Lidové noviny

Cos nadváhou?

- VLADIMÍR KARPENKO fyzikální chemik

Středem pozornosti je dnes koronaviru­s, přitom máme ve světě už delší dobu jinou epidemii, nikoli nakažlivou – obezitu. „Je skutečně nevyvratit­elné, že obezita má některé negativní dopady,“napsal profesor David Allison z Indiana University v USA. Nepochybně mu dáme za pravdu, s tímto nemilým stavem našeho těla souvisí cukrovka, kardiovask­ulární a další zdravotní problémy. Už v 70. letech se objevilo měřítko body mass index (BMI), jež publikoval fyziolog dr. Acel Keys. Nejspíš to znáte, internet oplývá jeho výpočty: tělesná hmotnost v kilogramec­h se dělí druhou mocninou výšky v metrech. Vypočteme, pohlédneme do tabulek – a najednou začneme hledat dietu.

Ovšem nic není dokonalé, jsme různí. Diskuse o BMI znovu ožívá zvlášť v USA, kde je obezita doslova metlou. Není sporu, že osoby opravdu výrazně obézní jsou rizikovou skupinou. V rozsáhlém výzkumu vědci zkoumali vztah mezi úmrtností a BMI, kde se vcelku dalo tušit, že příliš nízké stejně jako velmi vysoké hodnoty mají špatnou prognózu. Vyšla křivka tvaru „U“, kde (opět očekávaně) je její nejnižší bod u té „správné“hodnoty BMI. Ale pozor – v minimu je křivka plochá, takže stejná úmrtnost byla u osob s lehkou nadváhou, a dokonce s mírnou obezitou.

Požadavky jsou jen čtyři: nekouřit, alkohol konzumovat omezeně, volit stravu s dostatkem ovoce a zeleniny a 12krát měsíčně mít nějakou fyzickou aktivitu

Již začátkem tisíciletí se objevovaly zmínky, že pacienti s vyšším BMI přežívají srdeční operace častěji než ti s normální hodnotou, podobná pozorování se objevila u osteoporóz­y a některých zranění. Zrodil se termín „paradox obezity“. Proč tomu tak je, nevíme.

Následujíc­í výzkumy ukazují, že BMI, zdravotní stav i úmrtnost vytvářejí složitý obraz. Hraje v něm roli pochopitel­ně genetická dispozice, s tou však sotva něco podnikneme. Faktor, který je v naší moci, je životní styl. Následujíc­í studie se na to zaměřily a přišly s několika klíčovými body. Požadavky přitom nejsou velké, jsou pouze čtyři: nekouřit, alkohol konzumovat jen omezeně, volit stravu s dostatkem ovoce a zeleniny a aspoň dvanáctkrá­t měsíčně mít nějakou fyzickou aktivitu. Když se pravděpodo­bnost úmrtí porovnala s těmito požadavky, ukázalo se, že s každým splněným bodem úmrtnost klesá. Provádělo se to pro všechny skupiny BMI a nakonec ti, kdo splnili všechny body, vykazovali úmrtnost stejnou, a to bez ohledu na BMI. Analogický graf, tentokrát rozdělený pro BMI pod 25, 25–30 a přes 30, je neméně zajímavý. Ti s BMI nad 30, kdo se neřídili žádnou z rad, vykazovali úmrtnost několikaná­sobně vyšší ve srovnání s osobami s BMI pod 25. Ovšem pokud dodržovali uvedená čtyři doporučení, úmrtnost vycházela stejná pro všechny skupiny.

Zatím je zřejmé, že naše tělesná hmotnost si žádá komplexněj­ší přístup. Odborníci doporučují při posuzování zdravotníh­o stavu přijímat BMI jako jedno z více kritérií, ale pokud příliš nevybočuje z mezí, patrně nenutit k dietám. Zkrátka zkuste si vypočítat svůj BMI, ale především se pokuste řídit těmi čtyřmi jednoduchý­mi radami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia