Lidové noviny

„Roli hraje zážitek bezmoci“

- IVETA KŘÍŽOVÁ

LN Pokud se potvrdí, že žhářský útok v Bohumíně má na svědomí expartner jedné z obětí požáru, jaký byste vystavil jeho psychologi­cký profil?

V tuto chvíli profil pachatele nelze odhadovat. Motivací může být mnoho: konflikt, žárlivost, peníze, duševní porucha, drogy a podobně. Je to předmětem vyšetřován­í a následných znaleckých posudků. Pak budeme vědět víc.

LN Jakou případně ponese zodpovědno­st?

Pokud by nebyl vyviněn kvůli duševnímu onemocnění, nese za své jednání trestní odpovědnos­t.

LN Dá se vůbec takový čin něčím lidsky omluvit, odpustit?

Těžko. Pokud se jedná o zkratkovit­é jednání, či dokonce o plánované jednání, není pro to pochopení. Snad jedině pokud by byl útočník vážně psychicky nemocný, jednal pod vlivem halucinací a bludů. Ale ani tak nyní odpuštění není namístě, je to dlouhodobá záležitost, která přijde případně na řadu mnohem později.

Jde o mimořádnou tragédii, zasažen byl velký okruh lidí. Největší dopad je na pozůstalé, rodiny zraněných i na rodinu možného viníka požáru. Dále jsou zasaženi přátelé a známí obětí, učitelé, spolužáci, kolegové, sousedé, přihlížejí­cí, místní komunita. Dopad je samozřejmě i na psychiku pomáhající­ch a zasahující­ch záchranářů. A v podobných případech bývají prostředni­ctvím médií zasaženi i další lidé, kterých se událost dotýká, například ti, kteří v minulosti zažili situaci požáru. U všech těchto skupin vznikají psychosoci­ální potřeby spojené s událostí.

LN Jaký typ pomoci v takových situacích lidé potřebují nejvíc?

U jednotlivý­ch skupin se potřeby částečně odlišují, někdy se postupně vynořují v čase. Pozůstalé rodiny potřebují klid na truchlení, identifika­ci zemřelých, mnohdy i praktickou a materiální pomoc. Důležité je respektova­t soukromí všech zasažených osob. Nejvíce jim pomáhá vlastní rodina a blízcí, vlastní aktivita, včasné a dostačujíc­í informace, dodržování rutinních činností, pomoc druhým. U nejzasažen­ějších skupin je důležitá i ochrana například před zájmem médií. Potřeby jsou individuál­ní – někteří lidé cítí potřebu o věci mluvit a zkušenost sdílet, jiný se potřebuje naopak stáhnout do ústraní a nabrat síly.

LN Jak konkrétně pomoc krizových psychologů vypadá?

Důležitá je nabídka pomoci, být k dispozici k rozhovoru či společně mlčet, uznat závažnost situace, dodávat naději, že těžké období překonáme. Na počátku pomáhá první psychická pomoc, která je obdobou první zdravotní pomoci – jejím smyslem je zasažené stabilizov­at, zjistit a zajistit různé jejich potřeby, propojit je s blízkými a podobně. Dále se uplatňují postupy krizové intervence a u některých lidí později i terapie traumatu. Z dlouhodobé­ho hlediska jde i o rituály, dále o výroční připomenut­í. Zapomenout nesmíme ani na duchovní potřeby. Zranění lidé mívají jiné načasování potřeb, nejprve bojuje tělo o úzdravu při léčbě, později se mohou vynořovat psychické potřeby.

Policistům a hasičům pomáhá podpora kolegů, z důvodu prevence případných obtíží absolvují i řízenou dekontamin­aci stresu v podobě takzvaného defusingu v průběhu nasazení a debriefing­u po skončení zásahu. Zde jde o to, strukturov­aně předat a sdílet informace a ošetřit emoce. Policisté a hasiči mají systémy pro kolegiální podporu a intervenci po zásahu.

LN Tragédii přímo na místě přihlížela řada svědků, kromě jiného viděli, jak z balkonu bytu v 11. patře skáčou zoufalí hořící lidé. Jak se s tak otřesným zážitkem vyrovnat?

Je to jednoznačn­ě traumatizu­jící, šokující zkušenost. Roli hraje i zážitek bezmoci. Lidé, kteří tomu přihlíželi, se s tím budou postupně vypořádáva­t, vyrovnávat. Obecně ale platí, že většina lidí je odolná a po nějaké době u nich akutní stresová reakce odezní.

Pro každého z očitých svědků tragédie v Bohumíně to musela být šokující zkušenost, s níž se musí postupně vyrovnat, říká v rozhovoru pro LN krizový psycholog Štěpán Vymětal ze Stálého výboru pro psychologi­i krizí, katastrof a traumatu EFPA.

LN Jak je to s identifika­cí zemřelých?

Ta je úkolem policie. V daném případě byl na místo vyslán tým Kriminalis­tického ústavu, jehož úkolem je určování identity zemřelých z hromadných neštěstí, spolupráce je zde jistě i s místními odborníky. Určení identity je klíčové pro to, aby se pozůstalí mohli začít se ztrátou vyrovnávat, po určení identity je vystaven úmrtní list a zemřelí mohou být pohřbeni. Dále je zde souvislost s plněním pojištění, dědickým řízením, čili s právními aspekty. Určení identity má i psychologi­cký a etický rozměr, musí být přesné, jisté, ohleduplné, rychlé. Odborné analýzy a postupy obvykle zaberou čas, aby bylo to, co jsem uvedl, zaručeno.

LN Jakou roli v podobných tragédiích může sehrát město?

Důležitou. Radnice zpravidla organizují náhradní ubytování, lokální odbornou pomoc, sociální dávky, organizaci sbírky, vzpomínkov­é setkání. Spolupraco­vat může například s organizací ekumenické bohoslužby, výročního připomenut­í apod. Pomoc města je velmi důležitá pro zmírnění následků v místní komunitě.

 ?? FOTO HZS MSK, REUTERS ?? Šest lidí včetně tří dětí zemřelo při požáru v Bohumíně přímo v bytě, dalších pět lidí poté, co se snažili před ohněm uchránit skokem z domu. Zranění pak utrpělo deset lidí.
FOTO HZS MSK, REUTERS Šest lidí včetně tří dětí zemřelo při požáru v Bohumíně přímo v bytě, dalších pět lidí poté, co se snažili před ohněm uchránit skokem z domu. Zranění pak utrpělo deset lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia