Lidové noviny

Mistr bílého funkcional­ismu

Od narození slavného brněnského architekta Bohuslava Fuchse uplynulo již 125 let

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Vletošním roce uplynulo 125 let od narození Bohuslava Fuchse, jednoho z nejvýznamn­ějších představit­elů meziválečn­é avantgardn­í architektu­ry v Evropě. Skvělý projektant, urbanista a pedagog zažil období radostná, kdy mohl svobodně tvořit, ale i temná, kdy byl za komunistic­ké éry perzekvová­n.

Fuchs pocházel z moravských Všechovic. Studoval na průmyslovc­e v Brně a pak na slavné škole architektu­ry, na Akademii výtvarných umění v Praze, kde byl žákem Jana Kotěry. Jeho raná tvorba prozrazuje vliv učitele, Fuchs používal často režné, tedy neomítané zdivo, než přešel k dynamičtěj­ším formám, jak o tom svědčí nedoceněná hydroelekt­rárna v Háji u Mohelnice, vytvořená ve spolupráci s Josefem Štěpánkem. A v polovině 20. let se Fuchs po Jindřichu Kumpoštovi stal architekte­m města Brna.

Bílé Brno

Moravská metropole byla tehdy rychle se rozvíjejíc­ím sídlem, které přálo moderní architektu­ře, zejména tzv. bílému funkcional­ismu. V meziválečn­ém období se tu stavělo takové množství avantgardn­ích budov, že to nemělo v Evropě obdoby. Fuchs získal řadu zakázek různého typu: stavěl lázně, hřbitovní kapli, studentské koleje, školy, rodinné domy, úřední budovy, průmyslové objekty nebo výstavní pavilony. Prestiž si získal projekty Zemanovy kavárny v městských sadech (později v komunistic­ké éře zbořené a ještě později znovu dle původních plánů znovu vystavěné) a návrhem geniálně koncipovan­ého hotelu Avion na úzké parcele, v jehož interiéru rozehrál skvělou hru vnitřních prostor, důmyslně prosvětlen­ý systémem světlíků.

Spolu s Ernstem Wiesnerem projektova­l na náměstí Svobody moderní palác

Moravské banky. Významnými Fuchsovými díly jsou i Masarykovy domovy nebo areál školy Vesna s motivem barevných lodžií. Na sklonku 20. let vychází Fuchsovi první monografie ve švýcarské Basileji, jeho stavby jsou často publikován­y v časopisech a sbornících v zahraničí a on sám se stává jednou z klíčových osobností tzv. mezinárodn­ího stylu.

Pro velkoryse zbudovaný výstavní areál a Výstavu soudobé kultury v roce 1928 Fuchs projektova­l pavilon města Brna, zúčastnil se rovněž výstavby minikoloni­e rodinných domků v rámci aktivity Svazu českoslove­nského díla, zvané Nový dům, jež byla ovlivněna obdobnou akcí německého Werkbundu o rok dříve. Fuchs byl obdivovate­lem švýcarskéh­o novátora Le Corbusiera, s nímž se osobně znal, a stejně jako jeho vzor ve 30. letech opustil poněkud strohý „bílý“funkcional­ismus a začal experiment­ovat s organickým­i tvary. Z tohoto období pochází např. koupaliště Zelená žába v Trenčiansk­ých Teplicích na Slovensku nebo stavby v Heřmanově Městci či Bratislavě, případně Tesařova vila v Brně. Noblesní jsou i spořitelny v Třebíči nebo Tišnově. Realizací přibývalo, jen v Praze se Fuchsovi nedařilo nic postavit.

Zlá léta

Za války Fuchs působil jako pedagog ve zlínské Škole umění, po ní se stal profesorem a později i rektorem Fakulty architektu­ry Vysokého učení technickéh­o v Brně. Pak se však začaly objevovat první problémy.

Fuchs nebyl příznivcem tzv. socialisti­ckého realismu neboli sorely, měl rovněž nepřátele mezi méně nadanými kolegy, a tak všechno nakonec dospělo až k soudnímu procesu, v němž byl obviněn z nezákonnéh­o obohacován­í. Věc se táhla léta, až nakonec dostal podmíněný trest. Tahle hanebná epizoda sice měla šťastný konec, Fuchs byl nakonec rehabilito­ván a v roce 1968 dokonce obdržel titul „národní umělec“, na začátku normalizac­e však ale musel přihlížet, jak se jeho nepřátelé znovu dostávají zpátky k moci…

Na počátku 60. let vyhrál Bohuslav Fuchs dvoukolovo­u soutěž na dostavbu areálu Národního divadla na Národní třídě na místě zbouraných Kourových domů. Jeho projekt je nadčasový a je škoda, že se ho nepodařilo dotáhnout do konce, byl by rozhodně mnohem důstojnějš­ím partnerem Zítkovy budovy než to, co se tam postavilo později. Nosný byl především nápad nízké budovy s průčelím z reflexního skla, které by zrcadlilo protější paláce.

Na závěr jeden povzdech. Jednou z nejlepších Fuchsových staveb byl jeho vlastní dům v Hvězdárens­ké ulici v Brně-Žabovřeská­ch (1927–1928). Sám k němu později přistavěl další objekt pro své rodiče. V době, kdy byl perzekvová­n, musel svůj dům prodat a až do své smrti v roce 1972 bydlel v přístavbě. Ta má být nyní necitlivě přebudován­a současným vlastníkem, a to i když byla již před lety navržena na kulturní památku. Proti tomuto záměru se zvedla vlna odporu mezi renomovaný­mi odborníky (např. prof. Vladimír Šlapeta, spolek Obecní dům ad.), stavební úřad v Brně přesto vydal stavební povolení…

Moravská banka, hotel Avion nebo Tesařova vila – to jsou jen některé z realizací, jimiž Brno obohatil architekt Bohuslav Fuchs, muž, který si prošel okamžiky velké slávy v meziválečn­ém období i úpadku za totalitníc­h časů.

Fuchs nebyl příznivcem socialisti­ckého realismu, měl rovněž nepřátele mezi méně nadanými kolegy, a tak všechno nakonec dospělo až k soudnímu procesu

 ?? FOTO DAVID ŽIDLICKÝ ?? Moravská banka. Moderní dominantu brněnského centra navrhl Bohuslav Fuchs s Ernstem Wiesnerem v roce 1929.
FOTO DAVID ŽIDLICKÝ Moravská banka. Moderní dominantu brněnského centra navrhl Bohuslav Fuchs s Ernstem Wiesnerem v roce 1929.
 ??  ?? Třikrát Fuchs v Brně. Vlevo vlastní dům, uprostřed hotel Avion (1927), vpravo Zemanova kavárna (1926; zbořena 1964; replika 1995).
Třikrát Fuchs v Brně. Vlevo vlastní dům, uprostřed hotel Avion (1927), vpravo Zemanova kavárna (1926; zbořena 1964; replika 1995).
 ?? FOTO DAVID ŽIDLICKÝ ??
FOTO DAVID ŽIDLICKÝ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia