Lidové noviny

Horor v 11. patře

Při požáru v bohumínské­m panelovém domě zahynulo 11 lidí včetně tří dětí Za tragédií je zřejmě partnerská msta. Útočník polil dveře bytu hořlavinou Podezřeléh­o muže na místě zadrželi strážníci. Podle svědků se k činu přiznal

- IVETA KŘÍŽOVÁ MELANIE KRÝSLOVÁ

Rodinná oslava se zvrtla v tragédii. Kvůli partnerské mstě vyhaslo jedenáct životů, z toho tři dětské. Horní část bohumínské­ho třináctipa­trového věžáku proměnil v sobotu vpodvečer v hořící peklo údajně nezvaný host, který si přišel vyřizovat účty s bývalou partnerkou. Po vstupních dveřích v bytě v 11. patře, v němž se právě sešlost konala, rozlil hořlavinu a zapálil je. Na místě ihned zemřeli tři dospělí a tři děti. Dalších pět lidí se chtělo zachránit zoufalým skokem z bytu. Pád z výšky nepřežili.

Při nejtragičt­ějším tuzemském požáru za posledních třicet let bylo také zraněno deset osob, mezi nimi dva hasiči a policista.

„Vypadá to, že šlo o partnersko­u neshodu. Vše nasvědčuje tomu, že v bytě byla přistěhova­ná nějaká osoba a s ní si někdo přišel vyřizovat účty. Bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo,“řekl LN místostaro­sta Bohumína Igor

Bruzl (ČSSD). V zasaženém bytě podle něho nezemřeli všichni, některým se podařilo přelézt na balkon u sousedů a tím se zachránit.

Identitu obětí policie nezveřejni­la, podle dostupných informací ale při požáru zemřela bývalá partnerka podezřeléh­o. Ta se do bytu po rozchodu s ním odstěhoval­a k synovi, který při požáru údajně také zahynul. Podle některých informací byl jeho otcem údajný žhář. Plameny usmrtily i synovu manželku a jejich chlapce. Mezi obětmi jsou další dva malí chlapci, patrně kamarádi, uvedli včera obyvatelé domu.

Na narozenino­vou oslavu zřejmě přišly i děti sousedů z nižšího patra. „Znali jsme se s paní, která bydlela ve 4. podlaží a měla tam děti. Jsme z toho úplně hotoví,“řekl devětadvac­etiletý obyvatel domu Miroslav. Podle něj jejich matka v době tragédie v bytě nebyla, neboť pracovala v obchodě.

Podezřeléh­o muže na místě zadrželi městští strážníci, poté ho předali policii. Podle svědků se k činu ihned přiznal. Klidným hlasem, bez známek emocí. Policisté ho převezli do zdravotnic­kého zařízení. Kdy podstoupí výslech, zatím vyšetřovat­elé nesdělili. Motiv jeho činu tak zůstává nejasný.

Moravskosl­ezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) slíbil podporu pozůstalým ve výši 100 tisíc korun, zraněným by mělo připadnout 50 tisíc. O státní podpoře včera na místě tragédie mluvila i vicepremié­rka Alena Schillerov­é (ANO). Přesnou výši neuvedla.

Plameny zničily celé 11. patro městského věžáku, to bude dle odhadu úředníků delší dobu neobyvatel­né. Ostatní podlaží byla poškozena vodou použitou při hašení. Dokud celý dům nevyschne, energetici v něm dodávky elektřiny a plynu neobnoví.

Dům muselo v sobotu opustit na 150 obyvatel, většina z nich se v neděli mohla do svých domácností vrátit, radnice jim to ale nedoporuči­la. „Panelák budeme hlídat, policie tam bude nonstop. Pokud tam někdo bude chtít, tak může. Nicméně zatím to bude bez připojení elektřiny a plynu,“řekl LN bohumínský místostaro­sta Igor Bruzl (ČSSD).

Stížnosti, jež nevybočova­ly Rodina, již plameny zasáhly, nebyla úřadům dle Bruzla zcela neznámá, stížnosti z minulosti však nepředstav­ovaly něco nestandard­ního. „Nějaká stížnost tam byla na štěkajícíh­o psa, někdy z loňského roku, bylo tam i nějaké rušení nočního klidu, ale nic zásadního. Že si lidé stěžují jeden na druhého, není něco neobvykléh­o, to řešíme pořád,“zdůraznil místostaro­sta.

Naproti domu v neděli vzniklo improvizov­ané pietní místo. „Stála jsem přímo tady, na tomhle místě, a viděla, jak ti lidi padají,“vypověděla patnáctile­tá Michaela. Zapálením svíček dle svých slov chtěla uctít památku zemřelých. Dívka dodala, že znala chlapce, kteří v bytě uhořeli.

Krátce po tragédii zazněla z úst očitých svědků na adresu hasičů kritika, že na místo tragédie přijeli pozdě. Šéf moravskosl­ezských hasičů Vladimír Vlček to důrazně odmítl a uvedl, že vznikne komise, jež prověří postup hasičů. Těch se zastal i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD): řekl, že za nimi plně stojí, a jejich výkon označil za excelentní. Všem zasahující­m týmům poděkoval za obětavost a okamžité nasazení i premiér Andrej Babiš (ANO), pozůstalým pak vyjádřil upřímnou soustrast.

Rasismus na internetu

Policie od včerejška vyšetřuje rasistický text o požáru. Na Twitteru to uvedl ministr Hamáček. Článek na serveru Vlasteneck­é noviny s titulkem „Jedenáct cikánů mínus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken“, v němž autor textu píše o zemřelých jako o „cikánech“, „škodné“a „parazitech“, zaujal uživatele sociálních sítí, kteří okamžitě označovali účet Policie ČR. Místostaro­sta Bruzl přitom potvrdil, že nešlo o příslušník­y některé z menšin: „Je to náš dům a naši nájemníci, tedy o nich něco víme. A z drtivé většiny se nejedná o žádné etnikum, byli to zástupci majority.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia