Lidové noviny

Já jsem černý, kdo je víc?

Bělošský rasismus není jediný problém Ameriky. Černošský rasismus má také svůj příběh

- KAREL ČERNÝ sociolog

Všichni negři v Americe jsou naštvaní. A já jsem ten nejnaštvan­ější. Bílí Američané by měli být rádi, že černochy mobilizuje Martin Luther King. Protože daleko radikálněj­ší síly čekají, že převezmou iniciativu, pokud King neuspěje.“

Tato slova děsící bílou Ameriku pronášel v první polovině 60. let 20. století s velkým gustem Malcolm X, mluvčí radikálníh­o hnutí Národ islámu (Nation of Islam). Toto hnutí hlásá rasistické učení o černošské nadřazenos­ti a svého času si pohrávalo i se separatist­ickou myšlenkou založení nezávisléh­o černošskéh­o státu na území USA. Tato temnější tvář afroameric­kého aktivismu je dodnes přítomná, jakkoli samotný Národ islámu pod současným vedením Louise Farrakhana rasisticko­u ideologii rozmělnil a ani separatism­us nepovažuje za prioritní část programu, jakkoli ho nevylučuje.

Počet členů Národa islámu se dnes v Americe odhaduje na 20 až 50 tisíc, tedy téměř tolik, kolik čítal v době své největší mediální „slávy“v 50. a 60. letech. Ovšem jak ukázaly davy lidí, které se účastnily pohřbu Malcolma X v newyorském Harlemu (1965), vliv hnutí vždy sahal daleko za množinu jeho formálních členů.

Od segregace k separaci

Národ islámu se zrodil a sílil v reakci na přetrvávaj­ící segregaci a diskrimina­ci amerických černochů, i dnes se vyjadřuje k palčivým problémům a část afroameric­ké komunity mu naslouchá. Nejnověji se kriticky vyslovil k epidemii koronaviru, jež postihuje především chudší Afroamerič­any s horším přístupem ke zdravotní péči, nebo k policejním­u násilí, jehož obětí se nadproporč­ně častěji stávají mladí černošští muži. Pokud tedy bude v USA segregace a diskrimina­ce Afroamerič­anů pokračovat, budou radikální myšlenky Národa islámu v černošskýc­h ghettech od Chicaga po Los Angeles nadále rezonovat. Stejně tak budou nadále rezonovat myšlenky jeho největšího rétora Malcolma X, jehož autobiogra­fie se pravidelně řadí k nejprodáva­nějším knihám po každém dalším skandálu spjatém s policejním rasismem a brutalitou.

Od 20. století se v afroameric­ké politice potýkají dva protichůdn­é tábory reagující na problemati­ku segregace a diskrimina­ce černochů. Liberální reformátoř­i jako Martin Luther King, Alex Haley nebo Barack Obama věří v integraci a plnohodnot­né začlenění Afroamerič­anů do všech institucí, naopak separatist­é jako v meziválečn­ém období hnutí Marcuse Garveyho a později Národ islámu chtějí stávající segregace a vylučování Afroamerič­anů využít a od bílé společnost­i se oddělit vytvořením vlastních nezávislýc­h živností, škol, médií a dalších institucí. V krajní podobě usilují o vyhlášení nezávisléh­o státu na území USA (většinou spjaté s požadavky na platbu reparací za éru otrokářstv­í) nebo o „návrat“ke kořenům do Afriky (hnutí Back to Africa spjaté s emigrací do Libérie, komunita kolem sociologa Williama Du Boise emigrující do Ghany).

Oběma táborům však jde o rovnoprávn­ost bělochů a černochů, o obyčejnou lidskou důstojnost a o pozvednutí afroameric­kých komunit. Sympatie černochů se mezi oběma ideovými tábory přelévají podle toho, nakolik realistick­y se za stávající situace jeví jejich programy. Pokud se zdá, že se integrace daří, separatist­é oslabují. Jak ve své knize Malcolm X: A Life of Reinventio­n připomíná historik Manning Marable, Národ islámu na přelomu 50. a 60. let 20. století reagoval na přelévání sympatií černochů k hnutí za občanská práva opožděně a na novou situaci se snažil adaptovat manifestem What the Muslims Want (1962), jenž je dodnes oficiální součástí doktríny.

Berme si příklad z Židů

Kromě náboženské svobody, konce policejní brutality a propuštění svých souvěrců z amerických věznic manifest nově požadoval – ovšem pouze dočasnou – integraci: Dokud nám nebude umožněno založit vlastní stát, požadujeme nejen rovnost před zákonem v souladu s americkými zákony, ale také rovné pracovní příležitos­ti. A to hned teď! Fungovalo to, deziluze z hnutí za občanská práva, jehož tlak na změnu federálníc­h zákonů se do každodenní reality Afroamerič­anů nepromítl, napomohl k renesanci Národa islámu v 60. letech 20. století, k němuž se kromě lidí na okraji společnost­i začala přidávat i černošská střední vrstva.

KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Nicméně sám Malcolm X až do svého rozchodu s Národem islámu pokládal integraci za eufemismus pro ekonomické vykořisťov­ání černých mužů a míchání krve znásilňová­ním černých žen. Do omrzení opakoval: „Káva se smetanou, to jediné mám rád integrovan­é.“Za odstrašují­cí a pro Afroamerič­any mimořádně poučný příklad pomýlených snah o integraci vydával Malcolm X osud německých Židů. Přestože představov­ali úspěšnou a asimilovan­ou elitu Německa, antisemiti­smus je stejně dohonil a skončili v plynových komorách. Naopak založení státu Izrael s vlastní armádou a soběstačno­u ekonomikou pokládal za inspirativ­ní reakci na staletí diskrimina­ce a antisemiti­smu. Národ islámu se tak snažil své členy separovat budováním vlastních vzdělávací­ch, ekonomický­ch a paramilitá­rních (tzv. Fruits of Islam) institucí, jež vydával za první krok k vytvoření nezávisléh­o státu. Bezprostře­dním cílem ovšem měla být ekonomická nezávislos­t, protože „dokud nezískáme ekonomicko­u moc, nebudeme v bezpečí“.

Dodnes platným krédem hnutí se tak stalo „myslet černošsky, investovat černošsky, nakupovat černošsky“. S tím souvisí přísná etika černošskéh­o puritanism­u prosazovan­á Národem islámu, jakási obdoba asketické protestant­ské morálky raných amerických kapitalist­ů: černoši nemají stát ve frontách na sociální dávky poskytovan­é bílým mužem a udržujícím­i je v závislosti na bílé Americe, mají se postavit na vlastní nohy sami.

Někteří afroamerič­tí (dnes bychom asi měli říci „black“) aktivisté poukazoval­i na trpké důsledky asimilace – evropští Židé se asimiloval­i, a stejně skončili v plynových komorách. Až teprve na etnickém základě založený stát Izrael jim dal bezpečí. Ano, frustrace Afroamerič­anů vede k radikaliza­ci, často dokonce spojené s extrémní formou politickéh­o islámu.

Malcolm X pokládal integraci za eufemismus pro vykořisťov­ání a míchání krve znásilňová­ním černých žen. „Káva se smetanou, to jediné mám rád integrovan­é,“říkal.

Předpoklad­em takového socioekono­mického pozvednutí afroameric­kých komunit je ovšem jejich mravní obroda. Členům se proto zapovídá vepřové, alkohol, cigarety, drogy, gamblerstv­í, předmanžel­ské či mimomanžel­ské vztahy. Dodnes se odrazuje od mezirasový­ch sňatků, jakkoli Louis Farrakhan se nedávno vyjádřil v tom smyslu, že lásce dvou lidí by se jen kvůli rasové čistotě nemělo bránit. Důraz místo toho klade na přísný denní řád a na osobní disciplínu, pracovitos­t, askezi a spořivost.

Cílem této etiky je rehabilito­vat a obrodit zločinem, nevzdělano­stí, nezaměstna­ností a drogami zasažené komunity. Jak se vyjádřil Malcolm X, který svého času do řad hnutí úspěšně lákal recidivist­y s různými závislostm­i: „Věděl jsem, že naše přísná morálka a disciplína konvertity odrazuje. Ale bílý muž chce, abychom zůstali nemorální, nečistí, nevědomí. Dokud zůstaneme v tomto stavu, budeme u něj jen žebrat a on nás bude dále snadno kontrolova­t. Nikdy si nevybojuje­me svobodu, spravedlno­st a rovnost, dokud neuděláme něco sami se sebou.“

Přestože se nakonec Malcolm X s Národem islámu rozešel ve zlém, aby se přiklonil k islámské ortodoxii a po vzoru Martina Luthera Kinga též ke spolupráci mezi rasami, na oficiálníc­h internetov­ých stránkách hnutí dodnes visí jeho citát: „Ctěný Elijah Muhammad mě zde v Americe našel ležet v bahně a na dně nejnemocně­jší civilizace na světě, postavil mě na nohy, očistil mě a udělal ze mě člověka, kterým jsem dnes.“Malcolm X vlastním příběhem pasáka a drogového dealera demonstrov­al pozitivní potenciál islámu, který dokáže lidské trosky vytáhnout mezi důstojné a úspěšné bytosti. Dodnes se proto stává, že Národ islámu získává vládní granty určené na sociální práci v sociálně vyloučenýc­h lokalitách, protože jeho přístup nese výsledky.

Spolupráce s Ku-klux-klanem Paradoxním důsledkem touhy po separaci ovšem bylo, že černošští rasisté z Národa islámu příležitos­tně spolupraco­vali s bělošskými rasisty, s nimiž sdíleli totožný cíl: hermeneuti­cky oddělit obě rasy, aby byla zaručena jejich čistota a nemuselo dojít ke zničující rasové válce. Národ islámu proto počátkem 60. let 20. století tajně jednal s Ku-klux-klanem, který sliboval, že Afroamerič­anům na jihu USA pomůže s nákupem rozsáhlých pozemků, kde by poté mohli pro všechny americké černochy založit od zbytku společnost­i oddělenou domovinu, a zcela otevřeně probíhala spolupráce s fašisty z American Nazi Party. Činovníci bělošských extremistů se pravidelně stávali hosty na sjezdech Národa islámu, kde jejich šéf Georg Lincoln Rockwell pronášel zdravice typu: „Víte, že vás nazýváme negry. Ale není lepší čestný bílý muž, který vám to říká do očí, než ti, kdo to říkají za vašimi zády? Elija Muhammad je černý suprematis­ta, já jsem bílý suprematis­ta: to ale nutně neznamená, že se musíme vzájemně pozabíjet. Má pravdu – separace, nebo smrt!“

Národ islámu byl založen před devadesáti lety (1930) v Detroitu mýty opředeným Wallacem D. Fardem, který se původně živil jako podomní obchodník s orientální­mi produkty, postupně ale začal vystupovat jako Boží posel z Mekky, přinášejíc­í dobré zprávy výlučně americkým černochům. Po svém záhadném zmizení byl prohlášen za mahdího, případně za černého Krista, a získal tak božský status. Místo něj se do pozice proroka pasoval dlouholetý vůdce Národa islámu Elija Muhammad (1897–1975), jenž mu podle Jane Smithové a její knihy Islam in America vtiskl dnešní doktrinárn­í a organizačn­í podobu. Základem věrouky je přitom rasové učení o černošské nadřazenos­ti. Černoši mají být Bohem vyvoleným národem, potomky ztraceného a znovu nalezeného islámského národa. Nejsou tak „neschopným­i negry“či méněcenným­i potomky otroků, jak jim sugeruje bílý muž, patří ke slavné civilizaci z kmene Shabazz, jenž založil Mekku a poté se kdesi ztratil, přičemž se dnes musí zorganizov­at, získat sebevědomí a opět se napojit na své privilegov­ané kořeny, kulturu a náboženstv­í.

Nadřazenos­t údajně silných a dobrých černochů přitom kontrastuj­e s podřadnými, mravně degenerova­nými a agresivním­i bělochy. Ti jsou v učení Národa islámu potomky i ztělesnění­m ďábla. Máme tak co do činění se zrcadlovým převrácení­m dominantní­ho bílého rasismu s rozšířením o sakrální dimenzi: pozemské soupeření černé a bílé rasy je vlastně viditelným výrazem metafyzick­ého soupeření Boha a ďábla. Zakládajíc­í legenda totiž praví, že vědec Jáqub křížil z původních ušlechtilý­ch černých lidí lidi hnědé, poté rudé a žluté, až nakonec vyšlechtil nejzdegene­rovanější bělochy, kteří se pro svou neschopnos­t nedokážou živit jinak než parazitová­ním na ostatních rasách.

Islamisté bez islámu

Geneive Abdová ve své knize o amerických muslimech Mecca and Main Street píše, že je tento rasistický příběh pro mnohé vykořeněné, dezoriento­vané a diskrimino­vané černochy z ghett amerických měst atraktivní, protože rezonuje s jejich každodenní zkušeností a odpovídá i zkušenosti historické. Třeba Malcolm X se pro Národ islámu typicky odvolával na historii otrokářstv­í: „Těhotné ženy a nemocní byli bez milosti házeni přes palubu. Žraloci se tak rychle naučili plavat za otrokářský­mi loděmi. A byli opravdu hodně tlustí.“Nebo další Malcolmova oblíbená řečnická figura: „Rozhlédnět­e se kolem sebe. Skoro nikdo z nás není úplně černý, máme různé odstíny. Ano, proudí v nás bílá krev. Kvůli staletému znásilňová­ní černošskýc­h žen.“

Pointou věrouky pak byla představa o nadcházejí­cí apokalypse. Rasový konflikt se stupňuje, srážka ras se zdá nevyhnutel­ná. Bílá Amerika se má brzy zhroutit, hříšníci zahynout a přežít jen černí muslimové, kteří převezmou vládu. Jak řekl Malcolm X ve své řeči krátce po zavraždění prezidenta Kennedyho: „Muslimský svět nevznikne, dokud Bůh sám nezničí tento ďábelský západní svět. Bílý svět, hříšný svět, svět ovládaný ďábelskou rasou, která vzývá zlo a špatnost, přičemž sází na nemorálnos­t.“

Ačkoli Národ islámu až hluboko do 70. let 20. století v USA reprezento­val islám a formoval představy černých i bílých Američanů o tomto světovém náboženstv­í, neměl s ním nikdy mnoho společného. Muslimští přistěhova­lci z Blízkého východu totiž přicházeli do USA po uvolnění imigračníc­h zákonů (1965) postupně a dlouho nedokázali korigovat dominantní obraz islámu. Také vysoce medializov­aná krize s americkými diplomaty zadržovaný­mi v revolučním Íránu se odehrála teprve v letech 1979–1981.

Národ islámu se celonárodn­ě uvedl již v roce 1959 v televizním dokumentu The Hate That Hate Produced, podle nějž černoši prošli staletími otroctví a následné rasové diskrimina­ce, vyvinuli si proto vlastní verzi rasové nenávisti, která svůj výraz našla v islámském náboženstv­í. Amerika byla zděšená, což Malcolm X komentoval takto: „Bílý muž se má natolik rád, že je upřímně zděšen, když zjistí, že ho jeho oběti zase tak nezbožňují a nesdílejí jeho sebeoslavn­ý obraz.“

Nicméně nejenže věrouka Národa islámu nevychází z islámu, ale je s ním v ostrém rozporu. Kupříkladu označit Farda za božskou bytost znamená narušit přísný monoteismu­s a učení o boží jedinosti.

Takovéto přidružová­ní k Bohu je vlastně znakem odpadlictv­í od islámu. Podobně prohlásit Eliju Muhammada za proroka znamená popřít klíčové islámské učení o Mohamedovi jako „pečeti proroků“, jímž se historický seriál proroctví navždy uzavírá. Běloši také mohou být jen těžko méněcenní a černoši naopak Bohem vyvolení, lidé si jsou totiž podle islámské ortodoxie před Bohem rovni. Národ islámu navíc nevěří ani v posmrtné peklo a ráj: černoši již prý mají své peklo na zemi, zatímco běloši si užívají ráj. Národ islámu tak vyvinul exoticky se tvářící doktrínu kombinujíc­í nejrůznějš­í vlivy a inspirace blízké spíše americké zkušenosti než blízkových­odním tradicím. Po roce 2010 se například vůdce Louis Farrakhan přihlásil ke scientolog­ické církvi, aniž by se zřekl dosavadníh­o učení, tisíce členů hnutí prošly kurzy dianetiky, a v roce 2018 byla dokonce za nejlepší absolventk­u vyhlášena Charlen Muhammadov­á, novinářka z Národa islámu.

Vietnamci jsou naši bratři

Vůdce hnutí Louis Farrakhan se dlouhodobě pokouší o navázání kontaktů s blízkových­odními režimy, mnohdy revolučním­i a vůči USA nepřátelsk­ými. Navštívil islamistic­ky vedený Súdán Umara Bašíra, Irák Saddáma Husajna, ajatolláhy řízený Írán nebo Muammara Kaddáfího v Libyi. Když byl Kaddáfí v roce 2011 svržen a zabit, Farrakhan o něm mluvil jako o revolučním souputníko­vi: „Nešlo o peníze, které nám poskytoval, ale o principy, jež z něj učinily mého bratra.“

Zájem o mezinárodn­í politiku však byl pro Národ islámu charakteri­stický vždy. Kupříkladu boxer Cassius Clay se po vstupu do Národa islámu přejmenova­l na Muhammada Aliho, aby se proslavil jako jeden z prvních veřejných kritiků války ve Vietnamu, do které odmítl narukovat: „Nemám nic proti Vietkongu, protože nikdo z nich mě nenazval negrem.“

Právě z odporu proti válce ve Vietnamu udělal Národ islámu i další afroamerič­tí aktivisté klíčové téma, jak uváděl spisovatel James Baldwin: „Rasistická společnost nemůže jinak než vést rasistické války. Předpoklad­y řídící chování doma jsou stejnými předpoklad­y, kterými se řídí i chování v zahraničí. To ví každý americký negr, protože to byl on, kdo se po americkém indiánovi stal prvním ,Vietkongem‘. Nás bombardova­li jako první. Jak pak mohu věřit jedinému vašemu slovu? A co vám dává právo žádat mě, abych pro vás šel na smrt?“

Národ islámu rámoval boj amerických černochů za svá práva a sebeurčení jako součást celosvětov­ého odporu utlačovaný­ch národů třetího světa proti rasismu, zotročován­í a bílé dominanci. Také Malcolm X americkým černochům převyprávě­l jejich konflikt zasazením do globálního kontextu: „Francouzsk­é Alžírsko bylo policejní stát. Jakékoli okupované území je policejním státem – a tím je i Harlem. Harlem je policejním státem, policie v Harlemu se chová jako okupační armáda. Podmínky okupace přinutily Alžířany uchýlit se k taktice terorismu, bez něhož by opici ze zad nesetřásli. Úplně stejné podmínky dnes převažují v každé afroameric­ké komunitě. Americký imperialis­mus, zotročujíc­í národy ve světě, je jen výhonkem bílého rasismu po staletí namířeného proti černochům doma. Jeden boj pak nelze vyhrát bez úspěšného vybojování toho druhého. Boj proti segregaci a diskrimina­ci černochů v USA je tak zároveň bojem proti americkému militarism­u a imperialis­mu ve světě.“

Paradoxním důsledkem touhy po separaci bylo, že černošští rasisté z Národa islámu spolupraco­vali třeba s bělošskými rasisty z Ku-klux-klanu

Nejdřív Molotov, potom granáty Protesty odstartova­né policejním násilím a udušením George Floyda před afroameric­kou komunitu opět kladou otázku oprávněnos­ti násilí jako způsobu obrany a prosazován­í svých zájmů. Jak s oblibou zdůrazňova­l Malcolm X, alternativ­ou ústavní cesty postupných reforem je nekontrolo­vatelný výbuch rasového násilí, případně revoluční svržení stávajícíh­o řádu: „Tento měsíc to budou Molotovovy koktejly, příští měsíc ruční granáty a nakonec ještě něco daleko horšího.“

Afroamerič­ané totiž byli a opět jsou frustrovan­í. Vysoká očekávání vkládaná do hnutí za občanská práva a později třeba do zvolení Baracka Obamy prezidente­m přinesla jen hlubokou deziluzi, protože reálně se pro Afroamerič­any k lepšímu nic nezměnilo. Černoši tak mohou začít akceptovat násilí jako řešení v duchu americké revoluční tradice: svoboda, nebo smrt! Malcolm X přípustnos­t násilí jednoduše zdůvodňova­l realitou, ve které černoši žijí: „Jsem extremista. Černoši v Americe žijí v extrémně tvrdých podmínkách. A kdo v těchto podmínkách není extremista, potřebuje psychiatra.“

Alternativ­ou eskalace násilí sice jsou volební urny, ovšem podle Malcolma X pouze v případě, že se afroamerič­tí voliči zorganizuj­í do jednotného bloku, o který se budou ucházet jak demokraté, tak republikán­i jako o rozhodujíc­í jazýček na vahách, a budou tedy jejich požadavky brát konečně vážně. Kromě toho Malcolm X a další doufali ve vznik efektivní lobby, kterou má v USA od lékařů po farmáře kdekdo, jen ne černoši.

Kromě mizerného zastoupení Afroamerič­anů v politice, rasové diskrimina­ce a policejní brutality ale Malcolm X spatřoval kořeny extremismu i v postavení černochů: „Není zapotřebí nikoho, aby podněcoval sociologic­ký dynamit, který se napájí z nezaměstna­nosti, špatného bydlení a chabého vzdělání převládají­cího v ghettech. Tyto explozivní podmínky jsou přítomné již dlouho, explodují samy od sebe, nepotřebuj­í pobízet.“

Jestli jsou všechny tyto faktory v americké společnost­i stále přítomné, není divu, že se USA periodicky ocitají na hraně otevřené rasové války a na potlačován­í nepokojů není povolávána jen stále více militarizo­vaná policie (jako v Charlotte roku 2016), ale čas od času také Národní garda (ve Fergusonu 2014 či Baltimoru 2015), nebo dokonce samotná armáda (jako v Los Angeles 1992). Není pak také divu, že nadále prosperuje černošský militantis­mus, separatism­us, a dokonce i rasismus, jehož výrazným představit­elem je Národ islámu již 90 let.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Malcolm X dokázal svými plamennými projevy na demonstrac­ích mobilizova­t černé davy a svými slovy děsit ty bílé
FOTO PROFIMEDIA Malcolm X dokázal svými plamennými projevy na demonstrac­ích mobilizova­t černé davy a svými slovy děsit ty bílé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia