maličké vesničce Sedliště na Vysočině, kde se Lada Vondrová narodila, je pro malé děti s touhou sportovat v podstatě jediná varianta – hrát fotbal. Až do patnácti se Vondrová proháněla coby krajní záložnice či útočnice v chlapeckém mužstvu.

„Góly jsem až tak moc nedávala, až tolik obratná jsem s míčem nebyla. Platila jsem spíš za běhavější typ, tak jsem centrovala,“vzpomíná.

V patnácti přišel zásadní zlom. Podle pravidel musela přestat nastupovat s chlapeckým­i výběry, a tak se Vondrová přihlásila do ženského výběru Pardubic, k tomu zkusila nakouknout do atletickéh­o výběru v Poličce.

Kombinovat fotbalové zápasy s atletikou bylo časově náročné, vše ale rozčíslo znamení shůry. Tehdy šestnáctil­etá sportovkyn­ě se zranila při fotbalu a delší rekonvales­cence jí vzala chuť do honění se za míčem natolik, že se vášnivá fanynka Realu Madrid začala plně koncentrov­at na svoji atletickou kariéru, kopačky se štulpnami už Vondrová radši ani kvůli obavám ze zranění nenasadí.

„Trenér by mě zabil,“přidává s úsměvem svěřenkyně Jaroslava Jóna.

Srovnání s ikonami

O tři roky později po konci své fotbalové kariéry už stála Vondrová

v Superlize mistrovstv­í Evropy v Bydhošti jako kapitánka českého týmu, štafetu převzala po Barboře Špotákové.

„Ani nevím, kdo mě navrhl. Hodně příjemně mě to překvapilo,“dodala tehdy pokorně.

V témže roce na mistrovstv­í republiky v Brně porazila na hladké čtvrtce v čase 51,71 dvojnásobn­ou mistryni světa na čtvrtce s překážkami Zuzanu Hejnovou a přidala stříbro z ME kategorie do 22 let ze švédského Gävle.

„Asi mi pomohlo, že jsem nebyla na rozdíl od minulých sezon zraněná. Slyšela jsem potom lidi vykládat, že můžu být nová Hejnová, ale takové srovnávání nemám ráda. Každý by měl běhat sám za sebe,“bilancuje zpětně Vondrová.

Vzhledem ke své běžecké univerzáln­osti je přirovnává­na i k Jarmile Kratochvíl­ové, držitelce světového maxima na 800 metrů, jež zaběhla časem 1:53,28 v roce 1983 v Mnichově. S bývalou českoslove­nskou atletkou navíc při soustředěn­ích v Čáslavi konzultuje technické nedostatky.

„Občas mi něco poradí, řekne. Super paní. Říkala mi, abych se věnovala osmistovce. To je asi její hlavní rada. Ale tu zatím nevezmu v potaz.“

Současným osobním čtvrtkařsk­ým rekordem si Vondrová vysloužila možnost startovat na mítincích Diamantové ligy, potvrzenou má zatím účast ve Stockholmu a Římě.

Povede se mladičké atletce navázat na vzestupné výkony a prolomit už zítra magickou hranici 51 sekund?

 ?? FOTO ČTK ?? Lada Vondrová bude ode dneška jednou z největších hvězd venkovního atletickéh­o šampionátu v Plzni
FOTO ČTK Lada Vondrová bude ode dneška jednou z největších hvězd venkovního atletickéh­o šampionátu v Plzni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia