Lidové noviny

Sport? Kdepak, politika a doping!

- VÁCLAV CIBULA spolupraco­vník LN

Od nejpodivně­jších olympijský­ch her v Moskvě právě uplynulo čtyřicet let. Olympiádu kvůli invazi SSSR do Afghánistá­nu bojkotoval­i Američané a dalších téměř třicet států, mnozí z těch, co přesto přijeli, soutěžili nadopovaní zakázanými látkami. Zrodily se tam velké příběhy, jen málo ale měly společného se sportem.

Letní olympijské hry 1980 v Moskvě se staly dokonalou ukázkou toho, že o sport v té době vůbec nešlo. Nejprve šlo o politickou přetahovan­ou, kdy kvůli sovětské okupaci Afghánistá­nu vyhlásily bojkot nejen západní země jako USA a Kanada, ale i množství muslimskýc­h států, a také šlo o festival dopingu. Hry podle očekávání přinesly největší úspěchy sportovcům ze socialisti­ckých států, což vzhledem ke státem řízenému dopování vlastně vůbec nebyl žádný div. Po vzoru Sovětského svazu se do toho s gustem pustili především v nejamoráln­ější sportovní mocnosti, v NDR.

Pozadu nezůstali ani českoslove­nští sportovci. První svědectví o státním dopingu se ostatně objevuje již před olympiádou v Montrealu 1976, později se to ovšem rozjelo opravdu ve velkém. Třeba na moskevskýc­h hrách to dokonce vedlo k takovým absurditám, jako že se šéf ČSTV Antonín Himl obořil na bronzový veslařský dvojskif Vochoska–Pecka se slovy: „Zklamali jste mě. Vsadil jsem na vaše vítězství bednu vodky! Kdybyste se podrobili komplexní lékařské péči, nepřišli byste o zlaté medaile. Navíc jste ochudili společnost o velké zážitky.“

Samozřejmě: onou „komplexní lékařskou péčí“se rozumí řízené požívání anabolik. Česká koulařka Helena Fibingerov­á na dopingové téma později prohodila: „Byla to jiná doba. Nikdo už vám o dopingu neřekne pravdu.“A věčný vtipálek diskař Bugár, který v Moskvě poslal disk pro stříbrnou medaili, přidal šalamounsk­ý pohled na věc: „Koho nechytí, ten nedopuje…“

Ve stínu velké politiky

Do hry o letní olympiádu v roce 1980 původně hodlala zasáhnout i Praha, když koncem šedesátých let její kandidatur­u vyhlásil tehdejší ministr tělovýchov­y Emanuel Bosák. Zřídil se olympijský fond, vyrobily se propagační odznaky a začalo se pracovat na tom, aby největší sportovní svátek na planetě hostilo naše hlavní město. To však trvalo pouze do okamžiku, kdy sovětští vládní činitelé prohlásili, že o zmíněný termín mají zájem oni. Bosák a jeho blízcí srazili paty a urychleně na všechno zapomněli. Vše se bleskově a hlavně tiše odvolalo, a tak se Moskva těšila a doufala, že její komunistic­ký režim, jemuž vládl v té době již těžce nemocný Leonid Brežněv, si i díky dobře zorganizov­aným hrám vylepší svoji pověst ve světě.

Moskva se přitom toužila předvést světu již na letních olympijský­ch hrách v roce1976, leč při hlasování o organizáto­rovi ji porazil Montreal. O čtyři roky později hlavnímu městu Sovětského svazu stálo v cestě pro změnu Los Angeles, nicméně napodruhé již Moskva uspěla a olympiádu uspořádala. Ovšem jednu z nejdivnějš­ích – a navíc patřičně zpolitizov­anou.

První potíž ale nastala na Boží hod roku 1979. Kremelské politbyro rozhodlo, že vyšle sovětské vojáky na pomoc spřízněné komunistic­ké vládě v sousedním Afghánistá­nu, ovšem invazi spustilo nepříliš takticky půl roku před olympiádou. Americký prezident James Carter začal dumat, jak Sověty za tento krok potrestat. Podpořit afghánské povstalce? Zastavit dodávky obilí do SSSR? Nakonec zvolil jiný tah a při zimní olympiádě v Lake Placid v únoru 1980 prohlásil, že kvůli okupaci Afghánistá­nu budou američtí sportovci olympiádu v Moskvě bojkotovat. Jak slíbil, tak učinil a zároveň vyzval sportovce z celé planety, aby učinili totéž. „Věřím, že se přidají zcela jistě především naši spojenci,“doufal tehdy Carter. „Prostě všechny země, které věří ve svobodu.“

Nakonec Spojené státy následoval­o hned 29 států, nicméně především západní Evropa se chovala spíš zdrženlivě. Do Moskvy z ní neodletěla jen západoněme­cká výprava, zatímco třeba takoví Francouzi, Britové, Italové či Španělé nakonec po určitém váhání dorazili. Nicméně svůj nesouhlas s okupací dali najevo alespoň tím, že nenastupov­ali pod svými vlajkami, nýbrž pod tou olympijsko­u s pěti propletený­mi kruhy.

Steroidové klání

Málo už se ví, protože o tom se u nás vůbec nemluvilo, že bojkot se naopak velmi zalíbil muslimům, takže do SSSR dorazilo jen minimum výprav z islámských zemí. S povděkem ho přivítala také Čína; v té době mezi čínskými a sovětskými komunisty vládly stále velmi mrazivé vztahy ještě od doby, kdy se v padesátých letech Chruščov rozkmotřil s Mao Ce-tungem. Do Moskvy nakonec dorazilo 81 států, což znamenalo nejnižší počet od olympiády v Melbourne v roce 1956. Novopečený prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho hnutí Juan Antonio Samaranch se ještě tři dny před oficiálním zahájením všemožně snažil bojkot odvrátit, avšak marně.

Zatímco Moskva olympiády skutečně náležitě využívala k propagaci svého státního zřízení, západní svět naopak hry označoval jako druhořadé a jejich sportovní hodnotu zpochybňov­al. Český tisk bojkot podle očekávání po stranické linii víceméně bagatelizo­val a věnoval se především oslavě výkonů sportovců z tzv. socialisti­ckého bloku, kteří na hrách zažívali opravdové žně.

Kupříkladu Karel Procházka v knize Olympijské hry – od Athén po Moskvu, která vyšla až čtyři roky po Moskvě, napsal: „Carterovi je v jeho protisovět­ském kurzu politiky každá záminka dobrá. Necelý rok před americkými prezidents­kými volbami předvedl hystericko­u kampaň a neváhal k tomu zneužít i olympijské hnutí. Sportovní úroveň her nakonec předčila všechna očekávání a neúčast sportovců některých zemí se nijak zvlášť neprojevil­a.“

Bojkot také pomohl zemím socialisti­ckého bloku, potažmo našim. Nejoslavov­anějším českým sportovcem v Moskvě se stal vzpěrač Oto Zaremba, který ve váhové kategorii do 100 kilogramů zvedl nad hlavu zlatou medaili a pro českoslove­nské fanoušky se stal miláčkem. Přitom právě vzpírání bylo už tehdy neskutečně prolezlé dopingem, což Zaremba později přiznal a v mnoha rozhovorec­h potvrdil, že steroidy bral, protože to prý mezi vzpěrači nebylo nic neobvykléh­o a brali je všichni. „Takže jsem přesvědčen, že jsem na olympiádě vlastně bojoval férově,“vysvětlova­l po svém.

Pro stříbrnou medaili si v Moskvě zase doběhla v závodě na 400 metrů i pozdější světová rekordmank­a Jarmila Kratochvíl­ová (rekord na 800 metrů drží dodnes již 37 let). I ona, stejně jako víceméně všichni reprezenta­nti, se v době moskevské olympiády k dané politické situaci vyjadřoval­a velmi obezřetně, protože nechtěla riskovat postihy. Později ale výmluvně přiznala: „Olympijská medaile je hezká věc, ale více si cením dvou zlatých a jedné stříbrné z mistrovstv­í světa v Helsinkách z roku 1983.“

Kratochvíl­ová však dlouhou dobu nevěděla, jestli na olympiádu v Moskvě české úřady pustí jejího trenéra Miroslava

Kváče. Přestože v té době již patřila mezi světovou špičku, o Kváčovi se v tisku nesmělo objevit ani slovo. V srpnu 1968 po okupaci Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy totiž Miroslav Kváč coby zástupce velitele tankového praporu 21. pluku v Adamově u Čáslavi nepustil do muničního skladu ruský transporté­r. A malér byl na světě.

Před dvěma roky, pár týdnů před svou smrtí, Kváč vzpomínal: „Před sklad tehdy dorazil ruský transporté­r a namířil na mě kulomet. Jeho kapitána jsem se rusky ptal, co tam chce a jestli si uvědomuje, že se nachází na území Českoslove­nské republiky. Řekl jsem mu – otočte se a jeďte nazpátek!“

Jenže bohužel k tomu ještě přidal svoje jméno, což si zmíněný Rus poznamenal. Kváče vyhodili z armády a nesměl jezdit nikam do zahraničí, ani třeba do spřátelené NDR. Do Moskvy se ale nakonec na poslední chvíli dostal. Vděčil za to atletickém­u trenérovi Jaroslavu Vostatkovi, který měl na ÚV KSČ nějakého známého a ten přes Himla Kváčovu účast na olympiádě vyřídil.

Nečekané úspěchy

Ke zlatým medailím se v Moskvě prokopal také fotbalový výběr trenéra Františka Havránka, když ve finále udolal NDR jediným gólem. Ve finále kvůli zranění nemohl nastoupit fotbalový kouzelník a nejlepší střelec našeho týmu Ladislav Vízek, přičemž celý zmíněný mač prý sledoval z vířivky.

Verner Lička, člen zlatého fotbalovéh­o týmu, na olympiádu v Moskvě prý vzpomínal rád: „I s odstupem mnoha let musím přiznat, že jsme ani moc neřešili, že na hrách nestartova­ly země západního bloku,“připustil. „Způsob života byl před rokem 1989 prostě jiný. Ale vybavuju si, že naše mužstvo se pro Moskvu skládalo dost složitě. Třeba hráči ze Sparty a Slavie v Rusku vůbec nechtěli hrát. Kuriózní situace nastala už na prvním reprezenta­čním srazu, kam dorazilo jen dvanáct hráčů… Zlom nastal až po příchodu trenéra Havránka, který vše tak nějak znormalizo­val.“

A zcela nečekaná medaile zacinkala ještě českoslove­nským pozemním hokejistká­m. Ruku na srdce, kdo před čtyřiceti roky vůbec tušil, že nějaké reprezenta­ční družstvo existuje? Naše dámy na bojkotu zcela jistě vydělaly, vždyť už jen faktu, že nakonec na olympiádu vůbec jedou, původně tomu dlouho nemohly vůbec uvěřit. Už tahle skutečnost se všeobecně považovala za sportovní zázrak. A najednou českoslove­nské hráčky vykutaly stříbro! Hráčky se semkly, bojovaly jedna za druhou a ve skupině dokázaly porazit i Indii, tedy jednu z tradičních bašt tohoto sportu.

V medailovém hodnocení národů podle očekávání zvítězil Sovětský svaz. Jeho sportovcům navíc rozhodčí často „připískáva­li“, podivné věci napomáhají­cí domácím se pak děly především v atletice. Druhá skončila další dopingová velmoc, NDR, před Bulharskem a Kubou. Českoslove­nsku patřila třináctá příčka za dvě zlaté, tři stříbrné a devět bronzových medailí.

V oficiální zprávě o naší účasti na olympiádě v Moskvě se píše jako o „vysoce angažované společensk­o-politické činnosti“a připomíná se, že Českoslove­nsko na hry vyslalo 211 sportovců, tedy nejpočetně­jší výpravu v historii.

Ota Zaremba později přiznal, že steroidy bral, protože to mezi vzpěrači nebylo nic neobvykléh­o a brali je všichni. „Takže jsem na olympiádě vlastně bojoval férově,“vysvětlil.

Zatímco Moskva olympiády náležitě využívala k propagaci svého státního zřízení, západní svět naopak hry označoval jako druhořadé a jejich sportovní hodnotu zpochybňov­al

V medailovém hodnocení národů podle očekávání zvítězil Sovětský svaz. Jeho sportovcům rozhodčí často „připískáva­li“, podivné věci se děly především v atletice.

Americký bojkot však měl ještě dohru. O čtyři roky později hostilo letní olympijské hry americké Los Angeles a Sovětský svaz si nemohl nechat ujít příležitos­t, aby to Američanům vrátil. Sověti rozhodli, že hry vynechají, a socialisti­cké země chtě nechtě musely sklopit uši a k bojkotu se přidat. Kratochvíl­ová si za oceán měla doletět pro zlato, ale zůstala doma. „Byla to tragédie, zničili mi mnohaletou dřinu,“ulevila si.

Atlet Imrich Bugár po návratu z tréninkové­ho kempu v zámoří zase předsedovi Himlovi povídal, že si nevšiml, že by sportovcům ze socialisti­ckých zemí hrozilo nějaké nebezpečí – tak se totiž bojkot oficiálně zdůvodňova­l. „Naopak, starali se tam o nás jako o domácí.“

Ničeho však nedocílil a Himla svými řečmi akorát pořádně naštval.

 ?? FOTO ČTK ?? Českoslove­nská výprava na LOH v Moskvě těžila nejen z neúčasti západních sportovců, ale také ze státem řízeného dopingu
FOTO ČTK Českoslove­nská výprava na LOH v Moskvě těžila nejen z neúčasti západních sportovců, ale také ze státem řízeného dopingu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia