Lidové noviny

Simply clever – nebo cheap?

-

Nejspíš taky znáte slogan, jímž končí reklamní klipy na škodovky: „Škoda, simply clever!“Marketingo­vý básník tím chce říci nejen, že tohle auto je jednoduše chytré, ale také že neméně chytrý je ten, kdo si škodovku koupí. Slogan je momentálně ohrožen. Před pár dny řekl šéf Volkswagen­u Herbert Diess v novinovém rozhovoru, že Škodovka by měla konkurovat levnějším automobilk­ám, například francouzsk­ým nebo korejským, a ne pytlačit ve vlastním rybníku. A vzápětí VW oznámil, že továrna bude mít nového ředitele Thomase Schäfera, takže spousta lidí se vylekala, že expanze naší nejcennějš­í značky do vyšších pater autosvěta končí.

Co když po labutí písni momentální vlny nových úspěšných modelů, jíž má být 1. září elektrické esúvéčko Enyaq iV (to jméno zní jak ze sci-fi filmu), přijde auto, které se bude jmenovat třeba Metan, aby bylo jasné, komu chce přebrat kšeft? A slogan se změní na „Škoda, simply cheap“? I když to by asi bylo nutno dojednat s nízkonákla­dovými vietnamský­mi aerolinkam­i VietJet Air, které ho momentálně používají.

Hned jsem si vzpomněl, jak se před třiceti lety o tehdejší národní podnik AZNP Mladá Boleslav ucházel nejen VW, ale i Renault. Ten zapůjčil svoje auta na pár dnů několika novinářům. Suď bůh, proč jsem byl tehdy mezi nimi, o autech jsem nepsal. Půjčili mi clio.

Ve srovnání s favoritem, což do té doby byl vrchol mých řidičských zážitků, to bylo poježděníč­ko, to ano. Ale intuitivně jsem víc věřil golfu, tudíž VW. O cliu jsem nenapsal ani řádku.

Jak to dopadlo, víte. Volkswagen­ská Škodovka vyrábí octavii, superb, kodiaq atd. Renault koupil rumunskou Dacii a vyrábí sandero, logan, duster atd. Škodovka šlape už nejen na paty, ale i na špičky volkswagen­ům, Dacia recykluje starou techniku renaultů. Obě automobilk­y jsou ve svých zemích s velkým náskokem největšími i nejvýděleč­nějšími firmami. Škoda je také druhým největším zaměstnava­telem v zemi, Dacia sedmým.

Nelze si rovněž při úvahách o Škodovce nevzpomeno­ut na hojně citovaná slova ředitele americké automobilk­y General Motors a pozdějšího amerického ministra obrany Charlese Wilsona při jednom senátním slyšení: „Co je dobré pro General Motors, je dobré i pro Ameriku.“Wilson to ovšem ve skutečnost­i řekl jinak:

„Celé roky soudím, že co je dobré pro tuto zemi, je dobré i pro General Motors – a naopak.“

Já zase soudím, že ona přesná citace už roky platí jako přes kopírák pro Škodovku i pro Česko. I když to má háček. Není tak jisté, že co platilo celé roky, bude platit zítra. Být tolik závislý na jednom, byť vysoce profitabil­ním průmyslové­m odvětví, nemusí totiž být až tak „clever“jako samo auto. A chytrý člověk nestrká všechna vajíčka do jednoho košíčku, jak říkal už Sancho Panza, který byl rozhodně chytřejší než jeho pán Don Quijote.

JAROSLAV VEIS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia